Nesne algılama çevremizdeki maddeler diye tabir ettiğimiz tüm nesnelerin görüntüden ya da videolardan bulmaya yönelik bir oluşumdur. Nesne algılama algoritmaları, anlamlı sonuçlar üretmek için Makine Öğrenim'den (Machine Learning) veya Derin Öğrenim'den (Deep Learning)faydalanır.
objeleri, farklı biçimde ve durumda beş duyumuzda oluşturdukları izlenimler ve sinir sistemimizdeki örgütlenmelerle bize tanıtan ve bizi bu konuda bilinçlendiren ruhsal fonksiyondur.
Görüntü işleme bir görüntünün içerisindeki önemli bilgilerin okunması, bu resimlerden anlam çıkartılması ve işlenmesi için kullanılan bir yöntemdir. Görüntüdeki bir nesne hakkında insan görmesi gibi benzer şekilde nitel bilgilerin edinilmesi ve kullanılması görüntü işlemenin temel amaçlarındandır.
Belirlenen destek eşik değerine eşit veya daha büyük destek değerine sahip nesne setine sık görülen nesne seti denir.
Nesne, cümlede öznenin yaptığı iş ve eylemden doğrudan etkilenen ögedir. Düz tümleç olarak da bilinir. Yüklemi geçişli bir fiil olan cümlelerde bulunur. Yükleme "ne", "neyi" ve "kimi" soruları sorularak bulunur.
İlgili 34 soru bulundu
İsim cümlelerinin yüklemi isim soyundandır. Özne ve yüklemden başka cümle unsurları ise nesne, yer tamlayıcıları ve zarftır. Nesne, malum olduğu üzere fiilin doğrudan doğruya tesir ettiği nesneyi veyahut da şahsı karşılayan cümle unsurudur.
Görüntü işleme (Computer Vision) görüntülerden önemli bilgilerin çıkarılması ve işlenmesi için kullanılan yöntemlerdir. Görüntülerdeki nesnelerin tespit edilmesi, takip edilmesi ve sınıflandırması gibi birçok yöntem vardır.
Nesne tespiti, bilgisayarla görme ve görüntü işlemeden farklı olarak algılanan nesnenin görüntü üzerinde koordinatlarının bulunmasını içerir. Bulunan koordinatlar ile nesnenin bir çerçeve ile içine alınacağı alan da tespit edilmiş olur.
Nesne tabanlı sınıflandırma nedir? Nesne tabanlı sınıflandırma, görüntü üzerindeki benzer spektral özelliklere sahip piksellerin gruplandırılarak bu pikselleri temsil eden görüntü objelerinin oluşturulması ve pikseller yerine söz konusu objelerin sınıflandırılması temeline dayanmaktadır.
Toplamda üç çeşit algı vardır. Bunlar sırasıyla Duyusal, Zihinsel ve Sezgisel algıdır.
Bir insanın fiziki görünümünden hoşnut olmamasının başlıca sebepleri, düşük benlik saygısı, depresyon, yeme bozukluğu olarak sayılabilir. Bazı araştırmacılar, düşük serotonerjik işlev ve kaudat asimetrisini sorumlu tutan çalışmalar yayınlamışlardır. Bu bulgu da obsesif-kompulsif bozukluğa benzerliğini destekler.
Algı, psikoloji ve bilişsel bilimlerde duyusal bilginin alınması, yorumlanması, seçilmesi ve düzenlenmesi anlamına gelir. Algı, duyu organlarının fiziksel uyarılmasıyla oluşan sinir sistemindeki sinyallerden oluşur. Örneğin, görme gözün retinasına düşen ışıkla, işitme kulağa gelen ses ile oluşur.
Sınıf (class) soyut bir veri tipidir. Nesne (object) onun somutlaşan bir cismidir. Java'da sınıf (class) kavramını doğada cins isimlere benzetebiliriz. Bir cins kendi başına belirli bir nesne değildir; ancak belirli türden nesnelerin ortak özelliklerini belirten soyut bir kavramdır.
Kameradan veya video dosyalarından aldığı görüntülerde yer alan veritabanına kaydedilmiş nesneleri bulup işaretleyen program.
YOLO (You Only Look Once) görüntüdeki nesneleri konumlarıyla bereber tek seferde tespit edebilen bir yapay sinir ağıdır. Görüntüyü hücrelere bölerek her bir hücrede nesneler için confidence değerlerini ve bounding boxları tahmin etmeye çalışan çıktı vektörleri üretir.
Eylemi gerçekleştiren kişinin yani öznenin, yaptığı eylemden direkt olarak etkilenen öğelere nesneler denir. Nesneyi bulmada yükleme bir takım sorular sorulmaktadır. Bunlar; neyi, kimi ve nereyi sorularıdır.
Birden çok nesne seçme. Nesneleri tıklatırken Shift veya Ctrl tuşunu basılı tutun. Başka nesnelerin altındaki bir nesneyi seçme ve nesne yığını içinde ileriye doğru gezinme. En üst düzey nesneyi seçin ve Sekme tuşuna basın.
» İsimler, zamirler, adlaşmış sıfatlar, tamlamalar, fiilimsiler, soru kelimeleri, kısaca özne olabilen bütün kelimeler, kelime grupları ve iç cümleler nesne olabilir.
Objectum, duyularla algılanabilen şey anlamına gelirken, obje cansız varlık ve nesne manasına gelir. Bu kelime çeşitli bilim dallarında terim anlamında kullanılır. Örneğin bilgi felsefesinde, temel özelliği uzayda yer kaplamak olan cisimlere özdek ya da obje denir.
Nesne ile ilgili olan ve nesnenin gerçeğine dayanan durum nesnel anlamına gelir.
Nesne Devamlılığı: Nesne ve olayın direkt olarak görünmediği, işitilmediği ya da dokunulmadığı halde devam edip var olduğunu anlamadır. Bu evre düşüncenin başladığı aşamadır. Semboller yardımıyla çocuk, yakın çevresiyle ve olaylarla ilgilenir. İfade etme yeteneği gelişmektedir.
Oysa hepimiz gayet iyi biliyoruz ki, insan bir meta ya da nesne değildir. İnsan her şeyden önce otonom, yani başka bir kişi ya da durumdan bağımsız karar verme yetisine sahip bir varlıktır.
Örneğin, “Her akşam haberleri izlerim.” cümlesinde “neyi izlerim?” sorusunun cevabı olan “haberleri” kelimesi, belirtiyi nesnedir. Örnekler: – Dün yapılan ihaleyi, en güçsüz aday kazandı. – Sokakta köpeğimi gezdirdim. – Ağaçtaki elmaları kim topladı?
Eski Türkçe ne érse "ne ise" deyiminden türetilmiştir.
Açıklama: Öncelikle nesne kavramının anlamını öğrenelim; Belli bir ağırlığı ve hacmi, rengi olan her türlü cansız varlığa nesne denir. Etrafımızda gördüğümüz tüm cansız varlıklar nesnedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri