Aynı şekilde hava sıcaklığının artması daha fazla buharlaşmaya ve ortamdaki nem oranının artmasına neden olur ki bu durumda soluyacağımız oksijen miktarında azalma gelişebilir. Nemli ortamlarda insanlar kendilerini daha yorgun hisseder.
Yüksek nemle birlikte kişide görülen başlıca belirtiler; derinden ve zonklama tarzı baş ağrısı, baş dönmesi, boğazda aşırı kuruma, yutkunma zorluğu, bulantı, başta bacaklar olmak üzere bütün vücutta halsizlik, gözlerde bulanıklık ile kendini gösteren sıcak çarpması ortaya çıkabilmektedir.
Duvarı Nem İnsanı Gam Yıkar Atasözünün Kısaca Açıklaması
Duvarı nem insanı gam yıkar atasözü, duvara nem ve ıslaklık ne kadar zarar verip de duvarın yapısını bozuyor ve temeline zarar veriyorsa insanı da gam ve üzüntü yorar demektir. Bu atasözü Ülkemizde en sık kullanılan atasözleri arasında yer alıyor.
Yüksek sıcaklık ve nemin etkisiyle vücut terleme yoluyla su ve tuz kaybetmektedir. Kanın koyulaşmasına neden olan su ve tuz kaybının karşılanabilmesi, özellikle kalp sağlığı bakamından önem taşımaktadır. Ancak gereğinden fazla sıvı tüketimi vücudun tuz dengesini bozarak ritm bozukluklarına neden olabilmektedir.
Çoğumuz için yüzde 30 ila 60 nem rahat hissettirir. Bu aralığın üzerindeki herhangi bir şey genellikle nemli olarak kabul edilir. Nem ne kadar yüksek olursa, kendinizi o kadar rahatsız hissedersiniz.
İlgili 37 soru bulundu
NEM UYKU KALİTESİNİ DÜŞÜRÜYOR
Aşırı sıcaklar ve nem artışı kalitesiz veya düzensiz uykuya da beraberinde getirebiliyor.
Ortamda bulunan fazla nem, küf ve rutubet oluşumuna neden olur. Bu da astım ve nefes darlığı gibi ciddi solunum yolu hastalıklarına yol açar. Aynı zamanda kişi de baş ağrısı, deri döküntüleri ve bazı alerjik rahatsızlıklara da davetiye çıkarır. Fazla nem nedeni ile vücut su atımını terleme yoluyla yapamaz hale gelir.
Bağıl nemin %100 olması, havanın artık suyla doyurulmuş olması demektir. Bu durumda hava daha fazla su alamayacak ve havaya katılmaya çalışan buhar yoğuşarak sıvı hâline dönüşecektir. Bağıl nem %100'den küçük bir değerdeyse buharlaşma gözlenir.
Rize, en fazla neme sahip olan ilimizdir. Nemin sebep olduğu bazı rahatsızlıklar söz konusudur. Bunların başında gelen ise romatizma rahatsızlıklarıdır. İdeal olan, bir yerin ne çok ne de az şekilde neme sahip olmasıdır.
Nemli havanın kendi içinde pek çok olumsuz sonucu doğurduğu görülürken kuru havanın ise nemli havaya nazaran daha sağlıklı olduğu bilgisine ulaşılması ise mümkündür. Nemli ortamlarda nem alma cihazı ile ortamın kuru hava ortamına dönüştürülmesi kolaydır.
Nemli ortamlarda insanlar kendilerini daha yorgun hisseder. Günlerin uzaması, güneş ışınlarının artması atmosferdeki iyon değişimine neden olur ki bu da bahar yorgunluğunun önemli sebeplerinden biridir.
Nem, akciğerler açısından oldukça zararlıdır ve evimizdeki nem ve yoğunluk ne kadar yüksek olursa, nem de o kadar yüksek olur. Nemli çarşafları asla iç mekanlara asmayın çünkü nemli çarşaflar nemi arttırır ve zeminleri küf oluşumuna karşı daha duyarlı hale getirir.
Çok yüksek nem küf ve yoğuşma sorunlarına neden olabilir. Çok düşükse, oluşan kuruluk düzeyi nesnelere ve insanlara zarar verir, bizi havadaki virüslere ve enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale getirir. Evinizin nemini doğru seviyede anlamak ve korumak, insanları, evcil hayvanları ve eşyaları korumak için önemlidir.
Halsizlik, çeşitli nedenlerden dolayı bitkin olma hissidir. Halsizlik durumuna her zaman bariz bir hastalık eşlik etmeyebilir. Kısa süreli halsizlikler; aşırı çalışma temposu, stres veya yetersiz uyku nedeniyle oluşabilir. Soğuk algınlığı ya da grip gibi bir hastalığın iyileşme sürecinde de halsizlik hissedilebilir.
Kronik yorgunluğun pek çok sebebi olabilir. Kansızlık, enfeksiyonlar, karaciğer, kalp ve böbrek yetmezlikleri, vitamin ve mineral eksiklikleri, metabolik bozukluklar (hipoglisemi), hormonal problemler (hipotiroidi, böbrek üstü bezi yetmezliği), kanser gibi ciddi sağlık sorunlarında yorgunluk bazen ilk işarettir.
Aşırı sıcak ile birlikte terlemenin artması, vücuttaki su ve tuz kaybını arttırmakta ve bunlar da yorgunluk, halsizlik gibi durumları tetiklemektedir. Aşırı sıcaklarda fazla terlemediğinizi düşünüyorsanız bile sıcağın kendisi yorgunluk, halsizlik gibi problemlerle karşılaşmanıza neden olmaya yetecektir.
Göller Yöresinde yer alan Isparta, nemin en az görüldüğü ilimizdir. Nemin azı da fazlası da insan sağlığı için zararlıdır. Nem az olan yerlerde nemi yükselten ev tipi cihazlara ihtiyaç bulunur.
Türkiye'nin en yüksek nem oranına sahip ili Rize'dir.
Deniz olan bölgelerde ise en çok şikâyet edilen konuyu yüksek nem ve rutubet oranı oluşturuyor. Genel olarak bakıldığında denizlerin olduğu şehir ve bölgelerde yüksek rutubet oranı bulunuyor. Antalya, Adana, İzmir, Mersin şehirleri nemden bunalan şehirlerarasında yer alıyor.
İnsan sağlığı için optimum bağıl nem %40-60 aralığındadır.
Yaygın olarak kabul gören nem oranı %40-60 arası, sıcaklıksa 20-22oC civarında oluyor. Ama nem aralığını %30-80 arasına, sıcaklığı da 18-24oC civarına kadar genişletmek mümkün.
Rutubetin varlığını anlamanın en basit yöntemi duvara dokunmaktır. Elle veya kuru bir bezle dokunduğunuz duvardan ıslaklık geliyorsa rutubet olduğunu anlayabilirsiniz. Duvarlardaki sarıya çalan lekeler de nemin varlığına işaret eder. Rutubetten etkilenen tavan ve duvar boyalarında kabarmalar, dökülmeler gözlenebilir.
Sıcak ve nemli hava özellikle kimleri daha fazla etkiliyor? Sıcaklardan ve nemden özellikle kalp hastaları, tansiyon hastaları, akciğer hastaları, diyabetliler ve böbrek hastaları çok etkileniyor.
Nem oranını 70 olarak gösteren bir alanda yüksek nem olduğu ve müdahale edilmesi gerektiği söylenebilir.
% 40-60'lık bağıl nem, genel sağlık durumumuz, solunum sistemi bağışıklık sistemimizin etkin bir şekilde çalışması ve bina içindeki havadaki mikrop ve kirleticilerin yayılmasının önlenmesi için ideal koşuldur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri