Düşük sıcaklık ve nem eksikliği saçları kurutur. Bu yüzden daha kolay kırılır, cansızlaşır ve daha çok dökülür.
Eğer saç yeterli nemi almazsa cansız ve sönük görünür. Ancak kuru saçlarda saç telleri dış etkenler nedeniyle zarar görmüştür ve saçın dış kısmı kurumuştur. Dolayısıyla kuru saç neme değil besine ihtiyaç duyar. Bu nedenle de kuru saçı yağlarla beslemek gerekir.
Nemini kaybeden saçlar, cansız ve sönük bir görünüme ulaşır. Bunun en büyük nedeni ise saçların ihtiyacı olan bakımı yapmamaktır. Tıpkı cilt gibi temizleme, nemlendirme ve maske rutinlerine ihtiyaç duyan saçlarınıza canlandırıcı bakım için yapmanız gereken nem bakımı uygulamaktır.
Kuru saçlar eğer saça istenilen nem verilemediği taktirde ilerleyen zamanlarda saç dökülmesine neden olabilir.
Örneğin saçlara yeterince bakım yapmamak veya saçlara kalitesiz kimyasal ürünler uygulayarak saçın yıpranmasına neden olmak gibi problemler, bazı erkeklerde saç dökülme hızını arttırabilmektedir. Saçı güçsüzleştiren faktörler arasında bakımsız saçların etkisi büyüktür.
İlgili 22 soru bulundu
Bugüne kadar yapılan araştırmalar insanların en çok yaz sonu ve sonbahar başında saç dökülmesi eğiliminde olduklarını göstermektedir. Bu insanların günlük saç dökülmesinin en fazla olduğu mevsimsel dönemdir.
2) Saçları yıkamamak sağlıklı bir yaklaşım
Ancak saçı uzun süre yıkamamak da sanılanın aksine hiç sağlıklı değil. Çünkü dış ortamdan saçımıza yapışan toz ve kir gibi maddeler saçların sağlıklı yapısını bozarak donuk ve mat görünmesine, zor şekillenmesine ve koparak dökülmelere yol açabiliyor.
Saç dökülmesi yeteri kadar beslenemeyen ve korunmayan saç köklerinin canlılığını kaybetmesinin bir sonucudur. Bu nedenle yağlı saçlar dökülür; çünkü saç derisi saç köklerinin ihtiyaçlarını doğru şekilde karşılayabilecek dengeye sahip değildir. Bu da saç köklerinizin ölmesine ve saçlarınızın dökülmesine neden olur.
Kuru ve yıpranmış saçlar için Hindistan cevizi yağı ya da jojoba yağı kullanarak sağlıklı bir görünüm elde edebilirsiniz. Nemli olan saçlarınıza sadece birkaç damla bu yağlardan uygulayarak bekletebilir, daha sonra nemlendirici özelliğe sahip bir şampuan ve krem ile durulayabilirsiniz.
Saç dökülmesi; hormonal ve besinsel faktörler, kimyasal maddelere maruz kalmak, genetik yatkınlık, sistemik hastalıklar, kıl gelişimi bozuklukları, ilaçlar, psikolojik stres ve saçlı deri hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Sağlıklı bir insanda saç dökülmeleri 2 aya kadar sürebilmektedir.
Saç telleri esnemeden hemen kopuyorsa protein fazla neme ihtiyaç var demektir. Önce fazlaca esneyip uzuyor, sonra kopuyorsa nem fazla proteine ihtiyacı vardır. Saç tellerinizi çektiğinizde ve çok fazla güç kullanmadığınız sürece gerçekten kopmuyorsa, eski haline geri dönüyorsa, o zaman saçınız dengededir.
Neme ihtiyaç duyan kuru saçlar nasıl anlaşılır? Saman gibi saçlar, mat ve parlaklıktan yoksun saçlar, kırık veya daha açık uçlar, duştan sonra açılması giderek zorlaşan saçlar... Bunların hepsi saçınızın kuru ve nemsiz olduğunu gösteren işaretlerdir.
Saçlarının nem dengesini arttırmak için öncelikle bol su içmeli, nem destekli saç bakım ürünleri kullanmalısın. Saç nemlendirici yağlar, saç nemlendirici maske ve saç nemlendirici spreyler sayesinde saçların neme doyacaktır. Bunların yanı sıra banyo sonrası saç nemlendiricisi kullanmak da saçlarına iyi gelecek.
Muz ve zeytinyağı ikilisi, saçlar için harikadır. Birleştiklerinde saçlar için doğal bir nemlendirici maske halini alırlar.1 adet olgun muz ile 2 yemek kaşığı zeytinyağını güzelce karıştırın. Karışımı ıslak saçınıza ve saç derinize uygulayın. 15-20 dakika bekleyin ve yıkayın.
Saçınız çok kuru ise jojoba ya da hindistan cevizi yağını saçınızda deneyebilirsiniz. Nemli saça birkaç damla sürerek birkaç dakika bekletin. Sonra nemlendirici bir şampuan ve saç kremi ile saçınızdaki yağdan arınana kadar saçınızı durulayın.
Nemli saçlar hem daha güçlü hem de daha çabuk uzayan saçlar demektir. Saç diplerine masaj yapmak saç köklerinizi uyararak saçlarınızın daha hızlı uzamasını kolaylaştırır.
Kuru bir saç derisini, zeytinyağı veya hindistancevizi yağı ile tamamen tedavi edebilirsiniz. Saç derinize birkaç damla yağı masaj ile uygulayın ve yıkamayın - bu doğal yağları yeniler, saçı nemlendirir ve besler. Yoğun beslenme için, yağı gece boyunca bekletin.
Saçlar dış faktörlerden dolayı zamanla yıpranabilir. Güneş ışığı, rüzgâr, aşırı ısı, uygun olmayan saç aksesuarları, kimyasal işlemler, aşırı yıkama veya yanlış bakım ürünü kullanımı saça zarar verebilir. Bu gibi nedenlerden dolayı saç, nemini kaybederek kuruyabilir.
SAÇLAR ÇOK DAHA ÇABUK YAĞLANIR
Temiz saç için şampuan gerekli olsa da uzun vadede saçları daha çabuk yağlandırır. Saçınızı ne kadar çok yıkarsanız, saç deriniz o kadar çok yağ üretir. Saçınızı daha az sıklıkta yıkamak aslında yağlanmayı geciktirmenin anahtarıdır.
Kuru veya hasarlı saçlar: Bunun hasar ve kuruluk seviyesine bağlı olduğunu belirtmek ile birlikte, her beş ila yedi günde bir şampuanlamayı öneriliyor. Kıvırcık saçlar: Maksimum saç büyümesi için haftada bir kez saç yıkama önerilir. Temizlemenin ardından saç kremi ile saçları nemlendirmek de önemlidir.
Bu parlama saçlarının kirli görünmesine neden olacaktır. Bu nedenle yağlı saçlarının her daim temiz olmasını ve hacimli görünmesini, ağırlaşmamasını sağlamak için gün aşırı yıkamanı öneririz. Ancak çok fazla yağlanma varsa her gün, saç tipine ve saçının ihtiyacına uygun bir günlük şampuanla saçlarını yıkamanı öneririz.
Her gün ya da sık saç yıkamak saç dökülmesine neden olur
Ancak bu durum saç dökülmesini arttıran bir neden değildir. Benzer şekilde saçların daha az yıkanması ve yine yaygın bir inanışa göre soğuk su ile yıkanması saç dökülmesini durdurucu etkiye sahip değildir.
Genetik faktörler, çevresel faktörler ve stres saç dökülmesine neden olabilmektedir. Bunların dışında yüksek ısıya maruz kalan saçlar, düzenli temizliği ve bakımı yapılmayan saçlar da dökülmeyi hızlandırmaktadır. Kuruyup yıpranma sonucu dökülen saçlar için saç kestirmek bir önlem sağlamaz.
Saç dökülmeleri günlük olarak 100 telin üzerinde seyrediyorsa, saçta hacimsel bir azalma ve ya bir bölgede açılma yaşanıyorsa ve dökülme 6 ay üstü süre bu şekilde devam ediyorsa daha detaylı araştırmalar yapmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri