Nesnel zaman, zamanı, doğal, fiziksel dünyanın bir nesnel öğesi olarak görür. Buna göre zaman, doğrudan deneyimlenmeyen bir olgu olmakla birlikte doğanın öteki nesneleri gibi, fiziğin laboratuvara sokulabilen nesnelerinden farksızdır.
Nesnel, "nesneye ait, tarafsız ve ispatlanabilen durum veya yargı" gibi anlamlar taşır. NESNEL NE ANLAMA GELİR? Nesnel, kişiye göre değişmeyen, herkesçe onaylanan ve kanıtlanabilen yargılara denir. Nesnel yargı bildiren cümleler öznenin dışında gerçekleşir ve öznelin tam zıttıdır.
Söyleyenin duygu veya düşüncesini içermeyen; doğruluğu ya da yanlışlığı kişiden kişiye göre değişiklik göstermeyen cümlelerdir. Nesnel yargılar, araştırma sonucu ulaşılabilecek, herkesçe kabul görmüş, kanıtlanabilir yargılardır. Örnek: Mavi ana renklerden biridir.
Nesnellikten kastedilen, özneden kesin bir şekilde bağımsızlıktır, daha doğru bir deyişle öznenin (tüm öznelliklerinin ötesinde kalarak) birebir nesnenin kendisine uygunluğudur. bunun nasıl olabildiği, kuramsal düzlemde açık değildir; dolayısıyla da bu haliyle nesnellik bir varsayımdan ibarettir.
Nesne ile ilgili olan ve nesnenin gerçeğine dayanan durum nesnel anlamına gelir. Aynı zamanda öznelin zıttı olarak ön plana çıkar. Yani kişisel ya da bireysel duygu ve düşünceler gibi durumların dışında, daha genel ve tarafsız bir anlama sahiptir. Böylece bir konuyu hiçbir yanından tutmadan inceleme durumu gerçekleşir.
İlgili 19 soru bulundu
İstanbul'un Türkiye'nin en büyük şehri olması bir nesnel anlatımdır. Türkiye'nin en büyük şehri her durumdan bakıldığında İstanbul olduğu için kesinlikle tartışmaya kapalı bir konudur. Bu nedenden dolayı bu nesnel anlatım olarak değerlendirilir. Aynı zamanda Atatürk'ün 1938 yılında ölmesi de nesnel anlatımdır.
Objektif (nesnel), kişiye özgü olmayan, kişinin zihninin dışında var olduğu düşünülen bir gerçekliğin niteliğine; insanın kendi kişisel duygularından, ideolojisinden, inancından bağımsız olarak bir nesneyi, olguyu kavrama tutumuna verilen addır.
Felsefe ve estetiğin temel kavramlarından olan “öznel: nesnel (Objektif) olanın karşıtıdır.” Nesnel: “dışsal olarak algılanabilen, özdeksel/maddi olan” anlamına gelmektedir. Yani öznel: “ruhsalı, duygusalı, tinseli” yansıtırken, nesnel; “özdeksel/maddi olanı” yansıtır.
Kişisel görüşlere, beğenilere ve tutumlara dayalı tüm görüşler öznel ifade olarak değerlendirilir. Bilimsel ya da istatiksel tüm ifadeler ise nesneldir. Öznel yargılarda yorum farkı ve görüş ayrılıkları olabilir. Nesnel yargılar ise herkes tarafından doğru kabul edilir ve yoruma açık değildir.
Ne var ki bu noktada şöyle de düşünebiliriz: evet edebiyat ve genel anlamda sanat, öznel bir dildir; ama edebiyatı edebiyat ya- pan, sanatı da sanat yapan (nesnel) bir özellikten de sözetmek kaçınılmazdır.
İstanbul'un Türkiye'nin en büyük şehri olması bir nesnel anlatımdır. Türkiye'nin en büyük şehri her durumdan bakıldığında İstanbul olduğu için kesinlikle tartışmaya kapalı bir konudur. Bu nedenden dolayı bu nesnel anlatım olarak değerlendirilir. Aynı zamanda Atatürk'ün 1938 yılında ölmesi de nesnel anlatımdır.
Öznel demek kişinin kendi görüşü olup herhangi bir kanıtlanabilir durumu olmayan kişiden kişiye göre değişkenlik gösteren görüşlere denilmektedir. Nesnel yargı ise herkes tarafından kabul edilmiş olan ve kişiden kişiye göre değişkenlik göstermeyen kesin tanı içeren cümlelere denilmektedir.
Kaynakların kullanımı Tarih bilimi nesnel verilere, olgulara dayanan bir bilimdir, ancak nesnelliği bütünüyle yansıtması mümkün değildir.
Objektif kelimesi Latince nesne kelimesinden türemiştir. Bu sebeple Nesnel anlamına gelmektedir. Objektifliğin kısaca anlamı tarafsızlık demektir. Buna nesnellik de diyebiliriz.
Hocam felsefe öznel bilim ise nesnel bir alandır. Felsefede herhangi bir problem için filozoflar ortaya farklı farklı görüşler ortaya koyarlar ve her filozof felsefi bir probleme kendi bakış açısıyla yaklaşabilir.
Objektif (nesnel), kişiye özgü olmayan, kişinin zihninin dışında var olduğu düşünülen bir gerçekliğin niteliğine; insanın kendi kişisel duygularından, ideolojisinden, inancından bağımsız olarak bir nesneyi, olguyu kavrama tutumuna verilen addır.
Ortaya atılan bir düşünce hakkında karşı tarafların etki ve düşünceleri altında kalmadan, doğru olan düşünceyi söyleyebilmektir.
TARİH'in TANIMI: Toplumların geçmişteki yaşayışlarını, oluşturdukları kültür ve uygarlığı, yer ve zaman göstererek, neden-sonuç ilişkisi içinde, belgelere dayanarak, objektif olarak inceleyen ve anlatan bir sosyal bilimdir.
Postmodern yaklaşıma göre, geçmişin hakikatini bilmemiz ve nesnel bir biçimde yansıtmamız mümkün değildir. Çünkü bizler geçmişte neler olup bittiğini ancak elimizde bulunan tarihî metinlere bakarak bilebiliriz. Metinlerde tarihçinin öznel anlatısı ile tarihi olayın nesnel bilgisini ayırmak imkânsızdır.
Nesne ile ilgili olan ve nesnenin gerçeğine dayanan durum nesnel anlamına gelir. Aynı zamanda öznelin zıttı olarak ön plana çıkar. Yani kişisel ya da bireysel duygu ve düşünceler gibi durumların dışında, daha genel ve tarafsız bir anlama sahiptir.
Özetle, düşünce soyut bir nesnesin zihinde oluşturduğu faaliyettir.
Öznel, bir yargının kişiye bağlı olarak değer biçilmesi (kazanılması) için söylenmektedir. Biçilen (atanan) değer açısından bakıldığında kişiden kişiye göre değişen, herkes için farklı olan değer. Pozitif bilimler kişiden kişiye değişmeyen değerlerin varlığını savunmaktadır.
Mutlak doğru olmayan, şahsi fikirler ve duygular içeren tüm yargılar öznel olarak değerlendirilir. Örneğin bir yemeği A kişisinin beğenip B kişisinin beğenmemesi özneldir. Öznel yargılar kişilere, parametrelere (ortam değişkenlerine) ve çevresel faktörlere göre değişkenlik gösterir.
Tarihçinin, olaylardan arda kalan belgeleri eleştirel tarih metotlarıyla incelemesi, olayları, geçmişte cereyan ettiği ortamdaki bağlantılarını koruyarak yeniden inşa etmesi ve çok yönlü yorumlar yapması ile mümkün olan insanî objektiflik sağlanabilir.
Öznellik, kişiden kişiye göre değişen, matematiksel ya da bilimsel kesinliği bulunmayan durumlar ve olgular için kullanılan evrensel bir terimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri