Kebaplar: Kebaplarda, et önce biraz yağ ilavesi ile hiç su konmadan bıraktığı suyunu çekene dek, fazla kararmadan kavrulur. Tek başına pişirilecek ise biraz su ilave edilir. Sebze katılacak ise su konmasına gerek olmayacaktır. Tuz ise et yarı yarıya piştikten sonra konulmalıdır .
Olur da pişmemişse, su eklemeniz gerekirse mutlaka sıcak su ekleyin. Sıcak görmüş ete soğuk su eklenirse sert olur. Haşlamada da aynı ilke geçerli.
Et suyunu salar ancak çekmez, buharlaşıp gider, dolayısıyla lezzeti de buharla uçar.
Dana Kavurmanın İyi Pişmesi İçin 1 Bardak Su Konulmalı
Türk, "Dana etlerimizi biraz kavurduktan sonra içerisine 1 bardak su ekliyoruz. Dana etinin pişme süresi daha uzundur. O nedenle su eklemek gerekiyor" dedi.
*Dana kuşbaşı etleri yapışmaz tabanlı bir tencereye alın ve yüksek ateşte mühürleyerek pişirin. *Et kendi kendi suyunu bırakıp çektikten sonra 1 çay bardağı sıcak su ilave edin ve pişmeye bırakın.
İlgili 24 soru bulundu
Seçilen etin büyük parça olmasına dikkat edin. Etleri kemikli parçalar halinde haşlarsanız çok daha lezzetli ve haşlama suyu daha sağlıklı olacaktır. Etleri haşlarken etlerin en az 3-4 parmak kadar üzerinde su ekleyin.
Harika pişmiş et elde etmek için;
Tek başına pişirilecek ise biraz su ilave edilir. Sebze katılacak ise su konmasına gerek olmayacaktır. Tuz ise et yarı yarıya piştikten sonra konulmalıdır .
Kısık ateşte etler yumuşayana kadar pişirin. Etleri yumuşayan soteyi, lezzetli suyuyla birlikte servis tabaklarına alın ve sıcak sıcak servis edin. Afiyet olsun!
Etler iri ve büyükse bir çay kaşığı karbonat eklemenizi de önereceğiz. Karbonat ile haşlanan etler ekstra yumuşaklığa sahip olmaktadır. Düdüklü tencere içindeki kemikli et 30 dakika piştiğinde lokum kıvamını elde edebilirsiniz.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Sağlıklı et için yavaş yavaş pişirmeyi tercih edin. Ayrıca sağlıklı et için ek yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.
Pişirirken doğru bir şekilde mühürlemeli ve böylece eti yumuşacık yapacak olan suyunun içinde kalmasını sağlamalısın. Etler pişerken birkaç damla sirke damlatmak, etin daha da yumuşak olması sağlar. Tuzu et piştikten sonra ilave edin, tuz etin sertleşmesine neden olur. Eti yavaş yavaş pişirmek en sağlıklı yöntemdir.
Etiniz oda ısısındayken (buzlu ve donmuş şekilde olmamalı) bir tencerenin içerisine aktarın. Üzerine su ilave edin. Ocağın üzerine alın ve kısık ateşte pişirmeye başlayın. Eğer kemikli ya da büyükçe bir etiniz varsa suyu ekleyip ocağın üzerine aldıktan sonra ara ara kontrol ederek 1 - 1,5 saat arasında pişirin.
Tuzu ete pişirmeden önce atmanız gerekiyor. Çünkü tuz, etin içindeki nemi çeker ve lezzetleri konsantre eder ve doğal tuzlu bir su yaratır. Etlerini pişirmeden 24 saat önce tuzlayabilirsiniz.
Olur da pişmemişse, su eklemeniz gerekirse mutlaka sıcak su ekleyin. Sıcak görmüş ete soğuk su eklenirse sert olur. Haşlamada da aynı ilke geçerli. Tencereye eti koyup, üstüne soğuk su döküp haşlama yapılmaz!
Kavrulan etin üstüne mutlaka kaynar su dökmelisin. Etin tuzu yine et piştikten sonra ilave edilmeli. Et piştikten sonra biraz limon suyu ilavesi hem yağ oranını dengeler hem de daha yumuşak olmasını sağlar.
Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini sağlayacak püf nokta tencerenin içine biraz sirke katmaktır. Böylece yemeğiniz hem daha çabuk pişecek hem de daha lezzetli olacaktır. Ayrıca etlerinizin ve et yemekleriniz pişerken tencereye bir parça ekmek atmanız da etin daha hızlı pişmesini sağlayacaktır.
Marine edilen et oda sıcaklığına ulaşana kadar dışarıda bekletilir. Tava etleri cızırdatacak kadar ısıtılır. Daha sonra mühürleme işlemi yapılır. Ateş kısılarak, etin kısık ateşte kendi suyu ile pişmesi beklenir, kafanızda bütün et nasıl pişirilir sorusu varsa eti kısık ateşte pişirmek gerektiğini unutmayın.
Kurban eti bir gün dolapta dinlendikten sonra yıkamadan düdüklü tencereye alınır. Et suyunu salana kadar kavrulur. 1 su bardağı sıcak su eklenir. Kaynama gelmesi beklenir. Üzerinde oluşan köpükler alınır ve düdüklünün kapağı kapatılır. 20 dakika pişirilir.
Yanmaz yapışmaz kalın tabanlı bir çelik tencere veya döküm bir tencere en lezzetli etleri pişirmenizi sağlayacaktır. Tencereyi ocağa alın ve içerisine etleri ilave edin. Orta ateşte bir süre sürekli karıştırarak pişirip ardından kısık ateşe alın. Bu süre zarfında etlerin suyunu salmaya başladığını göreceksiniz.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
15′er dakikalık aralarla etinizi karıştırın ve kapağını vakit kaybetmeden tekrar kapatın. 1 saat kadar sonra tuz, karabiber ve kekiğini de ilave ettikten sonra 15-20 dakika kadar daha pişirin. Böylece 80-90 dakika aralığında ağır ateşte kendi suyunun lezzetiyle pişmiş ve yumuşacık bir kavurma hazırlayabilirsiniz.
Öncelikle haşlama etlerin kanı gitmesi için 1 saat soğuk suda bekletilmesi gerekir. Eğer bekletmeye süreniz yok ise tencereye etler koyulur. İçine defne yaprağı ve tane karabiber atılarak düdüklüde 15 dakika, normal tencerede 30 dakika haşlayıp suyu dökülür.
ETİ SICAK SUDA BEKLETMEYİN
Eti sıcak suda bekletme doğru değil, etin dış kısmının pişmesine ve içten bakterilenmesine neden oluruz.
Öncelikle etleri kuşbaşı şeklinde doğrayın. Daha sonra doğranan etleri tencereye ilave edip, orta ateşte kendi bırakacağı su ile haşlamaya bırakın. Et suyunu çektikten sonra 1 çay bardağı sıcak su ekleyip haşlamaya devam edin.
Tencereye sıvı yağı koyalım üzerine parça etlerimizi koyup arkalı önlü 3'er dk. Kızartalım. Bu işleme mühürleme diyoruz. Amaç etin içindeki lezzeti hapsetmek etleri mühürledikten sonra üzerini 1 parmak geçecek kadar kaynar su koyalım ve pişmeye bırakalım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri