Kanuni tanımda neticeye yer verilen suçlara “neticeli suçlar” adı verilir. Neticeli suçlar, ancak kanuni tanımda yer alan neticenin gerçekleşmesi ile tamamlanır. Örneğin, kasten öldürme (m. 81), kasten yaralama (m. 86) suçları, netice suçudur.
b) Netice Suçları
Yani netice suçlarında tehlikenin zarara dönme ihtimali kesindir. Suçun tamamlanması anında zarar gerçekleşmiştir. Artık bir tehlikeden değil, gerçekleşen zarardan bahsedilebilir. Netice suçlarına, gerçekleşen zarar açısından en tipik örnek kasten öldürmedir.
Tamamlanması için neticenin aranmadığı bu tür suçlara “sırf hareket suçları” denir. Örneğin intihara yönlendirme (m. 84), cinsel saldırı (m. 102), tehdit (m. 106), konut dokunulmazlığını ihlal (m. 116), hakaret (m. 125), hırsızlık (m. 141)…
Netice sebebiyle ağırlaşmış suç, failin işlediği suçun istenilenden daha ağır bir sonuç doğurması sonucu ortaya çıkan suç şeklidir.
Suçu oluşturan temel unsurlar, kanuni unsur, maddi unsur, hukuka aykırılık unsuru ve manevi unsurdur.
İlgili 21 soru bulundu
Suç türleri. Suç türleri, tek hareketli suçlar, oldukça hareketli suçlar, bağlı hareketli suçlar, özgür hareketli suçlar, seçimlik hareketli suçlar, mütemadi (kesintisiz) suçlar ve dikkatsizliği suçlar olarak sınıflandırılabilir.
Tipiklik; fiilin kanundaki suç tanımına uygun olmasıdır. Biçimsel kanunilik ilkesinin gereği olarak, suç tipi ceza kanununda tanımlanmış ve sınırları belirlenmiş olmalıdır. Aslında bu söylediğimiz, suçun maddi unsurunun kanunda açıkça belirlenmesi anlamına gelir.
Kanuni tanımda neticeye yer verilen suçlara “neticeli suçlar” adı verilir. Neticeli suçlar, ancak kanuni tanımda yer alan neticenin gerçekleşmesi ile tamamlanır. Örneğin, kasten öldürme (m. 81), kasten yaralama (m. 86) suçları, netice suçudur.
Gerçek neticesi sebebiyle ağırlaşmış suçlarda, failin hareketi sonucunda kastettiğinden daha ağır bir netice ortaya çıkmakta olup, gerçekleşen aşırı netice dolayısıyla bağımsız bir suç tipi ortaya çıkmaktadır. Örneğin, yaralama suçunda mağdurun ölmesi, gerçek neticesi sebebiyle ağırlaşmış suç hâlidir.
Neticesi sebebiyle ağırlaşmış suçlarda ya failin hareketi sonucunda kastedilenden daha ağır bir netice meydana gelmekte ya da suçun oluşması için aranan neticeden daha ağır başka bir netice gerçekleşmektedir12. Gerçekleşen bu ağır veya başka netice sebebiyle fail daha ağır bir cezaya çarptırılmaktadır.
Hakaret suçu soyut tehlike suçu mahiyetindedir. Yani suçun gerçekleşmiş sayılması için failin kastettiği neticenin (mesela mağdurun üzülmesi) somut olayda gerçekleşmiş olması aranmaz. Hareketin icrası ile birlikte netice gerçekleşmiş sayılır.
Hırsızlık suçu, neticesi harekete bitişik bir suç olduğundan ani suç olarak kabul edilmektedir. Malın bulunduğu yerden alınması halinde suç işlenmiş ve tamamlanmış demektir. Fail özel kast ile hırsızlık suçunu işleyebilecektir.
Öz: Hareket ile meydana gelen hukuka aykırı sonucun birden sona ermeyip zaman için‐ de devam etmesi ve bu devamlılığın failin iradi bir davranışına bağlı olması halinde mütemadi suçtan söz edilmektedir.
Kasten Adam Yaralama Suçunun Cezası Kasten yaralamanın temel halinin cezası, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıdır. Kasten yaralamanın temel halinin işlenmesi halinde fail hakkında verilecek olan ceza, adli para cezasına çevrilebilecektir.
Failin bir suçu işlemek için aynı hukuki değeri koruyan daha hafif bir suçu işlemek zorunda kaldığı hâllerde “geçitli suç” söz konusu olur. Geçit suçlar cezalandırılmayan önceki eylemlerin kapsamında sayılırlar ve bu nedenle bütün cezalandırılmayan önceki eylemlerle birlikte görünüşte içtimanın bir türünü oluştururlar.
Kasten yaralama suçunun “canavarca hisle işlenmesi”, suçun cezasının arttırılmasını gerektiren nitelikli hal olarak düzenlenmiştir. Bu eylem neticesinde verilecek ceza bir kat artırılacaktır. Örnek olarak mağdurun yüzüne kezzap atılarak yaralanması halinde canavarca hisle yaralamadan dolayı ceza artırılacaktır.
BTM ile giderilemeyecek kasten yaralama (madde 86/1), madde 86/3'de sayılan daha fazla cezayı gerektiren haller ve madde 87'de sayılan neticesi sebebiyle ağırlaşmış kasten yaralama hallerinde ise fail, şikayet aranmaksızın cezalandırılır.
Bu kapsamda birini itelemek veya saçını çekmek dahi yaralamadır. Bu konuda objektif değerlendirme yapılarak normal bir insanın o hareket ile vücudunda acı duyup duymayacağı önemsenir.
Sopayla kasten başkasına yaralayan bir kişi bir buçuk yıldan dört buçuk yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Sopayla yaralama fiilinin mağdurun üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde ise fail altı aydan bir buçuk yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Yüz kızartıcı suçlara dair mahkumiyet hükmü arşiv kaydına alındıktan sonra, cezanın infazından sonra hükümlünün başvurusu ile mahkeme tarafından Memnu Hakların İadesi kararı verilmişse kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren 15 yıl geçmesiyle arşiv kaydı silinir.
Failin ancak aktif, yani yapma şeklinde bir hareket içinde bulunmasıyla işlenebilen suçlara icrai suç denir. 7 Buna karşılık ihmali davranışla, yani hukuken istenen şeyin yapılmaması suretiyle işlenen suçlara ise ihmali suçlar denir.
Doğrudan kast; bilerek ve isteyerek suçun kanuni tanımındaki fiilin işlenmesidir.
Ani suç, neticenin gerçekleşmesi ile suçun tamamlandığı suç türüdür. Örneğin kasten öldürme suçu neticelidir. Mağdurun ölmesi ile suç tamamlanır. Mütemadi suç ise, neticesi itibarıyla süreklilik arz eden bir suçtur.
Özgü suç: belirli kişiler tarafından işlenebilen suçlardandır. Suçun temel şekli bakımından failde insan olmanın dışında bazı nitelikler aranmışsa “gerçek özgü suç” söz konusudur. Zimmet ve işkence gibi, sadece kamu görevlilerinin fail olduğu suçlardandır.
aa) Sırf İhmali Suç: bb) İhmal Suretiyle İcra: Bir kimsenin kanunen yükümlü olduğu halde o işi yapmaması ile suçun meydana gelmesi. Örn: Biri bayan, biri erkek deniz kenarında eğleniyor. Biri boğulurken, siz yetkiliye haber vermezseniz bu sırf ihmal.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri