Kelime anlamı itibariyle nezdinde 'yanında, huzurunda ve gözetiminde' anlamları taşımaktadır. Bu üç anlam kapsamında farklı cümlelerde gündelik yaşamda rahatlıkla kullanılabilir. Bir kişi ya da bir eşya ve benzeri unsurun yanında, huzurunda ve gözetiminde olarak dile getirilmektedir.
Nezdinde, birinin karşısında ya da gözetiminde anlamına gelir. Örneğin "Dünkü sınav, saat 14.00'da iki öğretmenin nezdinde gerçekleştirildi." cümlesinde, sınavın iki öğretmenin gözetiminde yapıldığı beyan edilir. Nezdinde sözcüğü bir kişinin anlayışına ve görüşlerine uygun bir şekilde anlamında da kullanılır.
Nezdinde kelimesinin TDK'ya göre anlamı şu şekildedir: - Gözetiminde, - Huzurunda, - Yanında.
Nezdinde kelimesinin TDK'ya göre anlamı şu şekildedir: - Gözetiminde, - Huzurunda, - Yanında.
Birinin düşüncesine göre, birinin gözünde.
İlgili 30 soru bulundu
Kelime anlamı itibariyle nezdinde 'yanında, huzurunda ve gözetiminde' anlamları taşımaktadır. Bu üç anlam kapsamında farklı cümlelerde gündelik yaşamda rahatlıkla kullanılabilir. Bir kişi ya da bir eşya ve benzeri unsurun yanında, huzurunda ve gözetiminde olarak dile getirilmektedir.
Nazar, bakış açısı ve göz atmak anlamına gelirken nazari kelimesinin sözlük anlamı teoriktir. Zihinde tasarlanan ancak fiiliyata dökülmemiş kavramlar ve olgular için bu kelime kullanılır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan elzem kelimesi lüzum sözcüğünden türetilmiştir. Lüzum, gerekli ve şart anlamına gelirken, elzem, en lazım, en gerekli olan demektir. Bu kelime, vazgeçilmesi mümkün olmayan ve hayati önem taşıyan şeyler için de kullanılır.
Mütevellit kelimesi bir olayın ortaya çıkması sebebiyle oluşan sonuca kaynak göstermek niyetiyle kullanılmaktadır. Örneğin kar yağmasından mütevellit bu çığ sonucu oluştu cümlesinde mütevellit ortaya çıkma nedenini belirtmek için kullanılmaktadır.
hatırı sayılır, itibarı olan, saygın, sözü geçer.
Sözlüğe baktığımızda nezdinde sözcüğünün cümlede zarf görevinde kullanıldığını ve “gözetiminde, huzurunda, yanında” gibi anlamlara karşılık geldiğini görmekteyiz.
Nezdinde, bir kişinin kuralları, gözetiminde, yanında, huzurunda ya da bakış açısı anlamına gelir. Ayrıca söz konusu kişinin tarafında anlamına da gelir. Hukuk nezdinde demek; hukuk kuralları içinde, hukuk gözetimi altında demektir.
Bir dilekte bulunan, adak adayan. (Nezr. den) Bir iş için korkulacak bir şey söyleyip gözdağı vermek.
Hakk'ın varlığının çeşitli mertebelerde zuhur etmesi, sâlikin keşf yoluyla bu zuhuru idrak etmesi anlamında tasavvuf terimi.
Burada bir ek olarak kullanılması ile beraber, herhangi bir durumdan ötürü kişinin gitmek zorunda kaldığını göstermektedir. Bu şekilde birçok farklı örnek ile beraber binaen kelimesi amaca uygun olarak değerlendirilebilir.
Zira kelimesi birinci cümlenin ya da ifadenin bitmesi ile birlikte kullanılır ve ikinci cümleye yada ifadeye geçilir. İki cümle zira kelimesi ile virgül ile bağlanır. - Buradan sonra dinlenmemiz gerek, zira hava kararmak üzere. - Buradan hemen ayrılmamız gerekiyor, zira sınava geç kalacağız.
Teveccüh, yönelmek demektir. Bir tasavvuf terimidir. Tasavvufta teveccüh, şeyhin, bütün manevî gücünü adeta bir aşılama sebep olacak şekilde müridin kalbi üzerine yöneltmesi ve aktarmasıdır. Camide toplanıp sırt sırta oturulur ve mürşit, sufilere tek tek teveccüh eder.
Binaenaleyh TDK Sözlük Anlamı Nedir? Cümleyi destekleyici bir anlama sahip olan binaenaleyh kelimesi, Türk Dil Kurumu üzerinden sözlük anlamı ile ifade ediliyor. Bu şekilde herhangi bir neden ya da bir durum olduğu vakit, amaca uygun şekilde cümleyi tamamlayıcı bir etki sağlamaktadır.
Yaşantısı içerisinde onurlu, şerefli bir duruş gösteren kişiler için alicenap denmektedir. Aynı zamanda yüksek bir karakteri olan ve bu karakterini bozmayan kişiler adına da bu sözcük kullanılır. Genelde daha çok eski dönemlerde kullanılmış günümüzde ise çok fazla öne çıkmayan sözcüklerden biridir.
Genelde tutkun olmak ya da birine tutulmak üzerine kullanılan bir sözcüktür. Meftun Ne Demek? Birine tutulmuş veya o kişiye gönül vermiş anlamları doğrusunda meftun kelimesi ön plana çıkar. Diğer bir ifadeyle aşkın içine düşmüş ve birine tutulmuş, baştan çıkmış kişi olarak değerlendirilir.
Açık, apaçık, meydanda ve belli olan gibi anlamlar üzerinden Türk Dil Kurumu'na göre aşikar sözcüğünü ifade etmek mümkün. Bir durumun net olarak ortaya çıktığı ve belli olduğunu gösteren bir anlatımdır.
Taassup, bağnaz demektir. Bağnazlık ise bir fikre gereğinden fazla ve körü körüne bağlanmak demektir. Bağnazlar, iyi ya da kötü yanlarını düşünmeden savundukları fikirde ayak direrler. Taassup kelimesi TDK sözlükte, bağnazlık olarak ifade edilmektedir.
Kişinin bir şeye gönlü olsa da istemiyormuş gibi davranmasına naz denir.
Farazi kelimesi, varsayımlarla ifade edilen ve farz edilmiş kabul edilen anlamlarına gelmektedir. Herhangi bir gerçek durumla ilgisi bulunmayan ve kanıtı olmayan durumlar söz konusu olduğunda farazi kavramı kullanılmaktadır. Türk Dil Kurumuna göre farazi kelimesi, varsayımsal olan şeklinde ifade edilmektedir.
Farsçada çar, çare ve umut anlamına gelir. Bu kelimenin başına getirilen ''na'' eki ise olumsuzluk bildirir. Tasavvuf edebiyatında, gazel ve kaside türündeki şiirlerde sıklıkla kullanılan naçar kelimesinin sözlük anlamı çaresizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri