Ney çalgı aletini çalan kişiler neyzen olarak adlandırılıyor. TDK'ya göre neyzen sözcüğü, ney çalan kimse anlamına sahiptir.
Farsça nāyzan نايزن "ney çalan" sözcüğünden alıntıdır.
Kusura bakma sana bakınca Neyzan oluyorum - bu cümle tam ne demek? Yani, “Sana bakarken, boynum bükülüyor. Çünkü çok güzelsin, seni çok beğeniyorum” anlamında.
TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Nazlı ismi ne demek ve anlama gelir sorusunun cevabı şu şekildedir; Kolayca gönlü olmayan, kendini ağır satan, ısrar bekleyen, işveli, edalı.
a. müz. Klasik Türk müziğinde ve özellikle tekke müziğinde yer alan, kaval biçiminde, yanık sesli, kamıştan bir üflemeli çalgı: “Bu ücra ve metruk sarayda yalnız arada sırada bir Türk gencinin neyi işitiliyor.” -Y. K.
İlgili 38 soru bulundu
NÂYÎ (ﻧﺎﻳﻰ) i. (Fars. nāy ve nispet eki -і ile nāyі) Ney çalan kimse, neyzen: “Nâyî Osman Dede.” Devrinin en güzel ney çalanına “ney çalanların kutbu” anlamına “kutb-ı nâyî” denir; devrimizde kutb-ı nâyî Resim Müzesi müdürü rahmetli Halil Dikmen'di (Abdülbâki Gölpınarlı).
Naim isminin anlamı bolluk ve bereket, varlık demektir.
LİNA NE DEMEK TDK? Lina, Eski Yunan'da olimpiyat oyunlarını kazananlara verilen, zeytin ağacı dallarından ve yapraklarından yapılan taca verilen isimdir. Kelimenin Arapça'daki anlamı ise "iyi cins hurma ağacı, hurma fidanı" şeklindedir.
Eylül isminin anlamı, sonbaharın ilk ayı olarak bilinmektedir. Arapça kökenli olan Eylül ismi un kız hem de erkek bebekler için kullanılabilir. Yılın dokuzuncu ayı anlamı yanında, ibadet edilen anlamına geldiğini bildiren kaynaklarda bulunmaktadır.
TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Aleyna ismi ne demek ve anlama gelir sorularının cevabı şu şekildedir; Kuran'da “bize, bizim, bizim üstümüze” anlamında. Esenlik ve güzelliklere sahip, esenlik içinde olan. Uyanış, uyanma.
Neyzen, Ney enstrumanını icra eden yani Neyi üfleyen kişiye verilen isimdir.
Mısır'da haksız yere hapse atıldığını düşünerek hâkime karşı kullandığı sözler sebebiyle 6 ay hapse mahkûm edildi. Mısır'da başına gelen en büyük felaket ise sarhoş bir anında Sultan Abdülhamid aleyhine yazdığı bir şiir sebebiyle olacaktı.
Ney, en yüksek sembolik ifadesini tasavvuf düşüncesinde bulmuştur. Tasavvuf fikrinde ney doğrudan insanı sembolize eder. Öyle ki neyin yedi deliği insan vücudundaki deliklere benzetilmiş, dokuz boğumu insanın ana rahminde geçirdiği dokuz ayla ilişkilendirilmiştir.
Tevfik Kolaylı [24 Mart 1879 (hicri 1296, miladi 1880); Bodrum, Muğla - 28 Ocak 1953; İstanbul] ya da yaygın bilinen adıyla Neyzen Tevfik, taşlamalarıyla tanınan Türk neyzen ve şairdir. Taşlama kitaplarının yanı sıra, çeşitli taksimler ve saz semailerinin bestecisi olarak da bilinir.
Ney'in ana malzemesi kamıştır. Ney yapımına uygun kamış bulmak kolay değildir. Çünkü ney yapımı için gerekli olan kısa boğumlu kamışlar pek bulunmamaktadır. Bulunanların çoğu uzun boğumlu ve ince kamışladır. Ney; sarı renkli, sert ve sık lifli kamıştan yapılır.
Azra ismi Arapça kökenli bir kelime olarak bilinmektedir. Arapça bir kelime olmasına rağmen ise Kur'an'da geçmeyen isimler arasında yer almaktadır.
Defne ismi, mitolojik anlatılardan hareketle güzel, iyi ahlaklı genç kız anlamındadır. Güzellikle birlikte iffet, temizlik ismin çağrıştırdığı anlamlardır. Bu isim sağduyuyu, iradeyi ve insani değerlere sıkıca bağlanmayı ifade etmektedir.
Hatice ismi, eski Arap toplumunda erken doğan kız çocuklarına verilmekteydi. Hatice kelime anlamıyla "erken doğan kız çocuğu" demektir. Bu isim, erdemi, dürüstlüğü ve güzel ahlakı temsil etmektedir.
Latince Petra kelimesinden türeyen Pera, bu anlamda 'Sağlam, güçlü ve kararlı' anlamına da gelir. Hem erkek hem de kız çocuklarda kullanılan Tansu ismi ile aynı anlamı taşıdığı söylense de Tansu, "Şafağın aydınlattığı su gibi parlak ve temiz olan" anlamındadır. Pera isminin bir diğer çeşidi ise İbranice Peri ismidir.
Lina: Cennetteki hurma ağacı, hurma fidesi anlamına gelir.
Liya ismi Arapça kökenli bir isim olup kız çocuklarına verilmektedir. Liya isminin anlamı, sabırlı, sabrın en iyisi, sabrın en güzeli ve en sabırlı olarak ifade edilmektedir. Liya İsmi Kur'an'da Geçiyor mu? Arapça kökenli Liya ismi, Kuran'ı Kerim'de geçmemektedir.
Yüksek seviyede refah, huzur ve mutlu hayat anlamında cennetin isimlerinden biri. Bütün dinî inanışlara göre müminlerin ölümden veya kıyametin kopmasından sonra sonsuz mutluluk içinde yaşayacakları yer. Kur'ân-ı Kerîm'de yer alan kavramlardan biri.
naim / naîm / nâim / نائم
Bolluk ve bahtiyarlık içinde yaşayış. Nizam-ü hal ve mal. Cennet'in sekiz kısmından dördüncü tabakası.
Cennetin bir bölümünün adıdır. Naim isminin kullanım sıklığı: Türkiyede her 5.886 kişiden birinin ismi Naim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri