Koçan mısır kurutulması için normal yörelerde 0,27 m3m-3s-1, serin bölgelerde ise 0,06-0,13 m3m-3s-1 hava akımı yeterlidir. Çevre havası sıcaklığının 10°C ve daha fazla, bağıl nemin %80 den az olduğu şartlarda fanlar sürekli olarak çalıştırılırlar.
Mısır, hasat edildikten sonra çesitli kurutma yöntemleriyle kurutulup piyasaya bu sekilde satılmaktadır. Mısırın hasadı için ideal nem oranı %21-28 civarında olması yeterlidir. Kurutma islemi sonucunda, Sakarya yöresinde örnek mısırdaki nem değerinin % 12-13 civarına düsmesi sağlanmaktadır.
Koçanlarda bulunan mısır tanelerini bir havlunun üzerine çıkarın. Çekirdekleri bir kağıt havlu üzerine koyun, yaklaşık 30 dakika hava ile kurumasına izin verin.
Kurutmanın amacı; Tahıl üretim verimliliğini arttırmak, ekim alanlarından daha fazla yararlanmak, hasat sonrasında yüksek nem oranına sahip tahılın bozulmadan uzun süre saklanabilmesi için, küf ve çürümeden meydana gelen kayıplarla, zararlı böceklerin etkilerini azaltmaktır.
Hasat sonrası ürünün depolanması 6 aydan az bir zaman dilimi için yapılacaksa, % 15 nem oranına kadar kurutulmalıdır. Daha uzun süreli depolamalarda ise, nem oranının % 13-14' e indirilmesi gerekir.
İlgili 31 soru bulundu
Koçan halindeki mısırın kurutulması sırasında hava sıcaklığının 60°C yi geçmemesi gerekir. Tohumluk hibrit mısırlar genellikle koçan halinde kurutulur, daha sonra tanelenirler. Tohumluklarda, tanelerin çimlenme yeteneğinin olumsuz yönde etkilenmemesi için kurutma sıcaklığının 44°C yi aşmaması gerekir.
Mısır hasadı sonrası depolama 6 aydan az bir süre için yapılacak ise %15 nem oranına kadar kurutulmalıdır. Daha uzun bir süre için depolama yapılacak ise nem oranı %13 - %14 'e kadar düşürülmelidir. Kurutma sıcaklığı mısırın kullanım alanına göre değişkenlik gösterir.
Hasat sonrası elde edilen ürün nemli ise, mısır depolamasından önce kurutmak gerekir. Mısır hasadı sonrası depolama 6 aydan az bir süre için yapılacak ise %15 nem oranına kadar kurutulmalıdır.
Birinci sulama ara çapa işlemi sonrası mısırın boyutunun 10-15 cm uzandığı dönemde yapılır. İkinci sulama boğaz doldurma işleminden sonra gerçekleştirilirken üçüncü sulama mısırın tepe püskülünün çıkmasından önce gerçekleştirilir. Dördüncü ve son sulama ise süt olum devresi gerçekleştirilmektedir.
Mısırın sütlü olup olmadığını anlamak için elinize almanız gerekir. Eğer elinize aldığınız mısır, ağırsa sütlü ve taze bir mısırdır. Ancak mısırlar hafifse bu bayat ve sütsüz bir mısır olduğunu gösterir. İyi bir mısır almak için püsküllerine de bakmak gerekir.
Eğer tencereniz küçükse mısırları ortadan ikiye bölebilirsiniz. Ardından mısırların üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin. Son olarak da 1 su bardağı süt ve 1 tatlı kaşığı toz şeker koyup, hafifçe karıştırın. Hazırladığınız mısır tenceresini ocak üzerine alıp, tencerenin kapağını kapatın.
Örneğin karbonat maddesinin nem çekme özelliği bulunur. Evinizin belirli köşelerine torbalar halinde karbonat yerleştirerek nem oluşumunun önüne geçebilirsiniz. Bununla birlikte tuz lambaları da yüksek neme karşı iyi bir alternatif. Mutfak alanı içinse davlumbaz kullanımı yüksek nem oluşumunu önlemek için ideal.
Karbonatı, evin rutubet oluşabilecek noktalarına yerleştirin. Bu sayede rutubet oluşma riski düşecektir. Son zamanlarda çok popüler olan kaya tuzu lambası, fazla nemi içine çeker. Evin farklı bölgelerine koyabileceğiniz kaya tuzu lambası, hem ortama hoş bir koku yayar, hem de rutubetin azalmasına yardımcı olur.
3-Kedi kumu ve karbonat nemi çok iyi çeker. Bunlar küçük torbalar halinde evin köşelerine yerleştirilebilir. 4-Kaya tuzu lambası yakmak hem etrafa güzel koku yayar hem de nemi önler. 5-Evde badana yapılacağı zaman, küf ve mantarlara karşı koruyucu özellikte boyalar seçilebilir.
Cin Mısırı Nasıl Anlaşılır? Cin mısırları normal mısır tanelerine göre kıyaslandığı zaman daha küçük ve daha sivri bir yapı ortaya çıkar. Cin mısırı koçanları ve taneleri diğer mısırlara göre ufak olabilir.
Mısıra haşlarken atacağınız bir miktar şeker mısıra hem güzel bir tat verecektir, hem de mısırı yumuşatacak ve çabuk pişmesini kolaylaştıracaktır. Mısırı kabukları ile pişirmek mısıra aroma verip daha da lezzetli bir hale getirecektir.
Mısırların suda tamamen soğumasını bekleyin. Soğuyan mısırları sudan çıkarıp bir havlu yardımıyla kurulayın. Ardından mısırları ister koçanıyla birlikte, ister tanelerini bir bıçak yardımıyla koçandan ayırarak, buzdolabı poşetlerine veya saklama kaplarına koyun. İçinde hava kalmamasına özen gösterin.
İyi bir kural, son kullanma tarihinden iki ay sonrasına kadar, torbalanmış ve önceden patlamış patlamış mısırın genellikle yenilmesidir. Son iki ayda, patlamış mısır büyük olasılıkla kuru veya bayat olacaktır.
Mısırların suda tamamen soğumasını bekleyin. Soğuyan mısırları sudan çıkarıp bir havlu yardımıyla kurulayın. Ardından mısırları ister koçanıyla birlikte, ister tanelerini bir bıçak yardımıyla koçandan ayırarak, buzdolabı poşetlerine veya saklama kaplarına koyun. İçinde hava kalmamasına özen gösterin.
Mısır yavaş yavaş pişerse çok lezzetli oluyor. Eğer kart mısıra denk gelmediyseniz 1.5 saatte pişiyor. Emin olmak için mısır tanelerine çatal batırıyorum. Pişmişse çatal mısır tanelerine delik açıyor.
Elde edilen verimler ise, ülkeye ve yetiştirilen çeşitlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ortalama tane verimi yaklaşık dekara 50-60 kg olan ülkelerin yanında, yine dekara 1 ton ve üzerinde verimlerin alınabildiği ülkeler de mevcuttur.
çok zengin ise 20-20-0 kompoze veya DAP gübresi de Taban Gübre olarak kullanılabilir. Mısır bitkisinin azot ihtiyacının fazla olması nedeniyle üst gübrelemede üre veya %33 N amonyum nitrat kullanılmalıdır.
Mısırdan yüksek verim alabilmenin bir diğer ipucu da taban gübresi kullanımıdır. Ekim yapılacak toprak verimli bile olsa gübreleme aşamasını es geçmemek gerekir. Taban gübresini, bitkinin kök bölgelerine şeritler halinde vermek en sağlıklı yöntemlerden biri olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri