(Nesir) Çoğaltmak, saçmak, yaymak. Manzum olmayan söz veya yazı.
Nesir, edebiyatta düzyazı sanatı. Dil kurallarından başka hiçbir ölçüye bağlı olmayan düz ve tabu anlatma yolu.
Sözlükte nesr (nisâr) “dağıtmak, saçmak, sözü çoğaltmak” anlamında masdar ve “nazım dışında düzenlenmiş söz” anlamında isimdir.
“Münşeat” terimi de “düzyazılar” (“İnşa”nın çoğulu) anlamında kullanılırdı. Nesir sözcüğü, “yaymak, saçmak, dağıtmak” demektir. Bugün 'düzyazı' terimiyle karşılanmaktadır, nesir yazarlarına da eskiden “nâsir” denirdi.
Reddü'l-acüz ale's-sadr Söz Sanatı Örnekler Açıklamalar
Çünkü acüz, nesirde ibarenin sonu (=fâsıla), nazımda beytin son kısmı; sadr nesirde cümlenin başı, nazımda da beytin ilk başı demektir.
İlgili 41 soru bulundu
Nesir kavramının diğer tabiri düzyazı olmaktadır. Duygu ve düşüncelerin, şiirdeki biçimsel niteliklere bağlı kalınmaksızın, düz ve serbest bir biçimde anlatılmasıdır.
Nasır, ellerde ve ayaklarda derinin kalınlaşmasıyla gelişen ve şiddetli ağrıya neden olan bir rahatsızlıktır. Nasır genellikle ayaklarda, yanlış ayakkabı giyilmesi nedeniyle oluşmaktadır. Nasır tedavisinde en etkili yöntem, mekanik temizliğin yapılması ve baskının ortadan kaldırılmasıdır.
Divan edebiyatında eserler manzum ve nesir olarak ikiye ayrılır. Gazel, tahmis, lugaz ve kaside, manzum eserler arasında yer alır. Nesir ise düz yazı demektir ve ''mensur'' adıyla da bilinir. En çok kaleme alınan nesir türlerinin başında siyasetnameler ve mesneviler gelir.
Yardımcı, yardım eden.
Daha geniş biçimde tanımlamak gerekirse nesir; “herhangi bir duygu, düşünce, olay vb. şeylerin, dilin tabiî yapısına, gramer kaidelerine uygun bir biçimde ve düz cümleler hâlinde yazılı veya sözlü olarak ifadesi”dir.
Sade dille anlatılır. Anlatımda nazım ve nesir iç içe kullanılır. Anlatıcıları okur- yazar, az çok kültürlü kişilerdir, halk ozanıdır.
Sade nesir. Halk için yazılan sade anlatımlı nesirlerdir. Bu nesirle halka yönelik masal, efsane, öykü, destan, dini ve tasavvufi konular anlatılır. Mercimek Ahmet'in Kabusname'si, Kul Mesut'un Kelile ve Dimne çevirisi bu nesrin önemli örnekleridir.
Cevap. Divan Edebiyatı'nda, şiir ağırlıklı olmakla birlikte, nesre (düzyazıyla) de yer verilir. Bu edebiyatta düzyazıya "inşa", yazara "münşi" denirdi. "Münşeat" terimi de "düzyazılar" ("İnşa"nın çoğulu) anlamında kullanılır bence arkadaşım :D.
Nesir: Düz yazı biçiminde demektir. Manzum: Şiir biçiminde yazılmış demektir. Örneğin, manzum bir mesnevi, şiir biçiminde, kafiye ve ölçü gibi özelliklere dikkat edilerek yazılmış bir mesnevi anlamına gelir. Mensur: Düzyazı şeklinde yazılmış demektir.
Doğrulanmış Cevap
➪Nesir nedir? ↬Düz yazı anlamındadır.
Bir başka edebiyat terimi olarak nazım ise musarra (aynı kafiyede olan) bir beyitle başlayan kıtaya verilen isimdir. İkisi arasındaki en belirgin fark nazım genel olarak tüm şiir türlerini kapsarken, nesir ise edebiyatın şiir dışında kalan tüm biçimlerini kapsar. Yani tiyatro, roman, deneme ve öykü gibi türleri kapsar.
-Halk edebiyatında nesirle oluşturulmuş zengin bir edebiyat geleneği de bulunmaktadır. Nesir örnekleri arasında halk masalları, halk hikâyeleri, efsaneler, atasözleri, deyimler, halk tiyatrosu, bilmeceler, fıkralar sayılabilir.
Mesneviler beyit şeklinde yazılır. Beyit şeklinde yazıldığı için nazımdır. Nesir değildir.
Baskı başlayıp, devam ettiğinde vücut otomatik olarak daha derinlerde olan kan damar ağı, sinirler, derinlerdeki deri katmanlarını korumak amacı ile yüzeyini kalınlaştırmaya başlar ve nasır oluşur. Buradaki deri kalınlaşmasının, ayakkabı veya herhangi başka bir baskıya maruz kalması ağrı oluşturabilir.
Kayyum Nasırî veya tam adıyla Abdülkayyum Abdünnasır oğlu Nasırov (Tatarca: Габделкаюм Габденнасыйр улы Насыйров; d. 15 Şubat 1825, Yukarı Şırdan - ö. 20 Ağustos 1902, Kazan), Tatar dil bilgini, öğretmen ve yazar. Ceditçilik hareketinin önemli temsilcilerinden ve Tatar milliyetçilerindendir.
Sert ve sarımsı bir görüntüye sahiptir. Ayakta sürtünme ve baskıya maruz kalan bölgelerde oluşabilir. Yumuşak Nasır (Heloma Molle): Ayak parmaklarının arasında, ayak tabanının hassas bölgelerinde oluşur. Sert nasıra göre daha beyaz ve daha yumuşak bir görünüme sahiptir.
TÜRK EDEBİYATINDA SÜSLÜ NESİR
Sanatlı nesrin (süslü nesrin) XV. yüzyıldaki en büyük temsilcisi Sinan Paşa'dır. En önemli eseri Tazarru'nâme, sanatlı Türk nesrinin ilk büyük eseridir.
Kasidelerde, son beyitte şairin mahlasının bulunduğu beyit taç beyit olarak isimlendirilmektedir. Eğer beyit, kafiyeli iki mısradan oluşuyorsa şairin adı ya da mahlasının bulunduğu beyit tac tâc beyit olarak isimlendirilir.
Baştan geçen olayların çoğunlukla manzum, bazan da nesirle karışık olarak anlatıldığı edebî tür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri