Kit, idrardaki insan koryonik gonadotropini (hCG) hormonunu izleyerek hamileliğinizi saptar. Ev testi, hCG seviyelerini okuyamıyorsa bazen yanlış negatif sonuç gösterir. Yanlış Negatif Gebelik Testleri Ne Kadar Yaygındır ? Yanlış negatif sonuç, yanlış pozitif sonuçtan daha yaygındır.
Gebelik hormonu (β-hCG) annede öncelikle kanda yükselmeye başlar ve bir süre sonra idrarda da tespit edilebilir. İdrarda yapılan hamilelik testleri ancak belli bir süre geçtikten sonra pozitifleşir. Bu nedenle idrarda yapılan hamilelik testi eğer negatif ise ya hamilelik yoktur ya da hamilelik çok erken dönemdedir.
Son kullanma tarihini kontrol etmelisiniz ve banyo gibi ıslak bir ortamda tutmamalısınız. Yoksa yanlış sonuç verebilir. Pozitif çıkması gebeliği yüzde 99 doğrularken, negatif çıktığında erken olduğu için henüz görünmüyor olabilir, bu durumda bir hafta sonra tekrarlamanız önerilir.
Adet gecikmesinin 10. gününde idrar değerlerinde Hcg düzeyi artar fakat sonuçtan emin olmak için birkaç gün daha beklemek faydalı olmaktadır. Bu yüzden evde gebelik testi uygulamadan önce en doğru zaman adet döneminin gecikmesinin 11 ya da 12. günleri olabilmektedir.
Pınar Kadiroğulları, “Negatif çıkan gebelik testlerinde hamilelik görülür mü?” sorusunu sizler için yanıtladı.Gebelik planlayan ve bunun için adetlerini düzenli olarak takip ederek düzenli ilişkiye giren bayanlarda, yaptıkları gebelik testinin negatif olmasına rağmen gebelik mevcut olabilmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Evet, gebelik testine fazla idrar damlatmak sonucu etkileyebilir. Test çubuğu, belirtilen miktardan daha fazla idrarla temas ettiğinde, sonuçları yanıltıcı olabilir.
Testi ne zaman yaptığınıza göre testin yanılma olasılığı ortaya çıkabilir. Testi, periyodunuzun gecikmesinden en az bir hafta sonra yapın. Daha erken yaparsanız yeterli hCG seviyesine ulaşılamadığı için gebe olsanız bile sonuç negatif çıkabilir.
İdrar testi istenilen saatte yapılabilir ancak idrar yoğunluğunun yüksek olduğu sabah saatlerinde yapılırsa daha güvenli sonuç alınır. Gebelik testi kiti üzerinde yer alan tek çizgi sonucun negatif olduğunu hamileliğin olmadığını gösterir.
Beklenen adet dönemi geciktiğinde ya da gecikmeden bir hafta sonrasında daha kesin sonuçlar alınabilir.
Fakat hamilelik testi yapıldığında, hamilelik idrarda kendini göstermeyebilir. Çünkü ilk olarak kanda görünen HCG hormonu, idrarda belirli bir süre görünmez.
- Daha sonra idrar çamaşır suyunun bulunduğu kabın içerisine dökülür. - Eğer çamaşır suyu bir süre sonra köpürürse o vakit pozitif olduğu anlaşılır. - Eğer herhangi bir köpürme yaşanmaz ise o zaman negatif olduğu ifade edilir.
Testin Erken Yapılması:
Bu durumda silik çizgi olması durumunda idrarda yeterli hCG hormonu olmadığını anlayabilirsiniz. Bu durumdan dolayı beklenen adet tarihinden en az 3 gün sonra testi tekrar etmelisiniz. Bu durumda silik çizgi olursa gebelik başarılı olmasına rağmen yeterli ilerleme olmadığını gösterecektir.
Bu da genelde test çok erken yapılırsa ortaya çıkar. İdrarda gebelik testinde silik çizgi çıkması durumunda birkaç gün sonra testin tekrarlanması gerekir. Tekrarlandı ama tekrar silik çizgi çıkıyorsa kanda Beta HCG testi ile gebelikten emin olunur.
Bu durum genellikle bir iki ay sürer, ancak 9 aya kadar devam eden vakaları da olabilir. Genel olarak doğum sancısı hissedip, doktora gidildiği zaman ortaya çıkar diyen Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, “Yalancı gebeliğin, insanları kandırmakla ya da şizofreni vakaları ile herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır.
Özellikle planlı şekilde beklenen gebeliklerde test için uygun zaman ebeveyn adayları için sabırsızlıkla beklenir. 5 haftalık hamilelik, hem idrar hem de kan testlerinin yapılması için uygun bir zamandır.
Beklenen adet tarihinin gecikmesi en önemli belirti olsa da, erken dönemlerde görülen bazı semptomlar da gebeliği düşündürebilir. Adet tarihinin gecikmesinden önce görülen en basit hamilelik belirtileri arasında; mide bulantısı, kusma, memelerde şişkinlik-ağrı ve yemek kokularına karşı hassasiyet yer alabilir.
İdrarda gebelik teşhisi ilişkiden hemen sonra sonuç vermemektedir. Testin doğru sonuç verebilmesi için kişinin adet gecikmesi yaşaması gerekmektedir. Bir diğer deyişle hamilelik şüphesi olan kişi hamilelik testi yapmak için ilişkiye girdikten sonra 14 gün yani 2 hafta beklemelidir.
Şüpheli ilişkiden 10-12 gün sonra bile yapılabilir. Düzenli adet görenlerde adet gecikmesi olduktan sonra yapılabilir. İlk yapılan test negatif çıkar ve adet olmazsa 3-5 gün sonra test tekrarlanabilir.
Gebelik testi markası First Response, Bluetooth yardımı ile hamile olup olmadığınızı öğrenebileceğiniz bir uygulama yayınladı. Hürriyet'in haberine göre, fiziksel hamilelik çubuğunu kullandıktan sonra, telefonunuzdaki uygulama size test sonuçlarını anlamanızda yardımcı oluyor.
Hamilelik testini uyguladıktan sonra talimatta yazan süreye uymadan sonucu kontrol ettiğin zaman yanlış sonuca ulaşabilirsin. Uzun süre bekletilen testler yalancı pozitif sonucuna neden olabilir.
Testten Önce Çok Fazla Sıvı Alımı
Testten önce çok fazla su içerseniz, yanlış gebelik testine neden olabilir. Testten hemen önce çok miktarda sıvı içtiğiniz için idrarınız çok seyrelmektedir.
Adet gününüzden beş ya da yedi gün geçtikten sonra hamilelik testi yaptırmanız daha doğru bir sonuç almanıza yardımcı olur. Fakat yine de gebelik testlerinin yanılma payı mevcuttur. Bu yüzden sizin hamile olup olmadığınızı söyleyen en doğru bilgiyi hastanede yaptıracağınız kan testine bakarak doktorlar verebilir.
Evde hamilelik testi yapmadan önce çok fazla sıvı tüketmek, yanlış negatif sonuca sebep olabilir. En doğru sonuç için, sabah kalktığınızda ilk iş olarak test yapın (İdrarın en yoğun olduğu zaman).
Dış Gebelik Belirtileri
Bununla birlikte, dış gebeliği olan bazı kadınlarda, adet gecikmesi, meme hassasiyeti ve mide bulantısı gibi olağan erken gebelik belirtileri veya semptomları vardır. Dış gebelik sırasında hamilelik testi yaparsanız, sonuç pozitif olacaktır. Yine de dış gebelik normal şekilde devam edemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri