Şeftali içinde bulundurduğu vitamin, lif ve minerallerle oldukça yararlı bir meyve... Şeftali tek olarak tüketilebildiği gibi yemek, tatlı ve içeçekler ile birlikte de tüketilebilir.
Günde 1 orta boy şeftali tercih edilebilir. Tüylü yapısı boğazı tahriş edebileceği için kabuğunu soyarak tüketebilirsiniz” diyor.
Özellikle A, C, E ve K vitaminleri bakımından zengin olan şeftalinin; şişmanlık, kolesterol, nörodejeneratif hastalıklardan kurtulma gibi faydalarının yanı sıra göz bakımı, cilt bakımı, sağlıklı bir sinir sistemi, kemik ve dişlerin korunmasında önemli katkıları vardır.
Şeftalinin vitamin ve mineral açısından zengin içeriğinden tam anlamıyla faydalanmak için soyulmadan tüketilmesi önerilir.
İlgili 18 soru bulundu
Şeftalinin içeriğinde yoğun olarak bulunan potasyum, aşırı şeftali tüketimi halinde böbreklerin işleyişine zarar verebilir. Yeteri kadar yıkanmadan tüketilen şeftalinin üzerinde bulunması muhtemel tarım ilacı zehirlenmeye sebep olabilir. Dış yüzeyinde tüyler bazı kişilerde alerjik reaksiyona sebep olabilir.
Şeftali içinde bulundurduğu vitamin, lif ve minerallerle oldukça yararlı bir meyve... Şeftali tek olarak tüketilebildiği gibi yemek, tatlı ve içeçekler ile birlikte de tüketilebilir.
İçinde bulunduğumuz şu günlerde bol miktarda bulabileceğiniz şeftalinin çekirdekleri, basur için etkili bir şifa kaynağı. Çekirdekleri kırıp her sabah aç karnına 2-3 tane yendiği zaman basur için büyük fayda sağlıyor.
En lezzetli kırmızı meyveler arasında yer alan çilek, böğürtlen ve ahududuyu hava kararmadan önce ya da sabahları kahvaltının yanında tüketebilirsiniz. Yoğurt ile birlikte tüketebileceğiniz bir lezzet olan şeftaliyi akşamüzerinde ek bir gıda olarak tercih edebilirsiniz.
-Şeftaliyi kabuklu yemek çok daha faydalıdır. Çünkü posası ve lifleri kabauk veya kabuğa yakın noktalardadır. -Tüylü bir meyve olduğu için duru suyla ve ovalayarak yıkamak daha faydalıdır. -İdrar söktürücü etkisi vardır.
"Acai meyvesi, beslenme ve sağlık alanında büyük sansasyon yarattı ve dünyada "bir numaralı süper meyve" olarak adından söz ettiriyor..."
Şeftali; lif bakımından da çok zengin meyvedir. 3 gram lif içeriği ile bilinen şeftali; kalp hastalığını önler. Kolesterol seviyesini dengede tutar. Şeker hastalığı ve obezite gibi hastalıkları da önler. Antioksidan bileşenleri içeren şeftali ve kabuğu; vücuttaki zararlı toksinleri dışarı atmaya destek olur.
Salkım halinde asılan üzüm de kalp şeklinde görülür. Üzüm, kan yapıcı olarak bilinen bir gıdadır ve kalbe iyi gelir.
Şeftali ayrıca serbest radikalleri kontrol ederek kanserli hücrelerinin oluşumunu engeller. Bağırsak hareketlerini iyileştirir ve kabızlıktan kurtulmaya yardımcı olur.
Meyve ağaçlarının bir yıl meyve verip, ertesi yıl çok az meyve vermesi ya da hiç meyve vermemesi periyodisite olarak adlandırılır.
Şeftaliler soyulup minik küpler halinde doğranır. Üzerine yoğurt eklenir, biraz ezilerek karıştırılır. Buzdolabında dinlendirilip şeftali dilimleriyle süslenerek servis edilir. Afiyet olsun.
Portakal, mandalina, çilek, kivi, yaban mersini, kızılcık… Bu meyvelerin hepsi de C vitamini deposu. C vitamini, vücudun antioksidan kapasitesini artırarak stresin zararlı etkisini azaltır. Sabah kahvaltınızda antioksidan, C vitamininden zengin sebze ve meyvelerden tüketerek güne zinde başlayın.
Bununla beraber, gece atıştırmaları sırasında meyvelerin, özellikle işlenmiş yiyeceklere ve diğer yiyeceklere oranla, uykuyu olumsuz etkileme olasılığı daha düşüktür. Muz, kayısı, hurma gibi yüksek magnezyum oranına sahip meyveler kişinin rahatlamasına ve daha iyi uyku uyumasına yardımcı olabilir.
Oldukça az kaloriye sahip olduğu bilinen şeftali meyvesinin tok tutucu olması nedeniyle de kilo aldırmaya değil verdirmeye yardımcı olduğu söylenebilir.
Yüksek lif içeriği sayesinde sağlıklı bir sindirim sistemini destekleyen şeftali kabızlığı önleyerek bağırsak çalışmalarını düzenler.
Besin Değeri Farkı
Her iki meyve de oldukça benzer besin profillerine sahip. Her ikisi de doğal şekerler açısından oldukça yüksektir, yeterli miktarda lif içerir ve potasyum ile A, C ve E vitaminleri gibi az miktarda mikro besin sağlar.
Şeftali tüylerinde nem kalmayana kadar meyveyi kuru bir havluyla ovalayın. Şeftalileri saklamadan önce kurutmak önemli bir adımdır çünkü nem, buzdolabında soğuyunca şeftalinin derisine zarar verebilir. Bütün, kesilmemiş şeftalileri buzdolabına tek başına veya plastik bir torbaya koyun.
· Şeftali mide asidini dengeler ve hazımsızlık problemini giderir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri