Nesne Yönelimli Programlama (Object Oriented Programming), sınıflar ve nesneler kavramına dayanan bir programlama yaklaşımıdır. Bu yaklaşımın amacı, ihtiyaç duyulan programı daha küçük parçalara bölerek, yönetilebilir ve yeniden kullanılabilir hale getirmektir.
Nesne tabanlı programlama aslında şu örnek sayesinde kolaylıkla anlaşılabilir: Bir nesnenin ismi, durumu, rengi, üretim yılı gibi pek çok özelliğin bilgisayar ortamına aktarılması ve bu ortamda gösterilmesidir.
Nesne Yönelimli Programlamanın Faydaları
Nesneler birbirinden bağımsız olduğundan bilgi gizliliği konusunda avantaj sağlar. Sınıflar sayesinde tüm projelerde değişiklik yapmak yerine tek bir sınıfta değişiklik yapılıp tüm projelerde çalışması sağlanır. Bu zaman kaybını büyük ölçüde azaltır.
Nesne, içinde veri ve bu veriler üzerinde işlem yapacak olan metotları (fonksiyon) bulunduran yazılım bileşenidir. Nesne bu tanıma uygun olarak, kendi işlevselliğini de içinde taşır. Nesneler her uygulamada tekrar tekrar kullanılabilir. Veri ve metotlar, birlikte nesnenin üyeleri (members) adını alır.
Nesne Yönelimli Programlama Dilleri, soyutlamayı sınıf (Class) yapısı ile gerçekleştirirler. Sınıf yapısı içinde o nesneye ait özellikler ve metotlar tanımlanabilir. Ancak sınıf soyut bir yapıdır ve doğrudan kullanılamaz. O sınıftan üretilen örnekler sınıfa ait tüm özelliklere ve metotlara sahip olurlar.
İlgili 38 soru bulundu
Python her ne kadar fonksiyonel bir dil olsa da var olduğundan beri nesne yönelimli bir dil olmuştur. Sınıf oluşturma ve nesne yaratma gibi temel işlemler son derece kolaydır.
C++ dilinin C dilinden en büyük farkı Nesne Yönelimli Programlama yapmaya imkan vermesidir.
Nesne yönelimli programlama veya kısaca NYP (İngilizce: Object - Oriented Programming, Kısaltma: OOP), Her işlevin nesneler olarak soyutlandığı bir programlama yaklaşımıdır. NYP destekleyen programlama dilleri yüksek seviye diller olarak adlandırılır.
Object (Nesne)
Nesne, bazı özellikleri ve davranışları olan tanımlanabilir bir varlıktır. Nesne bir sınıf örneğidir. Sınıf tanımlandığında, bellek ayrılmaz, ancak örnek oluşturulduğunda (yani bir nesne oluşturulduğunda) bellek ayrılır.
C# nesne tabanlı (object oriented) bir programlama dilidir. Nesne tabanlı programlama dili denildiği zaman anlamamız gereken şey, etrafınızda baktığınızda gördüğünüz her nesneyi etrafındaki nesnelerle olan ilişkisiyle olduğu gibi yazılıma dökebilmeniz demektir.
Nesne Tabanlı Programlama gerçek hayattaki nesneleri yazılım dünyasına aktarma çabasıdır. Örneğin yeni bir araba üretecek bir firmayı düşünelim. Somut olarak üretilecek olan arabanın tüm özellik (attributes) ve fonksiyonlarını (method) ilk olarak yazılıma aktarmak gerekiyor.
Nesne tabanlı programlamada esas olan, gerçek hayatta var olan olguların programlamaya aktarılmasındaki yeni yaklaşımdır. Klasik prosedürel programlamada verilerimiz ve fonksiyonlarımız vardır. Yani her şey veri ve bu veriyi işleyen metotlar etrafında döner.
C# nesne odaklı bir programlama dilidir.
Nesne yönelimli olan nesne tabanlı programlama dillerinden ABAP/4, C#, C++ (nesne modeli Simula'ya dayanır), Eiffel, Java, Object Pascal, Objective-C (nesne modeli Simula'ya dayanır), PHP, Python, REALbasic (nesne yönelimli bir BASIC lehçesi), Ruby, Simula, Smalltalk ve Visual Basic . NET'i sayabiliriz.
Visual Basic kapsülleme, devralma ve polimorfizm dahil olmak üzere nesne odaklı programlama için tam destek sağlar.
Nesne (object) onun somutlaşan bir cismidir. Java'da sınıf (class) kavramını doğada cins isimlere benzetebiliriz. Bir cins kendi başına belirli bir nesne değildir; ancak belirli türden nesnelerin ortak özelliklerini belirten soyut bir kavramdır. Örneğin, ağaç bir cins isimdir.
C# Nesne Tanımlama, gerçekten dikkat etmemiz ve ihtiyaçlarımıza göre oluşturmamız gereken programlarımızın referans değerlerini oluşturduğumuz bir sistemdir.
C++ yazılım dili; oyunlar, grafik kütüphaneleri, antivirüs programları ve komut verme sistemleri gibi alanlarda kullanılır. C++ programlama dili özellikle hız gerektiren tüm işletim sistemlerinde tercih edilmektedir. C++ yazılım dilinin hızı türevi olan dillere göre daha yüksek ve hatasızdır.
Nesne yönelikli programlamaya örnek verecek olursak gerçek hayatta gördüğümüz araba, radyo, bina… gibi nesnelerin bilgisayar ortamına aktarılmasına denir. Örneğin lambanın açık-kapalı olması durumu, veya radyonun rengi, markası, üretim yılı… gibi özelliklerinin bilgisayar ortamında gösterilmesidir.
Java bir OOP programlama dilidir, Java Script bir OOP komut listesi oluşturma dilidir. Java, sanal makinede veya tarayıcıda çalışan uygulamalar oluşturur, JavaScript kodu sadece tarayıcıda çalıştırılır. Java kodunun derlenmesi gerekir, JavaScript kodları metinlerden oluşur.
Uzun kodlar tekrardan yazılmadığı içinde yazılımların oluşturulması daha da kısalır. OOP ile oluşturulan nesneler birinden bağımsız olduğu için daha güvenli olmaktadır. Sınıf oluşturma sistemi sayesinde de tüm yazılımda değişiklik yapmak yerine sadece sınıfta değişiklik yapmak yeterli olmaktadır.
Orjinal adı “C with Classes” olan C++, atası C gibi donanıma yakın bir dildir fakat C ile arasındaki en büyük fark ise nesne-yönelimli bir dil olmasıdır. 1983'te dildeki “++” operatöründen esinlenerek C++ adını alır ve bu nedenle genellikle 1983'te bulunduğu yazılır.
C proglamlama dili microsoft platformu üzerinde web uygulamaları geliştirmek için tasarlanmış yazılım dilidir. C#, nesneye yönelimli, orta seviyeli bir programlama dilidir.
Fakat C dili yapısal olarak nesne yönelimli olmadığından özellikle büyük projelerde, kod tasarımı açısından dezavantajlara sahip bir dil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri