Tavuk ciğerlerinin beyaz görülen kısımları kesilerek atılır ve doğranır. Suyunu çektiğinde yağ ilave edilir. Yağ ile kızarmaya başlayan ciğerlere tercihe göre tuz, karabiber, kekik ve kimyonu ilave edilir. Ocaktan almaya yakın 1 yemek kaşığı un ciğerlerin üzerine serpilir karıştırılır.
Temizlenmiş tavuk ciğerlerini tavaya alıp aralarda karıştırarak kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Az miktarda domates salçası, tuz, kimyon, taze çekilmiş tane karabiber ve arzuya göre pul biber kattığınız tavuk ciğerini kısık ateşte 4-5 dakika daha pişirdikten sonra servis tabaklarına alın.
Geniş bir tencere veya tavaya sıvı yağ alınır kızdırılır ve içerisine soğan ve sarımsaklar eklenip biraz sotelenir. Tavuk ciğeri eklenir kapağını kapatmayın ciğer suyunu salacaktır. Sonra kendi kendine suyunu çekip yağı kalacak o sırada tuz ve baharatlar eklenir kalan yağda karıştırarak pişirilir.
Öncelikle dana ciğerlerimizi kuşbaşı şeklinde doğrayıp ,saç tavaya ya da tencereye alıp suyunu salıp çekene kadar orta ateşte pişirilir. Suyunu çeken ciğerin üzerine sıvı yağ ,soğan ve biberler eklenip 5 dk daha pişirilir . Yumuşayan ciğerin üzerine tuz, kimyon ve pul biber döküp ocağın altını kapatın.
Marine için saf zeytinyağı kullanımı, fayda sağlar. Zeytinyağının içerisine dilediğiniz türdeki baharatları katabilirsiniz. Özellikle kekik, kimyon, tercihe göre pul biber konulabilir. Hazırladığınız bu sosta tavuk ciğerlerini yaklaşık 2 saat kadar bekletmek yeterli gelecektir.
İlgili 22 soru bulundu
Arnavut ciğeri gibi ciğer sote tariflerinde pişirilme süresi 20-25 dakikayı kesinlikle aşmamalıdır. Ciğer kavurmada ise pişirme süresi daha da azdır, 12-15 dakika arası yeterli olacaktır. Her iki teknikte de daha yumuşak olması için ciğeri tavaya attıktan sonraki ilk 5 dakika kapağını hiç açmadan pişirmelisiniz.
Dilerseniz ciğeri akan suda yıkayabilirsiniz. Ya da daha iyi temizlenmesini istiyorsanız, derin bir kaba su doldurarak ciğerleri içerisine alın. Bu işlem ciğerlerin kanının akmasını sağlayacaktır.
Orta ateşte, yapışmaz tavaya ciğerleri koyuyoruz varsa kuyruk yağı + iki yemek kaşığı kadar) küçük küçük doğrayıp, suyunu salıp, çekene kadar güzelce pişiriyoruz,. Sıvı yağını koyup 2-3 dakika soteliyoruz tuz, pulbiber ve kimyon koyup karıştırıyoruz ocağı kapatıyoruz.
Zeytinyağını derince bir tavaya alın ve ince doğranmış soğanı pembeleşene dek kavurun. Kavrulmuş soğana doğranmış ciğerleri ekleyin ve kapağını kapatıp, kısık ateşte 20 dakika kadar pişmeye bırakın. Ardından baharatlarını ekleyin ve biraz karıştırdıktan sonra 10 dakika daha kapağı kapalı olarak pişmeye bırakın.
Patatesi kızarttığınız tavada ki kızgın yağa fazla unu silkelenmiş ciğerleri atın ve kızgın yağda ciğerleri önlü arkalı, alt üst ederek güzelce kızartın… ciğerleri kurutmadan ve yakmadan pişirmelisiniz…
Ciğerleri temizleyip kuşbaşı doğradıktan sonra soğanı, biberleri ve domatesi doğruyoruz. Saca veya tavaya yağı koyup önce soğanları 5 dakika sonra biberleri 10 dakika sonra ciğerleri koyup güzelce pişiriyoruz. Ciğerler suyunu saldıktan sonra baharatları koyuyoruz. Baharatları istediğiniz kadar koyabilirsiniz.
Tavuk ciğerin yanına güzel bir yayla çorbası pişirebilirsiniz. Tavuk ciğer ile domatesli meyhane pilavı servis edebilirsiniz. Soğan salatası veya çoban salata ile güzel bir sofra kurabilirsiniz.
Tavuk ciğeri, içeriğindeki yüksek protein ve pek çok önemli vitamin kaynağı olmasından kaynaklı sağlıklı bir yiyecek olarak tüketimi önerilmektedir. Doğal bir B12 ve protein kaynağı olarak bilinen Tavuk ciğeri yemek oldukça sağlıklıdır. Tavuk ciğeri tüketimi kanseri ve kanser hücrelerinin yayılmasını önler.
Biberleri jülyen olarak kesiyoruz fesliğenleri çok büyük olmadan kesiyoruz ki kokuyu yok etsin. Üzerine az pulbiber karabiber tuz ilave ediyoruz. Sonra az 1 çay kaşığı kadar kimyon ilave ediyoruz ki tadı ve kokusu sevmeyenler için rahatsız etmesin.
Tavuk Ciğeri Tarifi Nasıl Yapılır? Öncelikle ciğerleri bir kaynar gelecek şekilde haşlayın ve suyunu dökün. Tekrar su ekleyip 2-3 dk haşlayın. Haşlanan ciğerimiz bir kenarda beklesin.
Süzülen ciğerleri orta boy yayvan bir kaba koyun. Ciğerlerin üzerine 6 yemek kaşığı zeytinyağ, damak tadınıza göre tuz ve kimyon koyun. Ardından damak tadınıza göre kekik, kırmızı pul biber ve isteğe bağlı olarak yarım su bardağı kadar süt ekleyin. Tüm malzemeyi eliniz ile güzelce harmanlayın.
Ama diğerleriyle kıyaslandığında tavuk ciğer daha hafif ve lezzetlidir. Ayrıca daha kısa sürede piştiği için pratik yemekler kategorisine girer. 10 dk. hazırlaması, 10 dk. pişirmesi sürüyor. Piştiği sırada hazırlayacağınız çoban salata gibi basit bir salata ile 20 dk.da muazzam bir akşam yemeği hazırlamış olursunuz.
Doğranmış ciğerleri unlamak için bir kaba boşaltın. Un, tuz ve karbonatı karıştırın ve ciğerin üzerine serpin. Karbonat ciğer yapımının püf noktalarındandır ve lezzetini arttırır.
Öncelikle ciğeri bir tencerede bol su ile haşlayın yaklaşık 10 dakika kadar haşlanması yeterli suyun üzerine çıkan tabakayı alıp suyunu süzelim.
Kuyruk yağı tavada eritilir. Küp küp doğranan ciğer eklenir.
Pişme esnasında ciğerlerin üzerine (önceden bir kapta hazırlanarak karıştırılan) Şanlıurfa Biberi ve tuz karışımından serpilerek mangalın üzerine tekrar konur, şişleri çevrile çevrile pişirilir. Pişen ciğerler; açık ekmeğinin (lavaş) veya yufka (sac) ekmeğinin arasına şişler ciğerden çekilerek servis yapılır.
Tavuk ciğer tarifi için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ciğerlerin temizlenmesi. Ciğerler iyi temizlenmediği takdirde içerisinde bulunan pıhtılaşmış kan yemeğe karışır bu da kavurmaya veya haşlamaya acı bir tat verir.
Ciğerin yumuşacık pişmesi için zarının temizlenmiş olması gerekir. Kasaptan alırken zarının sıyrılıp, küp küp kesilmiş olmasına dikkat etmelisiniz. Ciğer fazla pişerse sertleşir, bu sebeple çok uzun pişirmemek gerekir.
Hangi şekilde pişirirseniz pişirin, ciğeri tavaya koyduktan sonra kapağını kapatıp 10 dakika boyunca kesinlikle açmayın. Aksi takdirde ciğeriniz sertleşir. Ciğer pişirirken kötü kokmasını önlemek için una bulayabilirsiniz. Unun içine kişniş de ilave ederseniz koku sorununu tamamen ortadan kaldırabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri