bir kuruluşun veya ürün veya hizmetin güçlü, zayıf yönlerini, fırsatlarını ve tehditlerini belirtmek için sayısal değerler atayan ve böylece rekabet hakkında bütünsel bir resim sağlayan nicel bir veri analizi yöntemidir.
Nicel Veri Analizi (Quantitative Data Analysis), belirli bir nesne veya gruplar hakkında sayısal bilgiler toplamayı ve bu verileri analiz etmeyi amaçlayan bir yöntemdir. Nicel veri analiz teknikleri, belirli bir amaç için verileri sınıflandırma, gruplama ve ölçeklendirme gibi işlemleri içerebilir.
Veriler; ölçme, sayım, deney ve gözlem gibi veri toplama teknikleri ile elde edilir. Ölçüm ve sayım gibi tekniklerle toplanan veriler sayılarla ifade edildiğinden nicel veri, deney ve gözlemlerle elde edilen ve sayı belirtmeyen veriler de nitel veri olarak adlandırılmaktadır.
Nitel veri analizi, daha çok gözlem ve görüşme gibi veri toplama yöntem ve teknikleri ile elde edilen verilerin bilgisayar aracılığıyla düzenlendiği, kategorilere ayrıldığı, temaların keşfedildiği ve sonuçta tüm bu sürecin raporlaştırıldığı etkinlikler toplamıdır.
Nicel gözlemdir. Nicel gözlem sadece duyu organları ile değil bunun yanında ölçme aletleri kullanılarak yapılan incelemelere verilen isimdir. Nicel gözlem sonuçları sayısal olarak ifade edilmektedir. Örneğin; " dünya güneşe yaklaşık 149.6 km uzaklıkta bulunur" ifadesi nicel gözleme örnek olarak verilebilmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Ölçülebilen ve doğrulanabilen veriler bize nicelikler hakkında bilgi verir; yani ölçülebilen ve sayılarla yazılabilen bilgiler. Nicel veriler bir sayıyı tanımlarken, nitel veriler tanımlayıcıdır.
Nitel ve nicel araştırma yöntemleri temelde farklı anket hedeflerine ışık tutar. Nicel veriler olaya geniş bir perspektiften bakmanıza yardımcı olabilir. Nitel veriler ise olayın ayrıntılarını görmenizi sağlar ve anket sonuçlarınıza insani bir ifade katar.
Nitel ve nicel veriler arasındaki temel farklılıklar
Niteliksel ve niceliksel veriler arasındaki temel fark noktaları aşağıda belirtilmiştir: Nesnelerin sınıflandırılmasının niteliklere dayalı olduğu veri türüne nitel veri denir. Sayılabilen, sayı ve değerlerle ifade edilebilen veri türüne ise nicel veri denir.
Niteliksel veri, yaklaşan ve karakterize eden veri olarak tanımlanır. Gözlemlenebilir ve kaydedilebilir. Bu veri türü doğası gereği sayısal değildir. Bu tür veriler gözlem, birebir görüşme, odak grup çalışması ve benzeri yöntemlerle toplanır.
Nitel ve nicel veriler arasındaki farkı anlamak oldukça kolaydır. Nitel veriler, özelliklerin tanımında sayılara yer vermezken, nicel veriler tamamen sayılarla ilgilidir. Pasta turuncu, mavi ve siyah renktedir (kalitatif). Dişilerin kahverengi, siyah, sarı ve kızıl saçları vardır (niteliksel).
Nicel Anlamlı Kelimeler Kavramların sayılabilen, ölçülebilen, azalıp çoğalabilen özelliklerini gösteren sözcüklere nicel anlamlı sözcükler denir. Örnek(ler) » Bu binadaki dairelerin oldukça geniş odaları var. » Ağacın uzun dallarını testereyle kestim.
Nitel veri ise sayısal olarak ifade edilemeyen, ölçülemeyen fakat sınıflanabilen ya da sıralanabilen veri türüdür. Nitel veriye örnek olarak cinsiyet, saç rengi, ordu rütbeleri verilebilir.
Nicel analiz, nicel veri analizi ya da kantitatif analiz, sayısal verilerin toplanması ve bu verilerin çeşitli matematiksel ve istatistiksel metotlar kullanılarak değerlendirilmesi esasına dayanan bir analiz yöntemidir. En basit haliyle bir olgunun matematiksel olarak ifade edilmesini, açıklanmasını amaçlar.
Nicel Veri : Bir deneyin sayılabilir, ölçülebilir özelliğini veren verilerdir. Sürekli nicel veri ve kesikli nicel veri olmak üzere iki türü vardır.
Nicel İstatistikler, nesneleri veya durumları tanımlamak için sayısal veriler kullanarak çalışır. Yukarıdaki paragrafta belirtildiği gibi, bir otoparktaki araç sayısı gibi niceliksel istatistikler nominal olabilir. Nicel, birinci ve ikinci sıra gibi sıra değişkenleri tanımlamak için de kullanılabilir.
2- Nicel veriler gibi kesin olmadığı için tartışmaya açıktır. 3- Araştırmacı katılımcı gözlem sonucu elde ettiği verileri analiz eder. 4- Nitel araştırmalarda tümdengelim ve tümevarım yöntemleri bir arada kullanılabilir. 5- Farklı parametreler birlikte kullanıldığı için elde edilen sonuçlar kesin değil tahmini olur.
Nicel araştırma bilgi toplayan mevcut ve potansiyel müşterilere örnekleme yöntemleri kullanarak ve çevrim içi anketlet göndererek anket sonuçlarını sayısal şeklinde tasvir edilebilir. Bu rakamları dikkatli bir şekilde anladıktan sonra bir ürün veya hizmetin geleceğini tahmin etmek ve buna göre değişiklikler yapmaktır.
İşte nitel anlam hakkında detaylar… Herhangi bir şeyin ya da durumun ne gibi özelliklere sahip olduğunu ya da nasıl olduğunu anlatan tabirler vardır. Bunlar genellikle soyut kavramlardır. "Hayalimdeki güzel ev bu değildi" Bu örnekteki gibi soyut bir kavramın özellikleri nitelendirilmektedir.
Özellikle uzunluk ve kısalık ile mesafe veya ağırlık gibi durumlarda nicel kelimesi cümle içerisinde kullanılır. Nitel ise herhangi bir durumun ya da kişinin ve olgunun özelliklerini, nasıl bir yapıya sahip olduğunu anlatan soyut kavramlardır.
Bir şeyin sayılabilen, ölçülebilen veya azalıp çoğalabilen durumu, kemiyet, miktar, kantite gibi özelliklerine nicel denir. Kavramların sayılabilen, ölçülebilen, azalıp çoğalabilen özelliklerini gösteren sözcüklere de nicel anlam denir. Nicel anlam bir başka deyişle, bir varlığın miktarını veya sayısını göstermektedir.
Nicel araştırmada amaç, bireylerin toplum içindeki davranışlarını gözlemlemek ve deney yolu ile objektif bir şekilde ölçmek ve sayılarla açıklamaktır. Gerçekler arasında oluşan bağları yorumlayabilmek için istatiksel veriler dikkate alınır ve ortaya çıkan sonuçlar rakamsal ifade edilir.
Kategorik(Kalitatif, Nitel) Veri : Ölçülemeyen, üzerinden sayısal işlem yapılamayan nesnel verilerdir. Cinsiyet, saç rengi vb. nitel özellikleri belirten veriler.Nitel veriyle veri kümesindeki gözlemlere ilişkin sıfatlar ya da durumlar tespit edilir.
Basitçe söylemek gerekirse, nicel araştırma büyük ölçüde “sayılara”, verilere ve istatistiklere dayanır. Nitel araştırma ise Belirli bir konu hakkında ilgili bilgileri toplamak için konuşma yöntemlerini kullanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri