Hatay Kabak Tatlısı; Cucurbita maxima ve Cucurbita moschata türündeki kışlık bal kabaklarının kireç kaymağında dinlendirilmesinin ardından, şerbet içinde pişirilmesi ile yapılır.Hatay Kabak Tatlısı 05.10.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Dolayısıyla büyük şehirlerdeki ünlü lokantalarda bal kabağı tatlıları da Afyonkarahisar'ın bal kabağından yapılıyor. Tüketicilere Afyonkarahisar bal kabağını tatmalarını tavsiye ediyoruz. Bal kabağı Afyon kaymağıyla çok güzel bir lezzet oluşturuyor."
Yapılan çeşitli çalışmalar sonucunda arkeologlar, bal kabağının 7500 yıl önce Orta Amerika'da ortaya çıktığını söylüyor. Bu topraklardaki çalışmalar sonucunda ilk evcil bal kabağı tohumları, Meksika'nın Oaxaca yaylalarında keşfediliyor.
Balkabağı Hangi Bölgede Yetişir? Balkabağı, ülkemizde farklı ilkim koşulları nedeniyle birçok bölgede yetişebilir. Bununla birlikte en uygun koşulların olduğu bölge Marmara, Ege ve Akdeniz bölgeleri olarak gösterilebilir. Bu bölgelerde balkabağının ihtiyaç duyduğu sıcak ve nemli hava koşulları daha kolay sağlanabilir.
Antalya'nın meşhur kabak tatlısına, coğrafi işaret tescil belgesi verildi. Antalya'da piyaz, tavşan yüreği zeytin, karyağdı armut, avokado, gülüklü çorba, yenidünya ve portakalın ardından kabak tatlısı da Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescil belgesi aldı.
İlgili 20 soru bulundu
Alacağınız bal kabağının ne kadar olgun olduğunu anlamak içinse güneş ve toprakla ne kadar temasta kaldığını gözlemleyebilirsiniz. Bütün haldeki bal kabağının alt kısmını çevirdiğiniz sarı tonların hakim olduğunu görüyorsanız o kabağı gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.
'Kabakçızade Aybalım' markasını yarattı. ASLEN Ispartalı. Isparta'nın gülü yerine Aydın'ın meşhur kabak tatlısını kendine iş edindi. 'Bu meşhur tatlıyı nasıl endüstriyel bir ürün haline sokabilirim' diye kafa yordu ve 2007'de Aydın'da Kabakçızade Aybalım'ı kurdu. 2011'e kadar sürekli ar-ge çalışması yaptı.
Ekim ayından itibaren tezgahlarda yerini alan bal kabağı kış aylarının sağlıklı ve lezzetli meyvelerinden biridir. Bağışıklık sistemini güçlendiren bal kabağının, kışın haftada bir kez tüketilmesi önerilir.
Bol lif bulunduran meyvelerden birisi olan balkabağı üretiminde ülkemizde Akdeniz Bölgesi birinci sırada yer almaktadır. Balkabağı gelişme döneminde ılıman çevre koşulları ve mahsul döneminde sıcağı seven bitkiler arasında yer alır.
Afyonkarahisar Nuribey beldesinde patatesin yanı sıra üretilen bal kabakları, başta İstanbul olmak üzere Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlere gönderiliyor. Yoğun şekilde patatesin yetiştirildiği Afyonkarahisar'ın Nuribey beldesinde, çiftçilerin alternatif ürün olarak bal kabağı üretimine yönelmesi dikkat çekiyor.
Bal Kabağı Dolması (Bitlis Yöresi)
Nusel'in Mutfağı'nda Bitlis yöresine özgü "Balkabağı Dolması" tarifi verildi. Bal kabakları ince ince dilimlenir. Dana kıymanın içine bulgur, reyhan, tuz koyularak yoğurulur.
Cucurbitaceae familyasında yapılan taksonomik sınıflandırmada 119 cins ve 825 tür bulunmaktadır (Jeffrey 2005). Bunlar içerisinde dünya'da en fazla ekonomik öneme sahip olan türler; Citrullus, Cucumis, Cucurbita ve Lagenaria cinsleri içerisinde yer almakta olup, bunlar Citrullus lanatus (Citrullus lanatus (Thunb.)
İtalya'nın Toskana bölgesine bağlı Siena şehrinde yetiştirilen bal kabağı, Guinness rekorlar kitabına girerek dünyanın en büyük bal kabağı ünvanını aldı. Chianti bölgesinde Stefano Cutrupi adlı bir çiftçi tarafından yetiştirilen balkabağının bin 226 kilogram ağırlığında olduğu açıklandı.
Balkabaklı Zonguldak'ın yöresel yemeklerinden biri balkabaklı kestane çorbası dır. Bu çorba kestane, manda sütü ve balkabak içerir. Soğan ve dilimlenmiş bal kabağı yağda kavrulduktan sonra haşlanmış kestane ve su eklenir.
Son zamanlarda çok popüler olan lif kabağı, hem cilt bakımı, hem de temizlik alanında kullanılır. Anavatanı Ortadoğu'dur ve ülkemizin güney bölgelerinde yetiştirilir. Özellikle Hatay ilinin Asi nehri boyunca rastlamak mümkündür.
Sakarya'nın kabağının meşhur olduğuna dikkati çeken Yüce, "Türkiye'de kabak denince akla Sakarya gelir.
Bal kabağının kabuğu sert olmalıdır. Eğer kabuk yumuşak bir haldeyse bu bozulmaya başladığının göstergesi olabilir. Bütün haldeki bal kabağının alt kısmını çevirdiğinizde sarı tonların hakim olduğunu görüyorsanız o bal kabağını gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.
Tüm balkabakları bir tür kabaktır ve bunlar meyve veya sürünen sarmaşıklardır. Dünyada ticari olarak yetiştirilen otuzdan fazla bal kabağı vardır ve bunların çoğu, meyveleri yılın en soğuk aylarında yetiştiği için kış kabağı olarak bilinir.
Sulama: Bal kabağı bitkisi sulama ihtiyacı yüksek olan bir bitki. Bu sebeple toprağının her zaman nemli olduğundan emin olmalı, sulama düzenini asla aksatmamalısınız. Mümkünse bitkiyi aynı gün ve aynı saatte, dinlendirdiğiniz bir suyla sulamaya özen göstermelisiniz.
“Peygamber'in (asm), tabağın etrafından kabakları araştırarak topladığını gördüm. İşte o gün bugün ben kabağı çok severim.”
KABAK Yine Hazret-i Âişe'den rivâyet edildiğine göre, Peygamberimizin sevdiği bir yiyecek de kabak idi. “Çünkü o, zikrullah esnasında kalbe rikkat verir.” buyururlardı. Vâsilet bin Eska'dan aktarıldığına göre Peygamber Efendimiz buyurmuşlardır ki: “Kabak aşı yiyin. Kabak aklı artırır ve beyine kuvvet verir.”
Yani eski inanç ve riyavetlere göre Kabak Tatlısı, bolluk ve bereketi simgeliyor. Yeni yıl bereketi ve bolluğu ile gelsin diye eski yılın son gecesinde kabak tatlısı yapılır, aile fertleri ve misafirlere ikram edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri