İSTİRAHATTE OLAN NEFES DARLIĞI CİDDİYE ALINMALI Cümlelerini tamamlayamayan ve kelimeler ile kesik kesik, yavaş yavaş konuşan ve muayene sırasında sırtüstü sedyeye yatamayan oturma ihtiyacı duyan birinde nefes darlığının ciddi olduğu düşünülmelidir.
Nefes darlığı; astım, KOAH gibi sadece solunum sisteminin bir yakınması olmayıp kalp hastalıklarında, kansızlık ve kan hastalıklarında, kas güçsüzlüğü ile seyreden nörolojik hastalıklarda da sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle nefes darlığı oluştuğunda zaman kaybetmeden bir hekime başvurulmalıdır.
Akciğer kanseri, obezite, guillain barre sendromu, myastenia gravis, verem, panik atak ve anksiyete bozuklukları da nefes darlığına yol açan nedenler arasında yer alır. Akut ya da farklı bir deyişle aniden ortaya çıkan nefes darlığının nedenleri ise şu şekilde sıralanır: Astım. Kalp krizi.
Kişide: nefes darlığı, inatçı öksürük, sık balgam çıkarma veya kanlı balgam, göğüs ağrısı, eforla ortaya çıkan nefes darlığı ve beklenmedik kilo kaybı görüldüğünde mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Örneğin; pnömoninin neden olduğu nefes darlığı tedavisi ile kalp yetmezliğinin neden olduğu nefes darlığı tedavisi tamamen farklıdır. Nefes darlığı görmezden gelinecek bir semptom değildir. Şiddetli nefes darlığı varsa veya göğüs ağrısı veya mide bulantısı varsa, en yakın acil servise gidilmelidir.
Psikolojik nefes darlığı belirtileri genellikle nefes alıp vermede zorluk, hızlı ve yüzeyel nefes alma, göğüs ağrısı, baş dönmesi ve hatta bayılma hissi gibi semptomları içerir. Bu belirtiler genellikle anksiyete veya stresle başa çıkmakta zorluk yaşayan kişilerde görülür.
Nefes darlığının kalpten kaynaklanıp kaynaklanmadığı teşhisini koyduran test ise şüphesiz ekokardiyografi. Bu test ile kalbin gücü, büyüklüğü, fonksiyonları, kas kalınlığı, kapakçıklar ve yapısal bozukluklar rahatlıkla ortaya koyulabiliyor.
Solunum fonksiyon testi sırasında sizden spirometre adlı verilen bir cihaza burnunuz kapalı olacak şekilde üflemeniz istenir. Burnunuzdan nefes almamanız için burnunuza bir klips takılır. Ölçüm sırasında ölçümü yapacak kişinin nefes alma ve nefes verme isteklerine göre hareket etmelisiniz.
Panik Ataktan Kaynaklı Olan Psikolojik Nefes Darlığı
Panik atak hastaları, bu gibi atak anlarda çoğunlukla acile gitseler de, fiziksel olarak hiç bir rahatsızlıkları çıkmamaktadır. Panik atak hastalarının yaşadıkları bu nefes darlığı ise atak nöbetleri geçtikten sonra kendiliğinden düzelmektedir.
Başta akciğer olmak üzere kalp, sindirim, böbrek hastalıklarının yanı sıra alerji ve aşırı kilo gibi faktörler nefes darlığı hissedilmesine yol açabiliyor. Bu yüzden nedenleri de çok geniş kapsamda değerlendiriliyor.
Dispne yani nefes darlığı, alınan nefesin yetmemesi hissi olarak tanımlanabilir. Nefes darlığına neden olan hastlıklar; * Astım: Astımdaki nefes darlığı tipiktir. Yani devamlı, sürekli olarak devam eden bir nefes darlığı değildir. Zaman zaman ataklar olur.
Nefes darlığı gibi bir problem söz konusu ise öncelikle kardiyoloji bölümüne gidilir. Alınacak olan randevu ile beraber hastanelerin ilgili bölümler eşliğinde kontrolden geçilir. Akciğer grafisi ve solunum yolu testleri gibi pek çok farklı test bu konuda süreç içerisinde yer alır.
Nefes Darlığını Azaltan Uyku Pozisyonu Önerileri
Yan yatın. Dizlerinizin arasına bir yastık koyun. Başınızın altına bir iki yastık koyarak başınızı yükseltin.
Nefes Darlığı (Dispne) Belirtileri
Dispne, nefes darlığı, göğüste sıkışma, hırıltı, öksürük ve yorgunluk ile karakterizedir. Tedavi edilmezse hipoksi, hiperkapni ve asidoz gibi daha ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
Adaçayı, zencefil, karabiber çayı ya da limonlu su gibi birçok doğal bitki kaynağı nefes darlığına iyi gelir. Soğan ve bal uygulaması gibi farklı karışımlar hazırlayarak da nefes darlığını azaltmak ya da tamamen yok etmek mümkün.
Nefes darlığı, öksürük, balgam çıkarma gibi şikâyetleri olan ve bu yakınmaları kronikleşen hastalarda tanıyı desteklemek için özellikle solunum fonksiyon testleri uygulanmaktadır.
Nefesinizi 42 saniye ile 49 saniye arasında tutabiliyorsanız değerleriniz normal kabul edilebilir. 49 saniye üzerinde tutuyorsanız akciğer kapasiteniz üst seviyede olabilir.
Eğer testin doğru yapıldığına dair bir çekince yok ise yapılan test sonucunda sağlıklı bir bireydeki normal değer %70 – %80 arasında değişkenlik göstermektedir. Fakat yaşın da etkisiyle bu oran farklılık gösterebilir. Ayrıca test eğer KOAH için yapılmışsa yüzde 70'in altında olması üzerinden ele alınır.
Yapılan kontrollerde sessiz kalp krizi tespiti yapılabilir. SESSİZ KALP KRİZİ NASIL ANLAŞILIR? Kalp krizi belirtileri arasında mide bulantısı ve kusma, ani soğuk ter basması, baş dönmesi, sıkıntılı genel durum, çabuk yorulma, nefes darlığı ve kalp ritim bozukluğu da yer almaktadır.
Kalp krizinin diğer belirtileri arasında sıkıntı hissi, baş dönmesi, mide bulantısı, nefes darlığı, kolay yorulma ve kalp ritim bozukluğu gibi durumlar da yer alabilir. Kalp ağrısı, bazen daralan bölgelerde oluşan Kalp krizi belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir.
Çene, boyun, sırtta ağrı veya rahatsızlık. Göğüste ağrı olmaksızın bir veya iki kolda, omuzda ağrı ya da rahatsızlık. Ani başlangıçlı göğüs ağrısıyla birlikte ortaya çıkan nefes darlığı da kalp krizinin belirtisi olabilir.
Panik atak yaşandığı sırada kalp atışları hızlanır, çarpıntı yaşanabilir. Göğüste ağrı hissiyle beraber terleme ve titreme de görülebilmektedir. Bunların yanında baygınlık, baş dönmesi ve nefes darlığı da eşlik edebilir.
Nefes darlığı, en sık görülen ve en zorlayıcı panik atak semptomların başında gelir. Ataklarda nefes almak bazen o kadar zordur ki bu nefes alamama hali ölüm korkusuna kadar ilerler. Bu evre atak yaşayan kişiyi daha büyük bir kaosa sürükler ve bu aslında panik ataklarda en istenmeyen durumdur.
Astım, KOAH, solunum yolu infeksiyonları, reflü, kalp yetmezliği, panik hastalığı, akciğer sertleşmesi ve uyku-apne sendromu bu hastalıkların başlıcalarıdır. Siz de eğer nefes darlığı ile uykudan uyanıyorsanız, sebebini araştırmak için bir Göğüs Hastalıkları uzmanına başvurmanız en uygun yoldur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri