Anne sütü temiz olarak kabul edilen vücuttan çıktığında temizliği bozulmayan bir özelliktedir. Bu sebeple abdeste zarar vermemekte ve abdestli olmaya engel olmamaktadır.
Süt emzirmek abdesti bozar mı? Abdest; ön ve arkadan idrar ve dışkı; vücuttan da kan, irin, ağız dolusu kusmuk vb. necis şeylerin çıkmasıyla ve kadınlara mahsus özel haller ile bozulur (Mevsıli, İhtiyar, İstanbul, ts. I, 9-11). Dolayısıyla süt emzirmekle abdest bozulmaz.
Bir bebeğin emdikten hemen sonra kusması ve içtiği sütün olduğu gibi geri gelmesi hâlinde bu kusmuk da Hanefî mezhebine göre pistir. Kusmuk, necaset-i ğalîza hükmünde olduğundan bir elbiseye bulaştığında, katı bir hâlde bulaştı ise bir dirhemi, yani yaklaşık 3 gramı geçtiğinde namaza mani olur.
Bir suya süt, ayran gibi bir şey karışıp, suyun rengini değiştirecek kadar çok olursa, o su ile abdest alınmaz. Kavun suyu ve şeker karışıp da suyun tadı değişmezse, böyle bir su ile abdest alınır.
Çocuk kusmuğu da büyüklerde olduğu gibi ağır necistir.
Üzerimize veya namaz kılacağımız yere kustukları zaman, eğer kusmuk katı ise 3 gramdan fazlası, sıvı ise el içinden (el ayasından) fazlası namaza manidir (engeldir).
İlgili 38 soru bulundu
Sual: Şafii mezhebinde süt çocuğunun idrarı necis midir? Şafii'de süt oğlanın idrarı hafif necasettir. Sıkarak veya kurutarak izale ettikten sonra, üzerine su serpince, akmasa dahi, temiz olur. Oğlan sütten başka bir şey, bir kere bile yerse veya iki yaşını geçerse idrarı kaba necaset olur.
Fışkırarak kusmalarda en tipik nedenler; bebeğe çok yemek yedirilmesi,reflü gibi mide problemleri, bebeğin anne karnında amniyos sıvısını fazladan yutması, süt alerjisi, doğumsal metabolik hastalıklar veya pilorstenozuolarak adlandırılan bir tıkanma problemidir.
Hayz, 67-69). Doğum yapan kadının kanaması kırk gün dolmadan kesilirse, kadın yıkanır ve ibadetlerini yapmaya başlar. Kırk gün geçtiği halde kan kesilmemişse, özürlü sayılır, yıkanarak ibadetlerine başlar.
Eğer çocuk gece uyanır annesi de beddua etmeden ona süt emzirirse kendisine bir senelik namaz ve oruç sevabı verilir.
Bir bebeğin emdikten hemen sonra kusması ve içtiği sütün olduğu gibi geri gelmesi hâlinde bu kusmuk da Hanefî mezhebine göre pistir. Kusmuk, necaset-i ğalîza hükmünde olduğundan bir elbiseye bulaştığında, katı bir hâlde bulaştı ise bir dirhemi, yani yaklaşık 3 gramı geçtiğinde namaza mani olur.
Bebeğinin sağlıklı gelişimi ve beslenmesi için emzirme süresi olarak 2 yılı belirleyen annelerin, emzirme işlemini 2 yıldan fazla uzatması dinimizce caiz değildir.
Eğer elbiseye necaset bulaşmışsa ve bunun miktarı az ise, bununla da namaz kılınabilir. Bu ayırım, pisliğin az veya çok oluşuna göre değil, namazın sıhhatına mâni olup olmayan miktarına göre yapılmaktadır. Yoksa pislik, ister galiz olsun, ister hafif, eşyayı kirletmekte birbirine eşittir.
İşte konuyla ilgili Diyanet açıklaması... BEBEK EMZİRMEK ORUCU BOZAR MI? Ramazan orucunu tutmamak için geçerli mazeretlerden biri de gebelik veya çocuk emzirmektir. Gebe veya emzikli olan kadınlar, kendilerine yahut çocuklarına bir zarar gelmesinden korkmaları hâlinde oruç tutmayabilirler.
Çocuk emziren kadının, çocuğunu emzirirken Kur'an-ı Kerim okuması câizdir. Bunda bir sakınca yoktur.
CEVAP: Şafi mezhebinde nikahın düşmesi -ebedi- haram olanlara (anne, kız kardeş, abi, hala, dayı, teyze, amca, yeğen, kaynana vs) değmesiyle Abdest bozulmaz. Nikahın düştüğü kişilere (amca kızı, hala kızı vs ) ve eşinin eline değmesiyle de Abdest bozulur.
Hayızlı veya lohusa bir kadın, ihtilam olmaktan dolayı gusletmesi şart değildir. Bu hallerin bitiminden sonra gusül alabilir.
Doğum zahmeti ve sıkıntıları günahlara keffaret olur.
Ancak kadının tüm günahları bağışlanır gibi kesin bir yargıda bulunulamaz.
Doğum yapan kadının kanaması kırk gün dolmadan tamamen kesilirse yıkanır ve ibadetlerini yapmaya başlar.
Bu da iyi uyumasına, mutlu olmasına yardım eder. Bebek, emerken öğrenir ve keşfeder. Koklayarak tanır, emerek sütü çeker, bazen (ilerleyen dönemlerde) anneye dokunur ve onunla göz teması kurar. İşte tüm bunlar, onun ilk öğrenme deneyimidir.
2451- Bir kadının kocası, süt emer bir kız çocuğunu kendisine akdeder, kadın da o çocuğu emzirirse, vacip ihtiyat gereği o kadın kocasına ebedi haram olur. İhtiyaten ona talâk vermeli ve onunla bir daha evlenmemelidir. Eğer kadının sütü o erkeye ait ise, o kız çocuğu da ona ebedi haram olur.
Kadın sütü içmek dinen caiz midir?" sorusuna bakın nasıl cevap verildi... Kadın sütünü içmek haramdır. İki buçuk yaşından büyük çocuğu bile emzirmemelidir.
Hıçkırığın sebebi karın boşluğu ve göğüs boşluğu arasındaki diyaframın kasılmasıdır. Yeni doğan ve daha büyük bebeklerin sıklıkla hıçkırması normaldir ve sindirim sisteminin gelişiminin yolunda gittiğini gösterir. Bebeğin beslenirken çok fazla hava yutması, doyması veya gazının olması hıçkırığa neden olur.
Bebeğin üşüyüp üşümediğini anlamanın en hızlı ve pratik yolu bebeğin ensesine ya da göğüs kısmına dokunmak. Bebeğin ensesi ya da göğsü normalden soğuksa bu durum büyük ihtimalle bebeğinizin üşüdüğüne işaret ediyor. En garanti yöntem ise bebeğin vücut sıcaklığını termometre yardımıyla ölçmek.
Emzirme sonrası karnı iyice doyan yenidoğan bebek çoğunlukla anne memesinde uyuklamaya başlar. Yatağına yatırıldığında bir süre kesintisiz uyur. Rahat uyuması karnının iyi doyduğunun göstergesidir. Eğer uyutulduktan 5-10 dk sonra bebek uyanıyor ve huysuzlanıyor ise doymamış ve o nedenle uyuyamıyor olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri