Sözsüz iletişimi ele aldığımızda ise ses tonu, vurgu, konuşma hızı gibi olguları sesli iletişimi, jest, mimik, dokunma gibi olguların sessiz iletişimi yani beden dilini, giyim, saç şekli, aksesuarlar ve parfüm gibi detayların ise nesnel iletişim dilini oluşturduğunu görüyoruz.
Nesnel ve Öznel Anlatım Herkes için aynı olan, kanıtlanabilir, doğrulanabilir olan anlatıma "nesnel anlatım"; bunun tersine de "öznel anlatım" denir. Nesnel anlatımda söz söyleyen ya da yazan kişi, bir nesnede gördüklerini olduğu gibi anlatmakla yetinir. Yorum yapmaz, kişisel görüşlerini bildirmez.
İletişim, iki varlık arasındaki duygu, düşünce ve bilgi alışverişidir ve insanlar arasında etkileşimin temel yoludur. İnsanların kendilerini ifade etme biçimleri farklılık gösterse de içinde sözlü, yazılı ve sözsüz iletişim türleri bulunmaktadır.
Söyleyenin duygu veya düşüncesini içermeyen; doğruluğu ya da yanlışlığı kişiden kişiye göre değişiklik göstermeyen cümlelerdir. Nesnel yargılar, araştırma sonucu ulaşılabilecek, herkesçe kabul görmüş, kanıtlanabilir yargılardır. Örnek: Mavi ana renklerden biridir.
İlgili 43 soru bulundu
Nesnellik, yaygın olarak her tür öznel etki ve ögelerden bağımsız olabilme durumunu ifade etmek için kullanılan bir terimdir.
Buna göre, nesnel bilgi, öteki nesnel-olmayan bilgilerden ayrı olarak, her tür öznellikten, yani özneye ait her tür yargı ve hükümden ayrılmış, arındırılmış, nesnelliğin ya da başka bir deyişle gerçekliğin saf bir bilgisi olarak ortaya konulmuş bir bilgidir.
Öznel demek kişinin kendi görüşü olup herhangi bir kanıtlanabilir durumu olmayan kişiden kişiye göre değişkenlik gösteren görüşlere denilmektedir. Nesnel yargı ise herkes tarafından kabul edilmiş olan ve kişiden kişiye göre değişkenlik göstermeyen kesin tanı içeren cümlelere denilmektedir.
Nesne ile ilgili olan ve nesnenin gerçeğine dayanan durum nesnel anlamına gelir. Aynı zamanda öznelin zıttı olarak ön plana çıkar. Yani kişisel ya da bireysel duygu ve düşünceler gibi durumların dışında, daha genel ve tarafsız bir anlama sahiptir.
Nesnel, kişiye göre değişmeyen, herkesçe onaylanan ve kanıtlanabilen yargılara denir. Nesnel yargı bildiren cümleler öznenin dışında gerçekleşir ve öznelin tam zıttıdır. Bu sebeple ispatlanabilen olgu, durum ve yargılar nesnel, ispatlanamayan ve kişiye göre değişen şeyler ise öznel sayılır.
Nesnel Yargı, Söyleyenin duygu veya düşüncesini içermeyen; doğruluğu ya da yanlışlığı kişiden kişiye göre değişiklik göstermeyen cümlelerdir. Nesnel yargılar, araştırma sonucu ulaşılabilecek, herkesçe kabul görmüş, kanıtlanabilir yargılardır. Örnek » Mavi ana renklerden biridir.
Nesnel ifadeler: Anlatıcının yorumuna göre kişisel düşüncelerin yer aldığı, yorumların ve zevk ile beğenilere dayalı olmayan ifadeler nesnel ifadelerdir. Bunlar herkes tarafından beğenilen ve kabul edilen düşünceler olarak öne çıkmaktadır.
Doğruluğu herkes tarafından kabul edilen ve kesinlik taşıyan ifadelere, nesnel ifadeler denir.
Objektif (nesnel), kişiye özgü olmayan, kişinin zihninin dışında var olduğu düşünülen bir gerçekliğin niteliğine; insanın kendi kişisel duygularından, ideolojisinden, inancından bağımsız olarak bir nesneyi, olguyu kavrama tutumuna verilen addır.
Nesnel TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Nesne ile ilgili, nesneye ilişkin, öznel karşıtı mecaz Gerçeğe varmak amacıyla, taraf tutmadan inceleme yapan, hüküm veren, objektif. felsefe Bireyin kişisel görüşünden bağımsız olan, objektif.
Kişisel ifadeler içeren yargılar öznel, içermeyenler ise nesneldir.
6. sınıflar için Türkçe Öznel - Nesnel ifadeler konusunu örnek cümlelerle anlattık. Nesnel ifadeler tarihi ve bilimsel gerçeklere dayanır. Kişiden kişiye değişmediği için ''nesnel'' olarak adlandırılmıştır. Öznel ifadelerin diğer adı ''Subjektif'', nesnel yargıların diğer adı ise ''Objektiftir.''
Öznel, bir yargının kişiye bağlı olarak değer biçilmesi (kazanılması) için söylenmektedir. Biçilen (atanan) değer açısından bakıldığında kişiden kişiye göre değişen, herkes için farklı olan değer. Pozitif bilimler kişiden kişiye değişmeyen değerlerin varlığını savunmaktadır.
Mutlak doğru olmayan, şahsi fikirler ve duygular içeren tüm yargılar öznel olarak değerlendirilir. Örneğin bir yemeği A kişisinin beğenip B kişisinin beğenmemesi özneldir. Öznel yargılar kişilere, parametrelere (ortam değişkenlerine) ve çevresel faktörlere göre değişkenlik gösterir.
Ne var ki bu noktada şöyle de düşünebiliriz: evet edebiyat ve genel anlamda sanat, öznel bir dildir; ama edebiyatı edebiyat ya- pan, sanatı da sanat yapan (nesnel) bir özellikten de sözetmek kaçınılmazdır.
Kaynakların kullanımı Tarih bilimi nesnel verilere, olgulara dayanan bir bilimdir, ancak nesnelliği bütünüyle yansıtması mümkün değildir.
Özetle, düşünce soyut bir nesnesin zihinde oluşturduğu faaliyettir.
Nesnel yargılar kişisel görüşlere ve yorumlara kapalıdır. Burada kullanılan düşünce ve ifadeler bilimsel ve tarihi bilgilere dayandırılmalıdır. Kişinin kendi düşüncesi, gözlemi ve duygusu yargıların için de kullanılmamalıdır. İstatistik veriler nesnel yargılar da sık sık kullanılır.
Nesnel ifadeler ise bilimsel olarak ispatlanmış ve herkes tarafından kabul edilen gerçekliklere dayanır. Kişiden kişiye göre değişmeyen bu ifadeler genellikle makale, söyleşi ve fıkra yazılarında kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri