Dünyanın en geniş yanardağı lav püskürmeye başladı ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS), Pazar günü Havai'de bulunan ve dünyanın en geniş yanardağı kabul edilen
Hawaii'deki Kilauea Yanardağı yeniden patladı: Volkanlar ne kadar ölümcül? Dünyanın en aktif volkanlarından birisi olarak kabul edilen Kilauea, bu yıl ikinci kez patladı. ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS), yanardağın zirve kraterindeki patlamadan ilk görüntüleri paylaştı.
21 Mayıs 2023'te Etna, bir kez daha patlamalarla kül püskürtmeye başladı. Yanardağın zirvesinin etrafında oluşan yoğun kül bulutları görüşü engellerken Doğu Sicilya'nın en büyük şehri olan Katanya havaalanındaki uçuşların askıya alınmasına neden oldu.
Peki, 15 volkana sahip Türkiye için volkan tehlikesi ne kadar büyük? Verilere göre Türkiye'de yaşanan son volkanik patlama, 1855 yılında Tendürek Dağı'nda gerçekleşti.
Hawaii dilinde "uzun dağ" anlamına gelen Mauna Loa, dünyadaki en büyük aktif yanardağ ve 5 bin 271 kilometre karelik bir alanı kaplıyor. Hawaii Volkanlar Ulusal Parkı'nın içindeki Mauno Loa, Amerikan eyaletindeki Big Island'ın yarısını kaplıyor ve burada bulunan beş yanardağdan bir tanesi.
İlgili 43 soru bulundu
Türkiye'de şu an 13 tane volkan var, bu volkanlar aktif. Şu anda aktif olmayabilir ama aktif olduğunu söylüyoruz. Mesela Orta Anadolu'da Erciyes, Hasan Dağı var.
Kayseri'nin 25 km güneybatısındaki Sultansazlığı ovaların yanından yükselen büyük kütleli bir stratovolkandır. Yüksek derecede aşınmaya uğramış olan volkanın son olarak, Roma dönemi madeni paralarındaki betimlemelere dayanarak, MÖ 253 yılında püskürdüğü söylenebilir.
MİLATTAN ÖNCE 6600 YILINDA PATLAMA OLDU
Prof. Dr. Yılmaz, Hasan Dağı'nda en son milattan önce 6600 yılında volkanik patlama yaşandığını belirterek, ''O zamandan beri olmamış. Ama Dünya Volkanoloji Birliği (IAVCEI), burayı aktif volkan olarak kabul ediyor.
Bir volkan patladığı zaman 100 km çapındaki alana zarar verebilir. Ortaya çıkan lavlar 100 km'ye kadar ulaşabilir mi? Lavlar yavaş hareket ettiği için yol açtıkları can kaybı daha az. Çünkü lavlardan kaçılabilir.
Hawaii'de bulunan Mauna Loa Yanardağı'nın yeniden harekete geçmeye başlayacağının ilk işaretleri Ekim 2022'de ortaya çıktı.
Volkanik kış, olarak alt atmosfer tabakasının bir yanardağ patlaması sonucu soğuması fenomeni. Kül ve kükürtlü gazlardan oluşan aerosollar ve sülfürik asit, büyük patlamayla stratosfere kadar fırlayarak sis gibi bütün Dünya'yı kaplar. Güneş ışınları böylece kısmen yutulur, kısmen de uzaya yansır.
Tahminî 160 kilometre küp püskürme hacmiyle Tambora'nın 1815 patlamaları, bilinen tarihteki en büyük volkanik patlama olarak kaydedilmiştir. Patlama 2.000 kilometre (1.200 mi) uzaklıktaki Sumatra adasında duyulmuştur. Borneo, Sulawesi, Cava ve Maluku adalarına kadar volkanik kül yağışı gözlenmiştir.
İtalya'nın Sicilya Adası'nda bulunan Avrupa'nın en yüksek yanardağı Etna önceki gün akşam saatlerinde yeniden faaliyete geçti. İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü'nden (INGV) yapılan açıklamaya göre yanardağ, yaklaşık 4 bin 500 metre yüksekliğe lav ve kül püskürttü.
Acıgöl (Nevşehir), Ağrı Dağı (Iğdır- Ağrı), Erciyes Dağı (Kayseri), Göllüdağ (Niğde), Hasan Dağı (Aksaray), Karacadağ (Şanlıurfa-Diyarbakır), Karapınar (Konya), Kula (Manisa), Nemrut Dağı (Bitlis), Tendürek Dağı (Ağrı). Son dönemlerde özellikle Erciyes ve Hasan Dağı'ndaki hareketliliğe ilişkin haberler gündeme geliyor.
erciyes dağı faaliyetini 800 yıl önce durdurmuş pasif bir volkanik dağdır. etkilenme ihtimali yoktur. isminde herhangi bir problem yoktur asıl tehlike şerafettin dağlarındadır. sönmüş bir volkanik dağ olduğu için şu aralar pek mümkün değildir.
Oldukça taze ve karakteristik volkan şekilleriyle Türkiye'nin en genç volkan dağları arasında bulunan Hasan Dağı volkanik ünitesi tarihi çağlardan bu yana daldığı uykusuna devam etmektedir.
Karaca Dağ, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin yaklaşık olarak ortasında, Diyarbakır havzası ile Şanlıurfa Platosunu kuzey-güney doğrultusunda ayıran sönmüş yanardağ.
Kayseri denince ilk akla gelen doğa harikası, her mevsim bembeyaz zirvesiyle bulutlara uzanan Erciyes Dağı'dır. 30 milyon yıl önceki patlamaları sayesinde Kapadokya'nın oluşmasını sağlayan Erciyes (3917m) sönmüş bir volkan.
Erciyes Volkanik Dağı'nın en az onlarca kez patladığı ve en son patlamanın Holosen başlarında olduğu yani günümüzden yaklaşık 800 yıl önce son defa patladığı yine bilim adamları tarafından yapılan çalışmalarla netlik kazanmıştır.
DEPREM YANARDAĞI TETİKLER Mİ? Uzmanlara göre teorik olarak, depremlerin yanardağların tetikleme ihtimali her zaman var. Bununla birlikte yanardağların da deprem üretme olasılığı bulunuyor. Ancak bu, bir deprem yüzünden kesinlikle volkanik hareketlilik olacak anlamına gelmemektedir.
Uludağ volkanik bir dağ değildir. Uludağ'da yer kabuğunun arasına sokulan magma, alttan basınç uygulayarak Uludağ'ın yüksek kesimlerini oluşturmuş, ama hiçbir zaman yeryüzüne çıkamamıştır, bu yüzden Uludağ'ımız volkanik bir dağ değil iç püskürük bir dağdır.
Kel Dağı, Türkiye'de Hatay İli'ne bağlı Yayladağı İlçesi'nde bulunan, aktivitesini yitirmiş volkanik bir dağdır. Antik adı Silpiyus Dağı'dır. Yerel halk tarafından Cebel-i Akra diye bilinir. Akdeniz'in güneydoğu köşesinde hemen deniz kıyısından yükselen bu dağın yüksekliği 1740m olup koni şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri