Fındık üretimi 3.079,7 ha alanda yapılmakta olup çaydan sonra ikinci ürün durumundadır. İlde narenciye ürünleri ve az miktarda sebze, turunçgiller, kivi (255,6 ha) ve diğer meyveler yetişmektedir. Kivi yetiştiriciliği son yıllarda Rize'de giderek üretimi genişleyen bir faaliyettir.
Kumkuat, Turunçgiller içinde küçük mücevher olarak adlandırılır. Kumkuat Çince`de altın portakal manasına gelir. Dünyada kabuğu ile beraber yenilen tek narenciye çeşididir. Evlerde, balkonlarda yetiştirilen belki de tek meyve ağacı kumkuatdır.
Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce, çayın Rize'nin en önemli gelir kaynağı hatta ilin tek ürünü konumunda olduğunu belirtti.
Daha çok mısır, fasulye ve patates yetiştirilir. Rize toprakları çok engebeli ve sürülmeye elverişli arâziler az olduğu için, kullanılan tarım araçları oldukça azdır. Meyvecilik çaydan sonra ikinci derecede bir gelir kaynağıdır. Armut, elma, fındık ve mandalina yetişir.
Türkiye çay üretiminin tamamı (%100.0), fındık üretiminin ise büyük kısmı (%66.4) Karadeniz Bölgesi'nden karşılanmaktadır. Bu ürünlerin yanında kızılcık, kivi, muşmula, kestane, ceviz, dut, hünnap, armut, Trabzon hurması ve kiraz bölgede üretim miktarı fazla olan diğer meyve türleridir.
İlgili 21 soru bulundu
Rize ilinde sahil bölgelerde zeytin yetiştiriciliği yapılabilir fakat yüksek rakımlı bölgelerde ise ancak saksı içerisinde ev ortamında zeytin yetiştiriciliği yapabilirsiniz.
Trabzon'un sahil kesiminde yediveren, kütdiken, aydın, mayer, gibi tüm limon çeşitlerini yetiştirebilirsiniz fakat yay kesimlerde ise bu ürünleri saksı içerisinde ev ortamında yetiştirebilirsiniz.
Daha önceki yıllarda da kivi ve stevia hasadı yapılan ÇAYKUR, bu kez tropikal bir meyve olan muz yetiştirdi. Ülkede Mersin ve Antalya gibi sıcak iklime sahip bölgelerde yetişen muzun Rize'de 2'inci yılında meyve verdiği dikkat çekti.
Türkiye'de Portakalın En Çok Yetiştirildiği İller
Ayrıca Muğla, İzmir ve Aydın'da portakalın en çok yetiştiği iller arasındadır. Doğu Karadeniz'de ise Rize ilinde yetiştirilmektedir. Antalya (Finike), en kaliteli portakal olarak bilinen Washington portakalı üretiminde ilk sırada yer alır.
İzmir'in saat kulesi varsa ,Rize'nin simgesi ziraat cay bahçesidir. Yazın nemli Rize gecelerinden kaçış yeridir. Her ilin kalesine ziyaret edilir,Rize'ye geldiyseniz ilk uğrayıp görmeniz gereken yerdir.
Daha çok mısır, fasulye ve patates yetiştirilir. Rize toprakları çok engebeli ve sürülmeye elverişli arâziler az olduğu için, kullanılan tarım araçları oldukça azdır. Meyvecilik çaydan sonra ikinci derecede bir gelir kaynağıdır. Armut, elma, fındık ve mandalina yetişir.
Ardeşen'den Karadeniz Çayı
Rize çayı, yalnızca Rize'de değil, tüm Türkiye'de ünlüdür. Rize çayını market raflarında bulmak mümkün olsa da, en organik ve en taze çay alışverişi için Rize'ye gidildiğinde, şehirde çayın adresi olarak gösterilen Ardeşen'de bulunan Lazika Çay tercih edilebilir.
Karadeniz bölge mutfağı içinde özel bir yere sahip olan Rize, kendine özgü malzemeleri ve pişirme teknikleriyle tanınır. Açma Makarna Tatlısı ise hem yapımındaki maharet hem de lezzeti ile kentin en ünlü lezzetlerinin başında gelir.
Kıyı bölgeleri hariç, ceviz yetişen tüm yörelerde yetişir. Özellikle geç donların görüldüğü yerlere tavsiye edilir. Çok verimli, meyve salkımı 2-4`lü dür.
Çay daha çok yağışın fazla olduğu bölgelerde yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise yıl içerisinde yağışın fazla olduğu bölge Doğu Karadeniz Bölgesidir. Çay Doğu Karadeniz Bölgesinde en çok Rize'de yetiştirilmektedir. Rize çay üretimi konusunda birinci sırada yer alır.
Meyve üretimi olarak, 33757 dekar alanda meyve üretimi yapılmakta olup, bu meyveler arasında Kivi, Trabzon hurması, nar, dut, erik, kiraz, şeftali, vişne, elma, armut, muşmula, ceviz, fındık, kestane, limon, portakal ve mandarin yer almaktadır.
Rize'nin Derepazarı ilçesinde yetişen ve ismini yetiştiği ilçeden alan Derepazarı Mandalinası tadı ve aroması ile büyük ilgi görüyor. Karadeniz Sahil Yolu kenarında kurulan tezgahlarda satışı yapılan Derepazarı Mandalinası Türkiye'nin çeşitli yerlerine ve yurtdışına giden insanlar tarafından rağbet götürüyor.
Fındığın yaklaşık yüzde 60'ı Doğu Karadeniz Bölgesi'nde (Ordu, Giresun, Rize, Trabzon, Artvin ve illeri), yüzde 40'ı da Karadeniz'in orta ve batı kısımlarında (Samsun, Sinop Kastamonu, Bolu, Düzce, Sakarya, Zonguldak, Kocaeli ve illeri) üretilmektedir.
En soğuk ay olan Ocak ayının sıcaklık ortalaması 6.7 oC; en sıcak ay olan Temmuz ayının sıcaklık ortalaması ise 22.2 oC'dir. Ocak minimumunun -5.6 oC, Temmuz Maximumunun 32.5 oC olduğu Rize'de yıllık sıcaklık amplitüdü (salınımı) 25,8 oC'dir. Bu haliyle Rize, denizsel iklimlerin karakteristik özelliğini taşır.
En eski kültüre alınan bitkilerden biri olan muzun anavatanı, Güneydoğu Asya'da; Güney Çin, Hindistan ve Hindistan ile Avustralya arasındaki adalardır. Muzla ilgili ilk eser M.Ö. 600-500 yıllarında Hindistan'da bulunmuştur.
Rize, güneyden kısa mesafede yükseltisi 3000 m'yi bulan Rize Dağları ile çevrelenmiştir. Rize gerisindeki oroğrafik yapı nedeniyle Karadeniz üzerinden gelen nemli hava kütleleri bol yağış bırakmaktadır.
Trabzon'da 2014 yılında bin 640 dekar alanda bin 811 ton kivi, 339 dekar alanda 365 ton çilek, 351 dekar alanda ise 48 ton maviyemiş yetiştirildi.
Şeftali daha çok Marmara, Ege, Karadeniz ve Akdeniz Bölgelerinde yetiştirilmektedir.
2 Yaş Aşılı 'YEDİVEREN' Mayer Limon Fidanı (Citrus Mayeri)
Kısa boylu bir ağaç yapısı vardır. Diğer limon çeşitlerine göre soğuğa karşı daha dayanıklıdır. Bol meyve veren bir cinstir. Tüplü olarak gönderilen bu fidanı istediğiniz dönemde bahçeye veya saksıya dikebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri