Zamanın Şeyhülislamı onu ikaz etmiş, bir Müslümanı kötülerken aşırı gidilirse küfre düşülebileceğini söylemişti. Nef'i de buna karşılık olarak; “Müftü efendi bize kâfir demiş/Tutalım ben O'na diyem Müslüman/Lâkin varıldıkta ruz-ı mahşere/İkimiz de çıkarız orada yalan...” diyerek cevap vermişti...
Murat kendisinden hiciv yazmamasını rica etti. Her ne kadar Nef'î padişah IV. Murat'a bu konuda söz verse de, kalemini durduramayıp Vezir Bayram Paşa hakkında bir hicviye kaleme aldı. Bu hicviyesinden ötürü, 1635 yılında, sarayın odunluğunda kementle boğularak öldürüldü.
Nefi'nin Eserleri
Sihâm-ı Kazâ (Hiciv şiirleri), Türkçe Dîvân, Farsça Dîvan.
NEF'Î HAYATI (1572-1635)
➔ Kırım hanına nedimlik yapan babası da şairdir. Babasına dair bilgi verdiği ve, “Peder değil bu belâ-yı siyahtır başıma” mısrasının yer aldığı hicviyesinde onun Kırım'a giderek rahat bir ömür sürdüğü, ardında bıraktığı ailesinin yoksul ve korumasız kaldığı anlaşılmaktadır.
Nef'î, (d. 1572, , Erzurum – ö. 1635, İstanbul) , Kürt asıllı büyük bir şairdir.
İlgili 32 soru bulundu
Nef'i'nin ilk mahlası “zarri”dir. Bu mahlas “zararlı” manasına gelir. Daha sonra Erzurum defterdarı olan Müverrih Ali bey Zarri'nin şiirlerini görmüş, çok beğenmiş ve “sen zarri(zararlı) değil, ancak nefi(yararlı) olursun” demiş ve şairin adı Nef'i olarak kalmıştır.
Şair gerek kendi zamanında gerekse kendinden sonraki asırlarda kaside yazan şairleri etkilemiştir. Nef'î, yaşadığı dönemin hiciv üstadı olarak kabul edilir. Şiirlerinde zengin bir musiki, düşünce ve bilgiyle yoğrulmuş sanatlı bir üslup gözlenir.
Her ne kadar Nef'î padişah IV. Murat'a bu konuda söz verse de, kalemini durduramayıp Vezir Bayram Paşa hakkında bir hicviye kaleme aldı. Bu hicviyesinden ötürü Nefi, 27 Ocak 1635 tarihinde sarayın odunluğunda kementle boğularak 63 yaşında öldürüldü. Sonra cesedi İstanbul boğazı'nda denize atılmıştır.
Nefi, “Sebk-i Hindi” akımından fazlaca etkilenmiştir. Şiirinde kullandığı hayal ögeleri, yabancı sözcükler onu bu akıma yaklaştırmaktadır. Bu demek değildir ki şair bu akımın temsilcisidir; bu akımın en önemli temsilcisi Şeyh Galip'tir.
Kasidelerde, son beyitte şairin mahlasının bulunduğu beyit taç beyit olarak isimlendirilmektedir. Eğer beyit, kafiyeli iki mısradan oluşuyorsa şairin adı ya da mahlasının bulunduğu beyit tac tâc beyit olarak isimlendirilir.
Nef'î de buna karşılık olarak: Bize kâfir demiş Müftî Efendi, Tutayım ben ana diyem Müselmân, Vardıkda yarın Rûz-i Cezâ'ya, İkimiz de çıkarız anda yalan!” Şeyhülislam bana kâfir demiş, Ben de tutup ona Müslüman diyeyim Yarın kıyamet gününde İkimiz de yalancı çıkarız. diyerek seslenmiştir.
Hayatının büyük bir bölümünü İstanbul'da geçiren Nef'î bu sürede çeşitli devlet adamları ve şairler ile anlaşmazlıklar yaşamış, bu isimlerden bazılarını Türkçe ve Farsça Dîvân'ında nispeten üstü kapalı olarak, Sihâm-ı Kazâ isimli eserinde ise alenen hicvetmiştir.
Bunun yanında Sihâm-ı Kazâ'nın bir nüshasında şairin İstanbul Sirkeci İskelesi yakınlarında mezarının bulunduğu belirtilmekte ayrıca Mevlânâ dergahı içindeki Hadîkatü'l-ervâh'ta kendisine bir mezar atfedilmektedir (Akkuş 2006:524).
Şeyhî (ö. 1431), Kütahya doğumlu 15. asır Türk divan şairi ve tabip. Kendinden sonra gelen birçok şairi etkilemiş bir şairdir.
Nefi'nin, edebi noktada kendini gösterme anlamında Gelibolulu Ali ile tanışmasıyla şansının döndüğünü ifade eden Erbay, "Asıl ismi Ömer olan Nefi, ilk olarak kendine 'Darri' mahlasını seçiyor.
Kaside (Arapça: قصيدة), genellikle din ve devlet büyüklerini övmek amacıyla yazılan bir şiir formudur. Ancak kaside biçiminin şiirin farklı konuları için de kullanıldığı vakidir. Kaside sanatı, öncelikli olarak Araplar tarafından geliştirilmiştir. Kaside, klasik Arap şiirinin en yüksek hali kabul edilmektedir.
*Şiirlerinde çokça Farsça kelime ve deyim kullanmıştır. Dili ağır fakat akıcıdır. *Şiir diline yeni bir ahenk ve musiki kazandırmıştır. *Bu nedenle şiirlerinde zengin bir musiki, düşünce ve bilgiyle yoğrulmuş sanatlı bir ifade vardır.
Sebki Hindi Akımı Temsilcileri Ve En Önemli Temsilcisi
Edebiyatımızda Divan edebiyatı döneminde kendini yoğun olarak gösteren akım, XVII. yüzyıl divan sanatçılarından Fehîm, Nef'i, Naili, Neşati; XVIII. yüzyıl şairlerinden de Şeyh Gâlib gibi sanatçılar tarafından temsil edilmiştir.
Sebk-i Hindî kavramı, genel olarak XVI. ve XVIII. yüzyıllar arasında (Örfî'den Bîdil'e kadar) Hindistan'da İran şiiri tesirinde gelişen şiir anlayışını ifade etmektedir. Bu şiir anlayışının en karakteristik yönü, orijinal anlamlar ve kullanılmamış, yeni imajlardır.
Nâbi, Osmanlı'nın duraklama devrinde yaşamış bir şairdi, idare ve toplumdaki bozukluklara şahit oldu. Çevresindeki bu negatif olgular onu didaktik şiir yazmaya itmiş, eserlerinde devleti, toplumu ve sosyal hayatı eleştirmesine neden olmuştur.
Bu sebeple, 17. yüzyılın önde gelen şairlerinden Nef'î, Nâbî, Sâbit, Nâilî-i Kadîm, Fehîm-i Kadîm ve Şeyhülislâm Yahyâ'nın divanları örneklem olarak seçilmiştir.
Bâkî, asıl adı Mahmud Abdülbâkî (1526 - 7 Nisan 1600), Osmanlı şair. Baki, Divan edebiyatı şâiri olup "Sultânü'ş-şuarâ" (Şairler sultanı) olarak anılmış, Türk edebiyatının en önemli isimleri arasında yer almıştır.
Padişah 1.Ahmed zamanında İstanbul'a gelen Nef'î, devlet hizmetine girerek bir süre farklı memurluklarda çalıştı. 2.Osman ve 4. Murad dönemlerinde yıldızı parladı ve sarayla yakın bir ilişki kurdu. Hicviyeleri ile ünlü olan Nef'î yazdığı hicivlerle dönemin birçok isminin nefretini ve öfkesini üstüne çekti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri