Negatif bir tam sayının mutlak değeri kendisinden küçüktür. III. Negatif tam sayılar küçüldükçe mutlak değeri büyür.
0'ın solunda negatifler, sağında ise pozitifler bulunur. Bu nedenle pozitif sayılarda rakamın mutlak değeri arttıkça büyüklüğü de artar. Örneğin 73 sayısı 9 rakamından büyüktür. Ancak negatif sayılarda bu kural tersine döner çünkü sıfırdan uzaklaştıkça negatif sayılar küçülür.
Bunun dışındaki sayıların mutlak değeri pozitiftir. Sayı doğrusunda sağa doğru gidildikçe sayılar büyür, sola doğru gidildikçe sayılar küçülür. Diğer bir ifade ile pozitif sayılar sıfırdan uzaklaştıkça büyür, negatif tam sayılar sıfırdan uzaklaştıkça küçülürler.
En küçük tam sayı +1 dir. Negatif tam sayılar sıfıra yaklaştıkça büyür.
Bir sayının ya da ifadenin mutlak değeri hiçbir zaman negatif olamaz. Bir diğer deyişle, bir sayının sayı doğrusu üzerinde orijine uzaklığı negatif olamaz.
İlgili 25 soru bulundu
Burada en önemli kural, bir mutlak değer içerisindeki bir sayı, eğer negatif işareti taşıyorsa dışarı pozitif olarak çıkar. Bu konuda asla unutmamalı ve her zaman buna göre işlem yapmalıyız. Not: Mutlak değer her zaman bir uzaklık belirtir.
Mutlak değer eksi çıkamaz !
Tam sayılar; Pozitif tam sayılar ve negatif tam sayılar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Pozitif tam sayılar 1'den başlar ve sonsuza kadar gider. Negatif tam sayılar ise -1'den başlayıp sonsuza kadar giden sayılardır. Bu durumda 0 sayısı tam sayılar arasında yer almaz.
Negatif sayıların, daha büyük bir sayının daha küçükten çıkarılmasından kaynaklandığı düşünülebilir. Misal, negatif on yedi, on yediyi sıfırdan çıkarmanın sonucudur: 0 - 17 = -17. Genel olarak, daha büyük bir sayının daha küçük bir sayıdan çıkarılması negatif bir sonuç verir.
En Küçük Negatif Tam Sayı Nedir
Sayı doğrusunun solunda yer alan negatif tam sayılarda, pozitif sayıların aksine 0 sayısından uzaklaştıkça küçülmektedir. Bu sebeple 0'dan en uzak konumda bulunan en küçük negatif tam sayı -∞' dur.
Negatif tam sayıalar sayı doğrusunda 0'ın solunda yer alır: −1, −2, −3, −4, … Tam sayılar kümesi ise pozitif tam sayılar, negatif tam sayılar ve sıfırdan oluşur. Bir tam sayının referans noktasına yani sıfıra (0) olan uzaklığına o tam sayının mutlak değeri denir.
Sıfırdan büyük rasyonel sayılara pozitif rasyonel sayılar denir ve Q+ işareti ile gösterilirler. Sıfırdan küçük olan rasyonel sayılara negatif rasyonel sayılar denir ve Q- sembolü ile ifade edilirler.
III. Mutlak değerin sonucu en az 0 (sıfır) olabilir.
Bu özelliklerin bilinmesi konu için önemlidir. Mutlak değer özellikleri şöyledir: IxI ve I f (x) I ifadesinin en küçük değeri '0' dır.
Böylelikle genel olarak mutlak değer hep pozitif bir değer olacak. Eğer sadece rakamların mutlak değerini düşünüyorsak, bu rakamın pozitif versiyonundan başka birşey olmayacaktır.
Bazı kaynaklarda 0 rakamının bir doğal sayı olmadığı tartışması yer almıştır. Bu durumda 0 rakamı bir tam sayı mıdır sorusu akıllara gelir. Tam sayı 0'dan artı ve eksi sonsuza gidebilen sayılar olarak karşımıza çıkar. Bu tür sayılar, doğal sayılardan farklı olarak negatif sayıları da içerir.
Z harfi Almanca zahlen (sayılar) sözcüğünden gelir. Pozitif tam sayılar "0"dan uzaklaştıkça büyür. Negatif tam sayılar ise "0"dan uzaklaştıkça küçülür.
Negatif sayılar ilk olarak MÖ 200 yılında Çinliler tarafından ticari hesaplamalarda kullanıldı. Hesaplamalarda, satılan bir ürün -karşılığında para alındığından dolayı- pozitif olarak, satın almak için harcanan miktar ise negatif olarak gösterildi.
Negatif bir sayının çift kuvvetleri pozitif, tek kuvvetleri negatiftir. (−2)2 = (−2).(−2) = + 4 (üssü çift sayı olduğu için cevap pozitiftir) (−2)3 = (−2).(−2).(−2) = −8 (üssü tek sayı olduğu için cevap negatiftir.)
ise ya sayıların ikisi de negatiftir ya da sayılar ters işaretlidir ve negatif sayı pozitif sayıdan mutlak değerce büyüktür.
Tam sayılar kümesinin küsuratı ve önünde “-“ negatif işareti bulunmayan sayılara pozitif tam sayılar denir. Yani kısaca sayı doğrusunun ortasında bulunan sıfır sayısının sağında bulunan bütün sayılar pozitif tam sayılardır.
0 bir doğal sayıdır. Dolayısıyla hem rasyonel hem de reel sayıdır.
Bir gerçek sayının sayı doğrusundaki yerinin başlangıç noktasına (sıfıra) olan uzaklığına o sayının mutlak değeri denir. x gerçek sayısının mutlak değeri |x| şeklinde gösterilir. a < b iken a − b < 0 olduğu için; |a − b| = (−1).(a − b) = −a + b olur.
Mutlak değer, uzunluk belirttiğinden ve en küçük uzunluk değe- ri 0 olduğundan herhangi bir sayının mutlak değerinin sonucu 0'dan küçük (negatif) olamaz.
Mutlak sıfır değeri −273.15°C veya 0 K olarak tanımlanır. Teorik olarak mutlak sıfır sıcaklığına ulaşan (inen) bir maddenin iç enerjisi 0 (sıfır) olacağından daha fazla soğutmak mümkün değildir. Mutlak sıfır moleküllerin durduğu (hareketlerinin çok küçük titreşimlere indirgendiği) noktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri