Netnografi, etnografik araştırma tekniklerinin online ortama uyarlanarak tüm dijital iletişim kanallarında bulunan farklı insan topluluklarının veya kültürlerin, davranışlarını, tutumlarını ve sosyal etkileşimlerini anlamaya çalışmaktır.
Netnografi özet olarak birbiriyle örtüşen altı adımdan oluşmaktadır: Araştırma planlaması, giriş, veri toplanması, yorumlama, etik standartların sağlanması, 5 Page 6 araştırma sunumu.
Netnografi yöntemi içerisinde diğer nitel araştırmalarda olduğu gibi alınan kişisel notlar oldukça önemli yer tutmaktadır.
Antropolojik bir yaklaşım olan etnografi ' kültür ve günlük hayatın anlamına ' odaklı bir araştırma yöntemidir. Bu tür yöntemlerin asıl amacı, bir topluluğun ( genelde küçük grupların ) kültürünü, geleneklerini, inançlarını ve davranışlarını yazılı olarak açıklamak, tanımlamaktır.
İlgili 42 soru bulundu
Etnografik araştırma antropolojik temelli bir araştırma yöntemidir ve insan davranışını doğrudan, oluştuğu ve geliştiği sosyal çevre içerisinde ele almaktadır. Bu nedenle tüketici davranışına yönelik esnek, zengin ve kapsamlı çıkarımlar sağlamaktadır.
Araştırmacılar üç temel araştırma yöntemi türü kullanır: nitel (kalitatif), nicel (kantitatif, sayısal) ve karma yöntemler. Bu geniş kategoriler içinde daha spesifik yöntemler, vaka çalışmaları, kendi kendine raporlama ve anketler gibi bir dizi seçeneği içerir.
Etnografi, etno (insan) ve grafi (tanımlama, tasvir etme) kelimelerinden oluşmaktadır. İnsan topluluklarının ilişkilerini ve davranışlarını kendi ortamlarında gözleme, belgeleme ve yorumlamayı içeren bir yöntemdir (Baş ve diğ., 2008).
Antropologlar tarafından geliştirilmiş olan etnografik araştırma yöntemi, bazen antropoloMik alan çalışması yaklaşımı olarak da adlan- dırılmaktadır. Etnografi; kültürel bir yapının bütünsel olarak, derin bir analizinin yapılması şeklinde tanımlanabilir.
Etnografya, insan topluluklarının kültürlerini kendine araştırma alanı olarak seçer. Bu sayede biz geçmiş toplulukların ürettikleri maddi değerleri öğrenebiliriz. Örneğin geçmiş dönemlerdeki süs eşyaları gibi. Etnografya üstlendiği bu görev ile tarih bilimi ile de yakından ilişkilidir.
Nicel araştırmalarda bu değerin sayısal olması ya da sayılarla sembolize edilmesi gerekir. Bu noktada doğaldır ki değişken ve hücre değerlerinin uyumu önem taşır. Nicel araştırma yöntemleri elde edilen verinin sayısal semboller içermesine bağlı olarak nitel ve karma araştırma yöntemlerinden ayrılır.
Analitik kimyada yapılan analizleri nitel analiz ve nicel analiz olarak iki gruba ayırabiliriz. Nitel analiz: Bir numunedeki bileşenlerin (element veya bileşik) neler olduğunu ortaya koyma işlemidir. Nicel analiz: Bir numunedeki her bir bileşenin miktarını belirleme işlemidir.
Veriler; ölçme, sayım, deney ve gözlem gibi veri toplama teknikleri ile elde edilir. Ölçüm ve sayım gibi tekniklerle toplanan veriler sayılarla ifade edildiğinden nicel veri, deney ve gözlemlerle elde edilen ve sayı belirtmeyen veriler de nitel veri olarak adlandırılmaktadır.
Netnografi, çevrimiçi tüketici kültürünü incelemek için kullanılabilecek bir araştırma biçimidir. İnternet üzerinde organik olarak meydana gelen tartışmaları ve olayları izleyerek, incelenen gruplar içinde tüketim kararlarını etkileyen kültürel normları ve ifadeleri yapısöküme uğratmayı amaçlamaktadır.
Etnofotografi, derleme ve türler üzerine yapılmış çalışmalarla sınırlı bir halkbilim anlayışının, yeniden tanımlanmaya çalışılan, yeni yorum ve yaklaşımlarla giderek değişen doğası içinde fotoğrafla halkbilim arasında kurulmaya çalışılan ilişki üzerinedir.
Fotoğraf etnografisi, kullanıcıların fotoğraf veya video kameralarla günlük deneyimlerini kaydetmeleri istenen bir egzersizidir. Katılımcıların, uzun süre boyunca kendi davranışlarını, motivasyonlarını ve tutumlarını görüntüler ile belgelemeleridir.
Nitel araştırmalarda genellikle gözlem, yapılandırılmış veya yarı yapılandırılmış görüşme, odak grup görüşmesi, söylev ve metin analizi gibi veri toplama yöntemleri kullanılmaktadır.
Nicel araştırmalar, sayısal olarak ölçülebilen verilerin istatistiksel çözümlemeleri aracılığıyla sosyal olguları inceleyen ve bu olgular arasındaki neden sonuç ilişkilerini ortaya koyarak sosyal düzenin kanunlarını keşfetmeyi amaçlayan araştırmalardır.
Etnografya, terim olarak insan topluluklarının çeşitli zaman ve yerlerde tabiata hakim olmak, sosyal ihtiyaçlarını karşılamak için sarf ettikleri gayretlerin sonucunda ortaya çıkan maddi ve manevi kültürlerin tasviri analizlerini yapan bilim dalının adıdır.
Etnografik eser, genel tanımıyla halkın günlük yaşamında kullan- dığı her türlü maddi kültür ürünleridir. Bu tanımın kapsamına geçmişten günümüze kadar gelmiş ve günümüzde de kullanılan bilimsel,kültürel, din- sel ve teknik özelliklere sahip malzemeler dahil edilir.
Genellikle kullanılan derinlemesine görüşme, odak grupları, etnografik araştırma, içerik analizi, vaka çalışması araştırması gibi farklı türde nitel araştırma yöntemleri vardır.
Amaçlarına Göre Araştırma Tipleri
Elde edilmek istenen bilginin türü açısından üç temel araştırma tipi vardır. Bunlar; keşfedici, betimleyici ve açıklayıcı (hipotez test etmeye yönelik) araştırmalardır.
Anket: Belli seçeneklerin olduğu ve bunlardan birinin seçilmesinin istendiği kapalı-uçlu sorular daha yaygın olarak kullanıldığından, anketler nicel bir veri toplama yöntemidir. Ancak açık uçlu sorular aracılığıyla nitel veri de toplanabilmektedir.
Bazı yaygın araştırma modelleri şunlardır: Deneysel araştırma modeli Gözlemci araştırma modeli Anket araştırma modeli Durum çalışması araştırma modeli Nicel araştırma modeli Nitel araştırma modeli Karşılaştırmalı araştırma modeli Meta-analiz araştırma modeli Durum çalışması araştırma modeli Toplumsal araştırma modeli ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri