Nezarethane işlemlerinde; a) Aynı suçla ilgisi olanlar, birbirine hasım olanlar, erkek ve kadınlar bir araya konulmazlar, çocuklar yetişkinlerden ayrı tutulurlar. b) Nezarethanede zarurî hâller dışında beşten fazla kişi bir arada bulundurulmaz.
Gözaltı süresi, yakalama yerine en yakın hâkim veya mahkemeye gönderilmesi için zorunlu süre hariç, yakalama anından itibaren yirmidört saati geçemez. Yakalama yerine en yakın hâkim veya mahkemeye gönderilme için zorunlu süre oniki saatten fazla olamaz.
gözaltı en fazla süresi 48 saat'tir. Bu suçların toplu olarak işlenmesi durumunda ise en fazla 4 gün'dür. Bu suçlara ilişkin yürütülen soruşturmalarda –toplu olarak işlenmesi hali hariç– delillerin toplanmasında güçlük varsa veya dosya kapsamlı ise gözaltı süresi en fazla (48 saat + 48 saat + 48 saat =) 6 gün'dür.
Fail sayısının üçten az olduğu durumda gözaltı süresi, yakalama anından itibaren 24 saati geçemez. Bu süreye; şüphelinin, hakime veya mahkemeye gönderilmesi için geçecek süre ayrıca eklenmelidir, fakat bu yol süresi de 12 saati geçemez.
Gözaltı tedbirine savcılık makamı karar verir. Gözaltı tedbiri, kişinin yakalama anından belli bir süre sonra hakim önüne çıkarılmasına veya savcılık aşamasında serbest bırakılmasına kadar devam eder. Kişi, serbest bırakıldığında veya hakim önüne çıkarıldığın gözaltı tedbiri sona erer.
İlgili 33 soru bulundu
Gözaltı süresi, yakalama yerine en yakın hâkim veya mahkemeye gönderilmesi için zorunlu süre hariç, yakalama anından itibaren yirmidört saati geçemez. Yakalama yerine en yakın hâkim veya mahkemeye gönderilme için zorunlu süre oniki saatten fazla olamaz.
Yakalanan veya gözaltına alınan kişi yabancı ise, yazılı olarak karşı çıkmaması hâlinde, durumu vatandaşı olduğu ülkenin büyükelçiliği veya konsolosluğuna haber verilir. Muhafaza altına alınmak amacıyla kişinin yakalandığı, istediği kanunî yakınlarına derhâl bildirilir.
- yangın tehlikesi olmayan sahne girişindeki diğer hacimlerde sigara içilebilir.
Gözaltına alınan kişi ile sadece avukatı (müdafii) görüşebilir. Kişinin yakınları ile görüşebilmesi kural olarak mümkün değildir. Mevzuatta gözaltına alınana böyle bir hak düzenlenmemiştir. Ancak uygulamada kolluk personelinin rızası ile gözaltına alınanın yakınları ile görüşebilmesine izin verildiği görülmektedir.
Şüphelinin yakınlarına haber verilmesini isteme hakkı,Bir avukatın hukuki yardımından yararlanma hakkı,Şüphelinin ne ile suçlandığını öğrenme hakkı ve haklarını öğrenme hakkı,doktor tarafından muayene edilme hakkı,Şüphelinin üzerine atılı suçla ilgili bilgi vermeme-susma hakkı,Gözaltı işlemine karşı itiraz etme hakkı.
Bu arada telefon hakkınızı kullanırken yakınlarınıza da feveran etmemelerini tebliğ edin. Karakolun bahçesi ya da duvarı dışında bağırıp-çağırmak, şikayetçi olmak gözaltındakinin aleyhine olur. Kural gereği sigara içme hakkınız elinizden alınır.
Gözaltına alınan kişi henüz özgürlüğüne bir kısıtlama getirilmediğinden ve hakkında bağlayıcı bir karar bulunmadığından ,adli siciline işlemez.
Davet üzerine ifade vermeye veya mahkemeye gelebileceği bilinen kişiler için veya delillerin karartılma tehlikesi bulunmadığı durumlarda, gözaltına alma kararı verilmemesi gerekir. Aşağılama, onur kırma, gözdağı verme gibi amaç ve sonuçlar için yakalama yapılamaz, gözaltı kararı verilemez.
YAKALANAN KİŞİNİN MAHKEMEYE GÖTÜRÜLME SÜRESİ VE SERBEST BIRAKILMASI. Hâkim veya mahkeme tarafından verilen yakalama emri üzerine soruşturma veya kovuşturma evresinde yakalanan kişi, en geç yirmi dört saat içinde yetkili hâkim veya mahkeme önüne çıkarılır. (CMK m.94/1).
Kovuşturma evresinde kaçak sanık hakkında yakalama emri re'sen veya Cumhuriyet savcısının istemi üzerine hâkim veya mahkeme tarafından düzenlenir (CMK m.98/3). Kaçak hakkında tutuklamaya ilişkin genel hükümler gereğince, sulh ceza hâkimi veya mahkeme tarafından yokluğunda tutuklama kararı verilebilir (CMK m.248/5).
Gözaltına Alma Kararı
CMK'nın 90.maddesi uyarınca yakalanan kişi Cumhuriyet Başsavcılığınca serbest bırakılmazsa, soruşturmanın tamamlanması için gözaltına alınmasına karar verilebilir (CMK 91/1.md.) Cumhuriyet savcısı gözaltına alma kararı verirse yakalanan şüpheli, sağlık raporları alınarak nezarethaneye konulur.
Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Yönetmelik'in 74. Maddesinin 1. Fıkrasına göre kapalı kurumlarda bulunan hükümlüler, belgelendirmeleri koşuluyla eşi, dördüncü dereceye kadar kan ve kayın hısımları ve vasisi ile telefon görüşmesi yapabilir.
Gözaltı Tedbiri Ne Zaman Sona Erer? Gözaltı, şüphelinin emniyetteki ifade alma ve diğer işlemlerinin tamamlanmasını takiben yetkili hakim önüne çıkarılması ile veya kanuni sürenin dolması yahut gözaltı kararına yapılan itirazın sulh ceza hakimince kabul edilmesi halinde sona erer.
Cumhuriyet savcısının tutuklama yetkisi yoktur ancak mahkemeye sevki sağlar ve talebiyle birlikte dosyayı nöbetçi sulh ceza hakimliğine gönderir. Cumhuriyet savcısı şüphelinin ifadesini aldıktan sonra şüpheli hakkında 4 farklı şekilde hareket edebilir.
Yasaya göre, 18 yaşından küçükleri polis alır ama, çocuk hakkında işlem yapamaz . Polis tarafından Baro ve savcılığa haber verilmesi, kimlik tespiti yapıldıktan sonra, çocuğun ifadesi alınmadan ve nezarete sokulmadan savcıya götürülmesi gerekir. "Çocuk gözaltında tutulamaz .
Sigara içtigim belli olurmu ? Tahlil.com Cevabı : Rapor için istenen tahlillerde sigara kullandığın anlaşılmaz.Ama yine de en iyisi bu zararlı alışkanlığı bırakman. Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.
Hayır. Çalışma ortamlarının yangın merdivenlerinde, balkonlarında, merdiven boşluklarında ya da iki binayı birbirine bağlayan koridorlarında sigara ve tütün ürünleri kullanılamaz.
Kasten işlenen bir suçtan dolayı 1 yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkum olan kişi memuriyete kabul edilemez. (657 sayılı kanun m.48/5). Kasten işlenen bir suçtan 1 yıl veya daha fazla hapis cezasının memuriyet görevi sırasında işlenmesi halinde, kişinin memuriyet görevi sona erer.
Karakol İfadesi Yazılı Olarak Verilebilir Mi? Uygulamada ifade verme ile ilgili olarak en çok sorulan sorulardan birisi de karakol ifadesi yazılı olarak verilebilir mi hakkındadır. İfade yazılı olarak verilemez. İfade, ceza muhakemesindeki yeri ve amacı gereğince sözlü ve karşılıklı olarak gerçekleştirilmelidir.
Sorgu, “Şüpheli veya sanığın hâkim veya mahkeme tarafından soruşturma veya kovuşturma konusu suçla ilgili olarak dinlenmesi” şeklinde CMK'nın 2.maddesinde tanımlanmıştır. İfade alma işlemi kolluk kuvvetleri ve savcılık tarafından yürütülürken sorgu işlemi mahkeme tarafından yürütülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri