Dudak Bağı ve Memeyi Kavrama Her insanda üst dudağı ve diş etini birbirine bağlayan superior labial frenulum (üst ön iki diş arasını) adı verilen bir doku parçası vardır. Tıpkı dil bağında olduğu gibi, frenulumun çok kısa olması, bebeğin meme ucunu veya biberonu kavramasını engelleyebilir.
Dudak bağı alınmadığı takdirde bebeklerde beslenme sorunları ortaya çıkabilir ve bu durumda gelişimsel problemlerle karşılaşılabilir. Dudak bağı ile ilgili yapısal anomalilerin ilerleyen dönemlerde diş ve diş eti hastalıklarına neden olabileceği de bilinmektedir.
Dudak bağının alınması için en az 10 yaşına kadar hasta takip edilmeli ve üst köpek dişlerinin çıkması beklenmelidir.
Dudak bağı ise dudak ve diş kreti arasında uzanan yumuşak doku bağlantısıdır. Kısa veya kalın olması durumunda erken dönemde yine beslenme sorunlarına, emme güçlüklerine, dudak hareketlerinde kısıtlamaya; ilerleyen yaşlarda ise ön iki dişin sürme problemlerine ya da ön iki diş arasında boşluk oluşumuna sebep olabilir.
Frenektomi Yapılma Nedenleri
Üst dudağın, dudak bağı nedeniyle diş etine yapışık bir vaziyette durması; bakteri, tartar ve çürük oluşumunu kolaylaştırır.
İlgili 33 soru bulundu
Bazen, bebek büyüdükçe hafif dudak bağı sorunu kendiliğinden düzelir.
Dudak bağının kısalığı nasıl fark edilir? Bunun için blanche testi uygulanır. İki parmakla tutularak üst dudak hareket ettirilir. Bu sırada iki ön diş arasında bulunan dudak bağının beyazlaşması bağın uzunluğunun yetersiz olduğu ve frenektomi gerekebileceği hakkında bize bilgi verir.
Çocuklarda Frenektomi Ne Zaman Yapılır? Dil bağının yapışık, kalın veya kısa olduğu anlaşıldıktan sonra en kısa sürede alınması önerilir. Çocuklarda dil bağı ameliyatı için belli bir yaşı beklemek gerekmez. Fakat çocuklarda dudak bağı ameliyatı için hastanın 10 yaşına ulaşması beklenmelidir.
Özet olarak frenektomi işlemi yapılacak ise, üst köpek dişleri sürdükten sonra ve ortodontik tedavi ile boşluk olabildiği kadar kapatıldıktan sonra yapılmalıdır. Tedavi öncesi yapılacak frenektomiler o bölgede skar dokusu oluşturacağından diş hareketini yavaşlatır ve boşluğun kapanmasını bile engelleyebilir.
Yöntemde; frenelum adındaki yapıya müdahele edilir ve dilin serbest hale gelmesi sağlanır. Örnekler göz önünde bulundurulduğunda; anesteziye ihtiyaç duyulmaz, takibinde bebek emzirilebilir.
Basit bir muayene ışığı altında bazen de dil basacağı yardımıyla dil bağı görülebilir. Dil ise “V” şeklini almıştır. Dil bağı olan çocukta dili dışarı çıkarması, yukarı kaldırılarak damağa değdirilmesi gibi hareketleri yapması istenir, hasta bunları tam olarak yapamayacağından tanı doğrulanır.
Dudak Kaldırma (Liplift) Nedir? Liplift, diğer bir ismi ile dudak kaldırma işlemi; sağlıklı kişilerde lokal anestezi uygulaması yani iğne yardımı ile uyuşturularak veya sedasyon adı verilen hafif sakinleştirici eşliğinde uygulanabilmektedir. Dudak kaldırma (liplift) işlemi, yaklaşık olarak 45 dakikada tamamlanmaktadır.
Dil bağı için küçük bir müdahale gereklidir. Özellikle ilk günler ve özellikle ilk 6 ay yani dişler çıkmadan lokal anestezi altında makas yardımıyla dil bağı kesilebilir. Bu dönemde dil bağı incedir ve bu işlem genellikle ağrısız ve kanamasızdır. İşlem sonrası hasta hemen annesini emebilir.
Normalde emme eylemi sırasında bebeklerin dili alt diş etlerini kapatarak meme ucunun korunmasını sağlar. Dil bağı nedeniyle bebek ağzını doğru şekilde meme ucuna sabitleyemeyebilir ve dolayısıyla etkili şekilde ememez.
Ancak, bebeğin beslenme ve kilo alma sorunu yoksa dil bağı görünümü olsa dahi cerrahi girişimin bebek 6 aylık oluncaya kadar ertelenmesi önerilmektedir. Çünkü bu süre içerisinde dil bağının kendiliğinden düzelebileceği belirtilmektedir.
Frenektomi ile dil bağı alınmadığında ilerleyen dönemde konuşma bozukluklarına, dişeti sorunlarına ve dişlerde çapraşıklıklara neden olabiliyor. Ön dişlerle dudağı bağlayan anormal frenulum bağlantıları dişler arasında diastemalara, yani fizyolojik olmayan boşluklara sebebiyet verebiliyor.
Tedavilerde genellikle lazer uygulamaları kullanılıyor ve kanama olmadığı için iyileşme süreci diğer tedavi yöntemlerine göre daha hızlı oluyor. Diş eti estetiğinde iyileşme süreci ortalama 10-14 günde tam olarak gerçekleşir.
Dikişlerim var, ne yapmalıyım? Cerrahi müdahale esnasında ağız içindeki yara yerine birkaç dikiş atılmış olabilir. Bu dikişler bazen vücut tarafından emilebilir cinstendir ve alınması gerekmiyor olabilir. Eğer emilebilir cinsten değilse bu dikişler genelde 7 ile 10 gün içerisinde alınır.
Frenektomi işlemi nasıl yapılır? Frenektomi işlemi gelişen teknolojı sayesinde artık çoğunlukla lazer yardımıyla alınır, bu da işlemin hem kısa hem de kanamasız olmasını sağlar. Fakat bağın çok büyük veya derin olduğu durumlarda cerrahi olarak çıkartılması ve dikiş atılması gerekir.
Gingivoplasti uygulaması için herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Diş yapısı ve dişeti tedaviye uygun olan herkes için diş eti estetiği uygulanabilir. Dişlerin sağlığı ve görüntüsü günlük hayatı etkileyen olukça önemli faktörler arasında yer almaktadır.
Frenektomi, frenulum dokusunun alınması işlemine verilen isimdir. Frenektomi son teknolojik cihazlar sayesinde kolay ve kısa sürelidir. Bölgeye lokal anestezi uygulanır, kişi herhangi bir ağrı hissetmez.
Dil ve dudak bağı normal olarak herkeste bulunan, dilin ağız tabanına ve dudağın diş etine tutunmasını sağlayan yumuşak doku bağlantılarıdır.
Labial frenektomi, labial frenulumun altta kemiğe tutunan bölümü de dahil tamamen ortadan kaldırılması işlemidir. Labial frenektomi sonrasında dişeti üzerinde oluşan gerginlik azalır. Kesici dişler arasındaki aralığın; tel tedavisi ile tedavi edilmesinden sonra tekrar oluşması önlenir.
Çene cerrahisi, ağız cerrahisi ve maksillofasiyal cerrahi uzmanları tarafından yapılır.
Dil Bağı Ameliyatı
Dilin altında, dil hareketlerini kısıtlayan bağın cerrahi yöntem ile kesilmesi işlemidir. Özellikle, 6 aya kadar olan ve dil bağı ince ve şeffaf olan bebeklerde, lokal anestezi altında yapılması önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri