Kürt halkı Newroz'u, 2 bin 600 yıl önce yaşanmış ve Asur kralı Dehaq'ın zulmüne Demirci Kawa önderliğinde başkaldıran Med (Kürt) halkının Ninova Kalesi'nin burçlarında yaktığı isyan ateşiyle ve özgürlüğüne kavuşmasıyla sonuçlanan bir destanın yıl dönümü olarak kutluyor.
Kürtlerde, Nevruz bayramının Kürt ve İran mitolojisindeki Demirci Kawa Efsanesi'ne dayandığına inanılır. Anadolu ve Orta Asya Türk halklarında da Göktürklerin Ergenekon'dan çıkışı anlamıyla ve baharın gelişi olarak kutlanır.
Nevruz Bayramı her yıl 21 Mart günü kutlanır peki bu kutlamalar nasıl yapılır , Kürtlerin Demirci Kawa efsanesi nedir? Nevruz 'un kelime anlamı gün ışığı demektir.
Bunlardan birisi nevruzun Türk bayramı olduğu, Türkler vasıtasıyla bütün Asya ve Avrupa'ya yayılmış olduğudur. Bu görüşü ileri sürenlere göre, nevruz geleneğinin temeli Ergenekon Destanı'dır. Ergenekon Türklerin var olma düşüncesinin sembolüdür. Nevruz, Türklerin Ergenekon'dan çıkışının anısına kutlanmıştır.
Türk kültüründen kaynaklanan Nevruz bayramı, her yönüyle Türk gelenek ve görenekleriyle zenginleşmiş ve temeli beş bin yıllık tarihine dayalı milli bir bayramdır. Türkler, bu takvim değişikliğini toprağın uyandığı gün ile özdeşleştirmiştir.
İlgili 44 soru bulundu
Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Nevruz bayramını nehyetmiştir, yani yasak etmiştir. Nevruz bayramının dinimizde bir yeri yoktur, kutlamak caiz değildir.
İran'da güneş takviminin ilk ayı olan ferverdînin ilk gününde güneş Koç burcunda iken bahardaki gündüz-gece eşitliği zamanında kutlanmaya başlanan Nevruz, geleneksel İran düşüncesinde efsanevî İran kralı Cemşîd'le veya Zerdüşt'le ilişkilendirilir.
Nevroz Bayramı farklı biçimlerde tarihe geçse de, ortak bir kaç noktada anlamını buluyor. İlk olarak Newroz, 2616 yıllık geçmişiyle en eski özgürlük bayramı. İkinci olarak, Kürt halkının Demirci Kawa önderliğinde Dehhak zulmüne isyan ateşini tutuşturduğu ve zaferle taçlandırdığı gün.
"Hristiyanların yılbaşı bayramı ile (Mecusilerin) Nevruz ve Mihricân bayramları gibi bid'at olan bayramları kutlamak, câiz değildir.
Toprak çarşambasında mahallelerde büyük ateşler yakılırken, evlerde de yöresel tatlı ve yemeklerden oluşan sofralar kuruluyor. Ateşten atlamak ve atlarken, "ağırlığım uğurluğum odda kalsın" demek, yüzük falına bakmak, yumurta boyamak, horoz dövüştürmek nevruz gelenekleri arasında bulunuyor.
Bugün, Anadoludaki Aleviler tarafından kutlanan en büyük bayramdır.
Kürtlerde, Nevruz bayramının Kürt mitolojisindeki Demirci Kawa Efsanesi'ne dayandığına inanılır. Anadolu ve Orta Asya Türk halklarında ise Göktürklerin Ergenekon'dan çıkışı anlamıyla ve baharın gelişi olarak kutlanır. Kürtler Nevruz'u 21, 22 ve 23 Mart'ta kutlarlar.
"NEVRUZ ATEŞİ, TÜRK MİLLETİNİN TARİHTEN GELEN BARIŞ VE HUZURA YAPTIĞI BİR ÇAĞRIDIR" Toprağın uyanışının, baharın gelişinin, kardeşliğin, dostluğun ve dayanışmanın sembolü olan ve geniş bir coğrafyada kutlanan Nevruz, Türk milletinin bahar bayramıdır.
“Newroz kutlu olsun” Kürt dili lehçelerinde şöyle söylenir: Kurmanci: Newroz pîroz be! Zazaki: Newroz pîroz bo! Sorani: Newroztan pîroz bêt!
newruz de kürtçeye geçerken newroz halini almıştır. tıpkı kürtçe kutlu, kutsal anlamına gelen pîroz gibi. o da farsça daki firuz kürtçeye pîroz olarak geçmiştir.
HIDIRELLEZ İLE NEVRUZ ARASINDAKİ FARK
* Nevruz bahar zamanı, hıdırelez ise yazın kutlanır. * Nevruz 21 Mart'ta, hıdırelez ise 5-6 Mayıs'ta kutlanmaktadır. * Nevruz bayramı ve Hıdırellez kutlamaları birbirinden farklıdır. Hıdırellezde ateş yakılması ve gül ağacına dilek dilenme olayı da vardır.
3-Hz. Ali'nin Peygamber tarafından halife ilan edilmesi Nevruz gününe rastlamaktadır. 4-Hz. Ali'nin hilâfete çıktığı gündür.
Aleviler Nevruz'a çok değer verirler. Bölgeye göre 20 Şubat- 21 Mart arasında kutlanır. Evler temizlenir, temiz giyinilir, gençler gruplar halinde bütün evleri dolaşarak bayram kutlarlar ve bayramlık (şeker, pirinç, bulgur, un, yağ, yumurta) toplarlar. Sonra da bunları yoksul ve yetimlere dağıtırlar.
Türklerin (Göktürklerin) Ergenekon'dan demirden dağı eritip çıkmalarını, baharın gelişini, doğanın uyanışını temsil eder. Doğu Türkistan'dan Balkanlara kadar tüm Türk kavimleri ve toplulukları tarafından, MÖ 8. yüzyıldan günümüze kadar her yıl 21 Mart'ta kutlanır.
Mesela Nevruz günü ve akşamı insanlar meydanlarda yakılan ateş başında toplanarak günahlarından arınmak ve talihlerini düzeltmek için ateş üzerinden atlarlar. Bazı Türk boylarında Ergenekon Destanı'ndaki demir imgesini hatırlatacak şekilde Nevruz günü ateşte demir ısıtılıp dövülür.
Buna göre; 2023 nevruz bayramı Türkiye'de 21 Mart'ta kutlanacak.
21 Mart ile birlikte havalar ısınmaya, karlar erimeye, ağaçlar çiçeklenmeye, toprak yeşermeye, göçmen kuşlar yuvalarına dönmeye başlar. Bu nedenle 21 Mart bütün varlıklar için uyanış, diriliş ve yaradılış günü olarak kabul edilerek, Nevruz/YENİGÜN bayramı adıyla kutlanır.
Nevruz'un dinî bir mahiyeti olmamakla berebar, mahlûkatın yeryüzünü canlandırıp şenlendirdiği gün olduğu için bir nevi “bayram” havası yaşanır.
Kırlarda çeşitli eğlenceler düzenlenir. Maniler söylenir,niyet çekilir, baharın ilk çiçekleri toplanır. Sabah erken kalkılır, nevruzun ilk suyu ile yıkanmak geleneği vardır ve bugün özenle giyinilir. Soğan kabuğu ile boyanmış yumurta pişirilip yenilerek bolluk ve bereket dileklerinde bulunulur.
17 Mart'ta da Maraş merkezli depremlerin 40. günü sebebiyle kutlama yapılmayacak. Kutlamaların finali ise 21 Mart'ta Diyarbakır'da gerçekleştirilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri