Deflasyon ya da para kısıtlaması, genel olarak piyasada fiyatların belirli bir zaman aralığında sürekli düşüş göstermesi durumudur. Enflasyonun tersidir. Bunun yanında enflasyon durumundan fiyat yükselişini durdurmayı ya da yavaşlatmayı veya enflasyon eğilimi karşısında fiyatları düşürmeyi öngören iktisat siyasetidir.
Deflasyon, fiyatların genel seviyesinin düşmesi demektir. Enflasyon, fiyatların genel seviyesinin artması olduğuna göre; deflasyonu enflasyonun tersi ya da “eksi enflasyon” olarak düşünebiliriz.
Enflasyon oranının eksi çıkması, sürdürülebilir olmayan genel bir fiyat düşüşünü ifade eder. Negatif enflasyon ile deflasyon arasında ince bir çizgi bulunur. Genel fiyat eğiliminin aşağı yönlü olması veya yıl içerisinde belirli dönemlerde eksi faiz verilmesi, deflasyonist bir sürece geçildiği anlamına gelmez.
Slumpflasyonda enflasyon oranı genellikle düşüktür. Stagflasyonda ise enflasyon oranı yüksek ve sürdürülemez seviyelerde olabilir. Slumpflasyon ekonomik durgunluk dönemlerinde ortaya çıkar. Stagflasyon ise durgunluk dönemlerinde enflasyonun yüksek olduğu bir durumu ifade eder.
Eksi enflasyon, tüketicilerin satın alma gücünü artırabilir ve fiyatların düşmesiyle beraber tasarrufları ve harcamaları teşvik edebilir. Bununla birlikte, uzun süreli eksi enflasyon, ekonomik durgunluğa ve talep eksikliğine işaret edebilir, bu nedenle dikkatle izlenmesi gereken bir durumdur.
İlgili 15 soru bulundu
Ücretler düşük kaldığı için tüketim olmaz, tüketim olmadığı için mal fiyatları yükselmez, şirketler yatırım yapıp işe alım yapmaz, bu yüzden istihdam artışı sağlanamaz ve ücretler de yükselmez.
Skimpflasyon ise şirketlerin artık sundukları ürün ya da servisin kalitesini düşürdükleri durumu tanımlamak için üretilen bir terim. Firmaların bu yolu tercih etmesindeki ana etken ise kullanılan malzemelerin kalitesini ya da istihdam ettikleri personel sayısını düşürerek karlılıklarını korumaya çalışması.
Shrinkflasyon, ürünlerin gramajlarının / ebatlarının düşürülmesi ile oluşturulan zımnî enflasyona verilen addır. Ürünü küçültüp fiyatı artmamış hissettirmenin yoludur. Aynı anda hem ürünün fiyatının artması hem de miktarının azalmasını da niteler.
Slumpflasyon: Bir ekonomide yüksek enflasyon olgusu yaşanırken ekonomi küçülüyorsa o ekonomide slumpflasyon (enflasyon içinde küçülme) hali var demektir.
Deflasyon yaşanan bir ülkede fiyatların sürekli olarak düşmeye devam edeceği düşünüldüğü için harcamaların ertelendiği görülür. Buna bağlı olarak tüketicilerin daha az harcama yaptığı ve üreticilerin ekonomik kazancının düştüğü bilinir. Bu da işsizlik oranının artması gibi faizlerin yükselmesine neden olabilir.
Para Deflasyonu
Tedavülde dönen banknotların piyasadan çekilerek imha edilmesi ile yapılır. Böylelikle nakit para akışı azaltılarak arz talep dengesinin tekrar oluşturulması sağlanmaya çalışılır.
Deflasyon önlemlerini aşağıdaki şekilde sıralamak mümkündür: Kamu harcamaları artırılabilir. Faiz indirimleri yoluyla harcamalar ve yatırımlar teşvik edilebilir. Vergi oranları azaltılarak yatırımların ve harcamaların artması desteklenebilir.
Hiperenflasyon; para arzındaki artış, güven kaybı ve talep yönlü enflasyon olmak üzere üç farklı durumun sonucunda ortaya çıkar. Bahsi geçen hiperenflasyon nedenleri, genelde aynı anda etkisini gösterir. Ülkenin merkez bankasının para basması, kaynak değerini düşürdüğünden malların ve hizmetlerin fiyatları yükselir.
Büyük çoğunluk açısından ÜFE, özel kapsamlı TÜFE göstergeleri ya da GSYH zımni deflatörü fazla bilinmeyen ya da izlenmeyen göstergelerdir. O nedenle de medya asıl olarak TÜFE'deki değişimleri enflasyon göstergesi olarak kullanır ve manşete çeker. Bu çerçevede TÜFE, manşet enflasyon olarak anılmaktadır.
Staglasyon üretim kapasitelerinin, işsizliğin ve yetersiz bir iktisadî büyüme ile yüksek bir fiyat artışının birlikte göründüğü iktisadî durumları ifa de etmek için kullanılan bir kavramdır. Yüksek enflasyona rağmen durgunluğun da mevcut olması, stagflasyonun odak noktasını oluş turmaktadır.
Stagflasyon krizi görüldüğünde hükûmetlerin uygulayacağı bazı politikalar vardır. Enflasyonla mücadele etmek için uygulanan para politikaları ile faizler arttırılır, zorunlu olan karşılıklar yükseltilir, nakit para akışı sıkılaştırılır ya da bu minvalde çalışmalar yapılır.
Çeşitli iktisat sözlüklerinde dezenflasyon, para şişkinliğini önleme, enflasyona karşı alınan tedbirler bütünü, izlenen iktisat politikası ile genel fiyat düzeyinin indirilmesi, fiyat düzeylerindeki artışın sert olmayan tedbirlerle düşürülmesi şeklinde tanımlanmıştır.
Deflasyon, enflasyonun zıttı olarak, fiyatlar genel seviyesinin düştüğü durumu ifade etmektedir. Bu, fiyatlar genel seviyesinin düştüğü fakat yine de pozitif kaldığı durumu anlatan dezenflasyon kavramı ile karıştırılmamalıdır.
Stagflasyon oluşması, ekonomide durgunluk meydana gelmesine bağlıdır. Bu durgunluğun sonucunda enflasyon ortaya çıkar. Ardından bu iki durum birbirini tetiklemeye başlar ve bir kısır döngü oluşur. Durgunluğun ve enflasyonun etkileri, zaman içinde daha da hissedilir bir hâle gelir.
Stagflasyon, İngilizce 'Stagnation' yani durgunluk/daralma ve 'Inflation' yani enflasyon kelimelerinden türetilmiş bir ekonomik terimdir. Ekonomik hayatta hem durgunluk hem de enflasyon yaşandığı dönemlerde bu iki olgunun birbirini tetiklediğini ve büyüttüğünü anlatmakta kullanılır.
1970'lerde belirginleşen stagflasyon da yeni analiz ve politika arayışlarına yol açarak, yeni makro teorilerin ku- rulmasına neden olmuştur. Sonuçta yeni liberal görüşlerin belirgin bir şekilde kabulü söz konusu olmaya başlamıştır.
Yürüyen Enflasyon: Mal ve hizmet fiyatlarındaki yükselişin kademeli olarak arttığı, aniden yükselmediği, %3-%10 dolaylarında olan enflasyon türüdür. Dört Nala Enflasyon: Ekonomideki mal ve fiyatların bir yıl içinde hızla yükseldiği ve %10 oranını aştığı enflasyon türüdür.
Hiperenflasyon, enflasyonun yılda yüzde 200 sınırını aştığı anlardaki halidir. Dörtnala enflasyon olarak da adlandırılır.
Türkiye'de bugün yüksek oranlı bir enflasyon olgusuyla karşı karşıya bulunuyoruz. Nisan ayı verileri bize 12 aylık enflasyonun TÜFE bazında yüzde 11,87, Yİ-ÜFE bazında ise yüzde 16,37 düzeyinde olduğunu gösteriyor. Dünyada enflasyonun oldukça düşük olduğu bir dönemde bu oranlar çok yüksek düzeyleri işaret ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri