İşte, Erzurumlu Nene Hatun'un kısaca hayat hikayesi... Tarihimize '93 Harbi' adıyla geçen, Türk-Rus Savaşı'nda Erzurum'un Aziziye Tabyası'nda gösterdiği kahramanlıkla adını tarihe kazandıran Türk kadını. Nene Hatun, 1857 yılında Erzurum'un Pasinler ilçesine bağlı Çeperler Köyü'nde dünyaya geldi.
Tarihte "93" harbi olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nda, bebeğini beşikte bırakarak cepheye koşan, Türk kadınının kahramanlığının simgelerinden Nene Hatun, vefatının 65. yılında saygı ve minnetle anılıyor.
Nene Hatun'un dördü erkek (Yusuf, Nazım, Abdurrahman ve Musa), ikisi kız (Asime ve Nevriye) altı çocuğu olmuştur. Oğullarından ikisi I. Dünya Savaşı'nda öldü.
Osmanlı tarihinin "93 Harbi" olarak adlandırılan en önemli savaşlarından 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşı sırasında beşikte bebeğini bırakarak cepheye koşan kahraman Türk kadını Nene Hatun, vefatının 63. yılında saygı ve minnetle anılıyor.
Erzurum'un her karış toprağında cephâne taşıyarak, yaralılara hemşirelik yaparak, yemek pişirerek, su dağıtarak, hizmetten hizmete koşarak destanlaştı.
İlgili 23 soru bulundu
İçerisinde olası bir kurtarma sonrası acil sağlık hizmeti için 20 yataklı hastane ve saatte 9 bin 600 metreküp su basabilen yatay 150 metre, dikey 70 metre su püskürtebilen haiz yangın söndürme sistemi bulunuyor.
Erzurum. Osmanlı tarihinin önemli savaşlarından "93 Harbi" diye adlandırılan 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nda genç yaşta gösterdiği büyük kahramanlıkla Türk kadınının kahramanlık ve cesaretinin simgesi haline gelen Nene Hatun, vefatının 65. yılında saygı ve minnetle anılıyor.
93 Harbi ya da 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı (Rusça: Русско-турецкая война, Russko-Turetskaya voyna; 1877-1878), Osmanlı padişahı II. Abdülhamit ve Rus çarı II. Aleksandr döneminde yapılmış olan bir Osmanlı-Rus Savaşı'dır. Rumi takvime göre 1293 yılına denk geldiğinden Osmanlı tarihinde 93 Harbi olarak bilinir.
Hatun (kadın), tarih boyunca Türkler'le temas etmiş Asya ve Avrupa milletlerinin dillerine “Türk hükümdarının karısı, Türk kadını, saygın kadın, yönetici kadın” anlamlarıyla geçmiştir (geniş bilgi için bk. a.g.e., a.y.).
Erzurum'un her karış toprağında cephâne taşıyarak, yaralılara hemşirelik yaparak, yemek pişirerek, su dağıtarak, hizmetten hizmete koşarak destanlaştı. Gazi Ahmed Muhtar Paşa'nın zaferinde Nene Hâtun'un ve onun vatan aşkını paylaşan bütün insanların da payı vardı.
Osmanlı tarihinin önemli savaşlarından "93 Harbi" diye adlandırılan 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nda genç yaşta gösterdiği büyük kahramanlık sonrasında gönüllerde tahta kuran ve Türkiye'de ilk '"yılın annesi" unvanını alan Nene Hatun, vefatının 67'nci yılında saygı ve minnetle anılıyor.
Derviş lakaplı Subay Ahmet Bey ile evlendi. Edirne'de görev yapan eşi ile Balkan Savaşı'nda yer aldı. I. Dünya Savaşı'nda eşi Kafkas Cephesi'ne giderken Edirne'de kaldı.
Halime Çavuş (1898, Duruçay, Kastamonu - 20 Şubat 1976, Duruçay, Kastamonu), Soyadı Kanunu'ndan sonra Halime Kocabıyık, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında milis güçlerin arasına erkek kılığında katılan bir Türk kadınıdır. 1898 yılında Kastamonu'ya bağlı Duruçay köyünde doğdu.
Rahime Hatun (Tayyar Rahmiye)(1890, Kayalı, Osmaniye - 5 Ağustos 1920, Alibeyli, Osmaniye), Türk Kurtuluş Savaşı halk kahramanlarından. Rahime Hatun'un fotoğrafı olarak gösterilen, kaynağı belirsiz bir fotoğraf. I. Dünya Savaşı'nın ardından Anadolu'nun güneyini işgal eden Fransız güçlerine karşı savaştı.
Milli Mücadele döneminde asker eşiyle cepheden cepheye koşan, askerlere yemek pişiren ve gerektiğinde yaralarını saran "Kara Fatma" lakaplı Fatma Seher'in cesareti ve fedakarlığı, Türk kadınının ulusal kurtuluş mücadelesine verdiği katkıyı gözler önüne seriyor.
Nene Hatun, yakalandığı soğuk algınlığı ve zatürre nedeniyle vefat ettiği 22 Mayıs 1955 tarihinden 14 gün önce, 8 Mayıs 1955`te "yılın annesi" seçilmişti.
Türk tarihinin kadın kahramanları arasında en önemli isimlerden biri olan Nene Ha- tun, 8 Kasım'ı 9 Kasım'a bağlayan gece, Ermeni ve Rusların saldırısına uğrayan şehir için mücadele veren Erzurumlulardan biriydi (Aktaş, 2020; Aksakallı, Selçuk ve Işık, 2017; Bektaş, 2017). 93 harbi olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus ...
Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'müzün yaptırdığı Türkiye'nin ilk acil müdahale gemisi “Nene Hatun”, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sn.
Yalova'da inşa edilen ve 2015'te denize indirilen, 88 metre uzunluğa, 18 metre genişliğe, 4 bin 291 grostona sahip Nene Hatun, dünyanın en zorlu su yolu olan Türk Boğazları bölgesinde ve ihtiyaç duyulan her yerde 6 yıldır seyir, can, mal ve çevre emniyetini temin etmek amacıyla 7/24 hizmet veriyor.
TCG Anadolu, İspanyol amiral gemisi Juan Carlos I'e benzer bir amfibi hücum gemisidir (LHD). 231 metre uzunluğunda, 32 metre genişliğinde ve 27 bin 436 ton ağırlığındaki gemi, yaklaşık 21 deniz mili azami hıza, 9 bin deniz mili menzile sahiptir ve denizde 50 gün görev yapabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri