Çiğneme ve yutma zorluğu yaşayan hastaların beslenmesini sağlamak amacıyla burundan mideye kadar ilerletilen katatere nazogastrik sonda ya da beslenme sondası, sondanın uygulanması işlemine ise beslenme sondası uygulaması adı verilmektedir.
Nazogastrik tüp uygulaması sıklıkla enteral beslenme ve beraberinde ilaç uygulama, mide dekompresyonu için kullanılan ve sağlık profesyonellerinin sorumluluğunda olan invaziv bir uygulamadır (4–6). Ayrıca midenin irrigasyonu ve tanı uygulamalarında da kullanılır (5).
Mide içeriğini boşaltmak ve beslenmeyi sağlamak için gerekli durumlarda kullanılan cihaz nazogastrik sonda olarak ifade edilir. Özellikle bilinci kapalı hastada aspirasyonu önlemek amaçlı önemli bir yer tuttuğunu söylemek mümkün.
Durum Değerlendirmesi: Nazogastrik dekompresyon (NGD), karın ameliyatları sonrası hastayı postoperatif ileusun yolaçabileceği komplikasyonlardan koruma amaçlı olarak cerrahlar tarafından yaygın olarak uygulanmaktadır.
Maksillofasiyel travma, özafagus darlığı, anomolileri ve kitlesi, trakeo-özofagial fistül, koroziv madde alımı, bozulmuş mental durum ve havayolu açıklığını sürdürmede yetersizlik ve ciddi kanama bozukluğu durumlarında uygulanmamalıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Nazogastrik Sonda / Beslenme Sondası Hangi Hastalara Uygulanır? Beslenme sondası (nazogastrik sonda) 3 günden fazla ağız yoluyla beslenemeyen, çiğneme yada yutma güçlüğü nedeniyle aspirasyon riski bulunan bir çok hasta ve hastalıkta uygulanabilir.
Nörolojik hastalıklardan yemek borusundaki darlığa kadar birçok sebeple gelişen yutamama refleksine çare olarak PEG takılması uygulanır. Yutma refleksinin kısa dönemde düzelmesi bekleniyor ise hastalara burundan mideye esnek bir boru iletilir ve 4 haftaya kadar beslenme devam ettirilebilir.
Beslenme sırasında nazogastrik sonda yerinde olmazsa verilen gıdalar akciğere kaçabilr. Bu durum hastada akciğer enfeksiyonlarından ölüme kadar gidebilecek kötü sonuçlara neden olabilir.
Nazogastrik beslenme ise burundan mideye bir tüp aracılığıyla ulaşım sağlanarak yapılan beslenme demektir. Hastanın burnundan yerleştirilen tüp midesine (nazogastrik tüp) veya bağırsağına (nazoenteral tüp) ulaştırılır. Nazogastrik Tüp: Beslenme tüpü burun içinden, yutaktan ve yemek borusundan geçer ve midede son bulur.
Sonda (tüp) hastaya yutturulur. 50-200 ml. buzlu serum fizyolojik solüsyonu verilir. pıhtısız açık pembe renk gelinceye kadar devam edilir.
Nazogastrik sonda takma işlemi, öncelikle burun içindeki tüpün yerleştirilmesiyle başlar. Ardından, tüp mideye doğru ilerletilir ve yerleştirilir. Sonda takıldıktan sonra, hasta beslenmeye hazır hale gelir. Nazogastrik sondanın bakımı da oldukça önemlidir.
Nazogastrik sondaların çeşitleri şunlardır: Beslenme sondası: Bu tür sondalar, enteral beslenme için özel olarak tasarlanmıştır ve genellikle ince, esnek, silikon veya poliüretan malzemeden yapılmıştır. Beslenme sondalarının ucunda, doğru besin akışını sağlamak için genellikle bir veya birden fazla lümen bulunur.
NGS kullanımı ile ilgili diğer komplikasyonlar ağrı ve rahatsız- lık hissi, burun kanaması burun kanadında nek- roz, nazofaranjit, trakeopulmoner sisteme be- sin verilmesi, aritenoid ödemi, havayolu obstrüksiyonudur.
Nazogastrik entübasyon, plastik bir tüpün (nazogastrik tüp, nazogastrik kanül veya NG tüpü) burundan, boğazdan geçerek ve mideye inmesini içeren tıbbi bir işlemdir. Orogastrik entübasyon, ağızdan plastik bir tüpün (orogastrik tüp) yerleştirilmesini içeren benzer bir işlemdir.
Nazogastrik tüp / PEG hangi sıklıkla değiştirilmelidir? Silikonlu nazogastrik tüplerin iki ayda bir, silikonsuz tüplerin ise onbeş günde bir değiştirilmesi önerilir.
Sonda takma işlemi hastalarda hafif ağrılı olabilir, bu nedenle hastanın ağrıyı hissetmemesi için başlamadan önce soğutucu jel kullanılabilir. Mesaneye sonda takma işlemi yaklaşık 10 dk sürmektedir.
Genellikle beslenme sondası olarak kullanılan silikon sondanın ortalama kalış süresi 30 gündür. Bu 30 günlük süre içerisinde aralıklarla eve gelen hemşire hastanın bakımlarını ve mama takviyelerini yapar.
Yatalak hastanın beslenmesinde kullanılan Nazogastrik Sonda'dan hastaya çorba içeren hasta yakınlarına olduğunu belirten Dr. Hayretdağ, "Bu durumda çorba akciğere kaçabilir. Bu durum hastada akciğer enfeksiyonlarından ölüme kadar gidebilecek kötü sonuçlara neden olabilir" uyarısında bulundu.
Enteral Beslenme (EN), tüp besleme, farklı tüp tipleri ile verilir. Nazoenterik Beslenme olarak bilinen ve burun içinden mide veya bağırsak içine yerleştirilen bir tüp vasıtasıyla bir tür tüp besleme verilebilir ve naso gastrik (NG), naso duodenal ve naso jejunal (NJ) beslemeyi içerir.
Sonda takma işlemi genellikle hastane yapılan bir işlemdir. Fakat takılan sondanın çeşidine bağlı olarak genellikle bir sonda 15 günde bir çıkarılır. Ve yenisinin takılması için hastaneye transferi zor olan hasta grubuna evde sonda takma uygulaması önerilir.
Kadın Sondası Nasıl Takılır? Kadın üretrası yaklaşık 4 cm uzunluğunda olup, vajinanın üst kısmında, klitorisin altında iki labia arasında gizlidir. Hastanın altına idrar damlamaması için bez serilip, hasta sırt üstü yatırılır ve dizleri bükülür. Bacakları birbirinden ayrılarak açık hale getirilir.
8 Numara (Mavi) 10 Numara (Siyah) 12 Numara (Beyaz) 14 Numara (Yeşil)
Bazı hastalarda endoskopi yan etkileri, birkaç gün sürebilen boğaz ağrısı veya anesteziye bağlı gelişen halsizlik şeklinde görülebilir. Endoskopi sonrası riskler düşük olsa da şiddetli mide yanması, karın ağrısı, kan gelmesi, kusma, nefes zorluğu aşağıdaki durumların gözlemlenmesi halinde mutlaka bir hekime danışınız.
Nazogastrik tüp boyutu kadar, nazogastrik tüpün uzunluğunun da belirlenmesi önemlidir. Genel olarak burun deliğinden kulak memesine oradan da ksifoid çıkıntıya kadar ölçü alınır ve bu mesafenin üzerine 15 cm eklenerek tüpün uzunluğu hesaplanır. Bu noktanın mesafesi işaretlenir.
Propofol anestezisi ile endoskopi ve kolonoskopi aynı anda uyutularak rahatlıkla yapılabilmektedir. Olağan üstü bir durum olmadıkça endoskopi ve kolonoskopi yarım saat içinde tamamlanmakta, hasta işlemden sonra 5-10 dakika içinde uyandığında, oldukça konforlu bir şekilde her iki işleminde bittiğini öğrenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri