Girekol Tepe, Gölcük, Kars Platosu, Süphan Dağı.. Kenanoğlu, verilere göre Türkiye'de yaşanan son volkanik patlamanın 1855 yılında Tendürek Dağı'nda gerçekleştiğini, ondan 15 yıl önce 1840'ta Ağrı Dağı'nda gerçekleşen patlamada 1900 kişinin öldüğünün iddia edildiğini kaydetti.
İspanya'ya bağlı adalardan La Palma'da harekete geçen Cumbre Vieja Yanardağı, binlerce kişiyi evinden etti. Pek bilinmiyor ancak Türkiye'deki en son yanardağ patlaması da sadece 166 yıl önce, Tendürek Dağı'nda meydana geldi.
Tarihi zamanlara ulaşan volkanik etkinlikler ise Erciyes ve Nemrut volkanında gerçekleşmiştir. Ancak günümüzde Türkiye'de aktif volkan bulunmamaktadır. Bilim adamları, yanardağları 'tamamen sönmüş' kabul etmenin son derece yanlış olduğu, Türkiye için az da olsa halen risk bulunduğu fikrindedir.
Türkiye'deki 8 Sönmüş Yanardağ
ETNA YANARDAĞI EN SON NE ZAMAN PATLADI? Geçtiğimiz Ocak ayında da bir patlamanın meydana geldiği Avrupa'nın en yüksek ve en aktif yanardağı olarak bilinen 3 bin 330 metre yüksekliğindeki Etna'da son büyük patlama 1992 yılında gerçekleşmişti.
İlgili 43 soru bulundu
Etna Yanardağı (Sicilya lehçesinde Mongibeddu, İtalyanca Mongibello, dağ anlamına gelen Latince mont- ve Arapça jebel-'in kombinasyonu), Sicilya'nın doğu kıyısında, Messina ve Katanya'ya yakın aktif yanardağ.
Etna Yanardağı'nın külleri Türkiye'ye kadar gelecek mi? Meteoroloji Genel Müdürlüğü, konuşya ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Etna kaynaklı kül bulutlarının ülkemizi etkilemesi beklenmemektedir." ifadesi kullanıldı.
Bir volkan patladığı zaman 100 km çapındaki alana zarar verebilir. Ortaya çıkan lavlar 100 km'ye kadar ulaşabilir mi? Lavlar yavaş hareket ettiği için yol açtıkları can kaybı daha az. Çünkü lavlardan kaçılabilir.
Volkanlar, etkinliklerini yüz binlerce hatta milyonlarca yıl devam ettirebilir. Ancak bir volkanın uzun süredir faaliyete geçmemiş olması etkinliğini kaybettiği anlamına gelmez. Çünkü volkanlar yaşam süreleri boyunca birçok kez faaliyete geçebilir ve bu volkanik faaliyetler arasında on binlerce yıl olabilir.
Kel Dağı, Türkiye'de Hatay İli'ne bağlı Yayladağı İlçesi'nde bulunan, aktivitesini yitirmiş volkanik bir dağdır. Antik adı Silpiyus Dağı'dır. Yerel halk tarafından Cebel-i Akra diye bilinir. Akdeniz'in güneydoğu köşesinde hemen deniz kıyısından yükselen bu dağın yüksekliği 1740m olup koni şeklindedir.
Depremin oluşturduğu sismik dalgalar, yanardağın içindeki akışkan sistemi hızlandırıyor. Bu da gaz üretimini artıyor. Bu gazların yanardağ bacasında birikmesi sonucu yüksek bir basınç oluşuyor.artıyor. Sonunda da volkanik patlama meydana geliyor.
Uludağ volkanik bir dağ değildir. Uludağ'da yer kabuğunun arasına sokulan magma, alttan basınç uygulayarak Uludağ'ın yüksek kesimlerini oluşturmuş, ama hiçbir zaman yeryüzüne çıkamamıştır, bu yüzden Uludağ'ımız volkanik bir dağ değil iç püskürük bir dağdır.
Acıgöl (Nevşehir), Ağrı Dağı (Iğdır- Ağrı), Erciyes Dağı (Kayseri), Göllüdağ (Niğde), Hasan Dağı (Aksaray), Karacadağ (Şanlıurfa-Diyarbakır), Karapınar (Konya), Kula (Manisa), Nemrut Dağı (Bitlis), Tendürek Dağı (Ağrı). Son dönemlerde özellikle Erciyes ve Hasan Dağı'ndaki hareketliliğe ilişkin haberler gündeme geliyor.
Kayseri denince ilk akla gelen doğa harikası, her mevsim bembeyaz zirvesiyle bulutlara uzanan Erciyes Dağı'dır. 30 milyon yıl önceki patlamaları sayesinde Kapadokya'nın oluşmasını sağlayan Erciyes (3917m) sönmüş bir volkan.
MİLATTAN ÖNCE 6600 YILINDA PATLAMA OLDU
Prof. Dr. Yılmaz, Hasan Dağı'nda en son milattan önce 6600 yılında volkanik patlama yaşandığını belirterek, ''O zamandan beri olmamış. Ama Dünya Volkanoloji Birliği (IAVCEI), burayı aktif volkan olarak kabul ediyor.
Volkanik patlamalar sonucu ağaçlar, evler, tarlalar, yollar ve fabrikalar zarar görebilir. Hatta can kayıpları bile yaşanabilir. Peki tarihten bu yana birçok yeri yaşanmaz hale getiren bu doğal afet nasıl gerçekleşiyor? Volkanik patlamalar sonucu ağaçlar, evler, tarlalar, yollar ve fabrikalar zarar görebilir.
Türkiye'nin en yüksek doruğu olan Ağrı Dağı ( 5137 metre ) yüksekliği olan sönmüş bir volkandır.
O dönemde Ay'da her 22 bin yılda bir volkanik patlama yaşanıyordu. Çalışma ekibi bu patlamalar sırasında salınan su buharının yüzde 41'inin sonradan Ay yüzeyinde buz oluşturduğunu hesapladı. Hesaplamalara göre yaklaşık 8,2 katrilyon kilogram volkanik su Ay buzuna dönüştü.
Çok eski dönemlerde patlamış ve tekrar patlaması muhtemel olan ancak son birkaç bin yılda patlamamış volkanlar, uyuyan volkanlar olarak isimlendirilir.
İnsanlık için en tehlikeli süper yanardağ, herhâlde Yellowstone Millî Parkı'nda bulunan Yellowstone'dur. Bundan sonraki patlaması, jeologların görüşüne göre yakın olup jeolojik zaman aşımlarına göre yakın zamanda (birkaç bin yılda) bir patlama beklenmektedir.
Bu tür yanardağların püskürttükleri parçacıklar atmosferde 15-20 km ve daha da yükseğe çıkarak dünyanın çevresini sararak güneşten gelen enerjinin azalmasına neden olarak sıcaklığı düşürürler ve sonuç olarak dünyada kıtlığa neden olurlar.
Karacadağ, Konya ili, Karapınar ilçesi sınırlarında yer alan yanardağ. 2025 m yüksekliğinde, KD-GB uzanışlı basık bir sırt görünümündedir. KD kısmı Kalkan volkan oluşumludur.
Etna Yanardağı, Sicilya'nın doğu kıyısında yer alır ve Catania şehrine yakındır. Bu nedenle Türkiye'nin de aralarında bulunduğu Akdeniz ülkelerinde asit yağmurları görülebileceği iddia edildi.
Mayon Yanardağı, 11 Haziran'da lav püskürtmeye başlamıştı
11 Haziran'da lav püskürtmeye başlayan Mayon Yanardağı, 2018'de patlayarak on binlerce kişinin evlerini terk etmesine neden olmuştu.
Mauna Loa ne büyüklükte? Hawaii dilinde "uzun dağ" anlamına gelen Mauna Loa, dünyadaki en büyük aktif yanardağ ve 5 bin 271 kilometre karelik bir alanı kaplıyor. Hawaii Volkanlar Ulusal Parkı'nın içindeki Mauno Loa, Amerikan eyaletindeki Big Island'ın yarısını kaplıyor ve burada bulunan beş yanardağdan bir tanesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri