Etli ekmek, Konya yöresine ait olan ve özellikle bu yörelerde yapılan bir çeşit ince ve kenarsız içli pide türüdür. Konya haricinde Kastamonu ve Mardin gibi çeşitli yörelerde de farklı türleri yapılmaktadır.
Karadeniz pidesinin kıymalı, peynirli, yumurtalı, sarımsaklı, kuşbaşılı ve karışık olmak üzere çeşitli malzemelerle yapılan türleri mevcut. Artvin pidesi orijinal isimli pide meşhurdur.
Pide GİRESUN pidesidir ,diğerlerinin de kendine göre lezzeti vardır.
Bafra pidesi 70-75 cm uzunluğunda ve 3-4 cm eninde olup, üstü kapalıdır. Pişen ve tereyağı ile yağlanan Bafra Pidesi 6 eşit parçaya kesilmesiyle (yaklaşık 12-13 cm uzunluğunda) servis edilir, yerken hamurunun özelliğinden dolayı baklava gibi ağızda dağılır.
İlgili 43 soru bulundu
Herkes de kendi yöresi hatta köyünün pidesinin 'tartışmasız' en iyi olduğunu söylüyor. “Şu ana kadar yediğim en iyi pide şuydu” diyemem. Ama Doğu Karadeniz'de özellikle Hopa ve Sürmene'de yediğim pideleri düşününce ağzım sulanıyor. Özellikle de peynirli ve açık pideleri.
Kır pidesi veya Kastamonu pidesi, genellikle börekçi ve kendine has kır pidesi dükkanlarında satılan bir pide türüdür. Kapalı pidedir. Kıymalı, peynirli, ıspanaklı veya patatesli olabilir. Karadeniz pidesinden farklı olarak taş fırında değil, elektrikli fırında pişirilir.
Pidenin kökeni ise oldukça eskilere dayanmaktadır. Yunanca "pita" sözcüğünden türemiş olsa da bugün bildiğimiz standartlarını Osmanlı döneminde kazanmıştır. Dünyanın ilk tüketiciyi koruma kanunu olarak bilinen "Kanunname-i İhtisab-ı Bursa" adlı eserde karlımıza çıkmaktadır.
Aslına bakılırsa tarif aslen Gürcistan çıkışlı, orijinal adı kaçapuri. Gürcülerin Karadenizlilere bir armağanı da diyebiliriz. Biz de bu nefis lezzetten payımızı alabildiğimiz için oldukça şanslıyız. Karadeniz pidesini kıymalı, kavurmalı ya da peynirli yapmak mümkün.
Osmanlı Saray mutfağından günümüze yansıyan tahinli pide yaygın olarak tüketilmektedir. Bursa'da tahinli pide üretimi yapan pide fırınları bulunmaktadır.
Samsun'un Bafra ilçesinde, yüz yılı aşkın süredir maharetli ustaların ellerinde yoğrularak şekillenen Bafra pidesinin ünü, lezzetiyle tüm ülkeye yayılmış durumda.
BAFRA PİDE. 1960'lı yıllarda Samsun'un Bafra ilçesinde, mesleğe ilk adımlarını atan Coşkun Kuru 1981 yılında İstanbul'a gelerek, Kızıltoprak Kadıköy'de Bafra Pide'yi kurdu. Kuru ailesi tüm birikimlerini biraraya getirerek Bafra Pide'nin temellerini attıklarında, ellerinde malzeme alacak dahi sermayeleri kalmamıştı.
Mesleğe ilk adımlarını Bafra'da atan Coşkun Kuru'nun 1981'de İstanbul'a gelerek ağabeyi İdris Kuru ile Kızıltoprak'ta kurduğu pide fırını Bafra Pide ise günümüzde İstanbul'un üç çok önemli noktasında şubesi olan restoranlar zinciri haline gelmiştir.
Kayseri'nin Develi ilçesinde meşhur olan cıvıklı pide, çok eski zamanlardan beri yapılmaktadır. Özellikle İç Anadolu'da çok sevilen bu pide, ince açılan hamur ile hazırlanır. Harç yapımında dana veya kuzu eti kullanılır.
Ereğli Pidesi de Karadeniz'in çeşitli ve zengin pide çeşitlerinden biridir ama Zonguldak'a gelindiğinde kesinlikle tadılması gereken lezzetlerin başında gelmektedir. 1936'dan günümüze kesintisiz bir şekilde yapılmakta olan meşhur Ereğli Pidesinin sırrı malzemesinin bol olması ile ateşi iyi ayarlanmış fırında saklıdır.
Konya mutfağına özgü bir lezzet olan bıçak arası, oldukça sevilen bir pide çeşididir. İnce açılan hamur, etli harç ile doldurulur ve fırına verilir. Özellikle domates ve biber, bıçak arası pideye çok yakışmaktadır. Ayranla birlikte servis edilen bıçak arası pideyi, 1 saat gibi kısa bir sürede hazırlayabilirsiniz.
İstanbul Fırıncılar Odası resmi 2022 Ramazan pidesi fiyatlarını açıkladı. 330 gram sade pide 6 liradan, yumurtalı susamlı Ramazan pidesi 7,5 liradan satışa sunulurken Halk ekmek bayilerindeki pide ise 3 liradan satılacak. 2021 yılında 365 gram sade pide fiyatı 4 liraydı.
Her ne kadar 'Pide' kelimesinin kökenini İtalyancaya dayandıramasak da pizzayla pidenin aynı kökenden geldiğini kabul edebiliriz. İki kelimenin kökeni de Eski Sami dillerine dayanmaktadır 'ufalama, lokmalara ayırma' anlamına gelmektedir.
Terme pidesi; yumuşak ve geniş hamurunun yanı sıra pişmiş iç harcıyla vatandaşların beğenisini topluyor. Bafra pidesi çıtır hamuru, ince ve uzun şekilde vatandaşa sunulurken, Çarşamba pidesi ise yumuşak kalın hamur ve çiğden hamura yerleştirilmiş iç harcıyla enfes bir lezzet sunuyor.
Terme pidesi'nin asıl lezzeti de Pide Ustası'nın maharetidir. Ustalarımızın da yetişme yeri asıl olarak Terme'dir. Yıllardır pidemizin değişmeyen lezzeti ile "Pide” Terme ilçemiz için bir Sembol haline gelmiştir. Türkiye' nin her yerinden Terme Pidesi siparişleri alınmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri