Niğde'nin Bor ilçesinde, Türkiye'nin en büyük bor madeni rezervlerinden biri bulunmaktadır. Bu rezerv, 200 milyon tonluk bir rezerve sahiptir. . Niğde'de çıkarılan bor madeni, genellikle toz, granül ve pellet olarak işlenir.
Niğde ili Bor ilçesi mermer, tuğla-kiremit, Niğde ili Altunhisar ve Çiftlik ilçeleri pomza, perlit ve diyatomit bakımından, Niğde ili Merkez ilçesi demir, cıva, antimuan, mermer ve kalsit bakımından zengindir.
Bor; Hititçe ve Frigce'de bulunan Boris kelimesinden alıntıdır. Boris; surlarla çevrili, bölge beyinin konağı anlamına gelir.
Ülkemizde en önemli ve dünyadaki en büyük bor yatağı Eskişehir Kırka ilçesinde Seyit Gazi kasabasında. Bu Kırka yatağında boraks madeni mevcut. Şu anda Eti Maden'in deterjan yapımında kullandığı boraks, buradan elde ediliyor. İkinci büyük yatak Kütahya'nın Emet ilçesinde bulunuyor.
Fetihten sonra bölgeye Kayı Boyuna bağlı Bayat, Emen ve Badak aşiretleri yerleştirilmiştir.
İlgili 22 soru bulundu
Göçten önce % 30 civarında gayrimüslimin yaşadığı Niğde, göç- ten sonra % 100 bir Türk şehri haline gelmiştir. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Yunanistan, Nüfus Mübadelesi, Lo- zan Antlaşması, Niğde.
Önce Eti Holding A.Ş. olarak, sonra da Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü bugün, artık yalnızca Türkiye'deki Bor madenlerinin işletmesini yürüten bir maden-kimya sektörü kurumudur. Bütün hisseleri T.C. Hazinesine aittir. 2 tane yurt dışı iştiraki vardır, bunlarda Ab Etiproducts Oy ve Etimine SA. şirketleridir.
2840 sayılı Kanun ile birlikte Türkiye'de bor ve bor ürünlerinin üretilmesi, işletilmesi ve pazarlanması faaliyetlerini gerçekleştirme görevi Eti Maden tarafından yürütülmektedir.
Dünya üzerinde %73'lük oranla Bor rezervinde ilk sırada Türkiye yer alır. Önemli Bor yatakları Türkiye'den sonra Amerika, Rusya ve Güney Amerika gelir. Bor madenleri ülkemizde; Eskişehir Kırka, Kütahya Emet, Bursa Kestel ve Balıkesir Bigadiç'te bulunur.
Seçenekler: 1 kg 33,90 TL/kg.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yapılan açıklamada; yetişkin sağlıklı bireylerin beslenme yolu ile 1-13 mg bor tüketebileceği belirlenmiştir. Elma, armut, erik, hurma gibi meyvelerde, fasulye, nohut, mercimek vb. sebzelerde bol miktarda bulunan bor, pastörize sütlerin içeriğinde de yoğun olarak bulunmaktadır.
Karbon, azot, fosfat, potasyum olmazsa olmaz. Bor, eser element kategorisinde yer alıyor. Bor olmasa da bitkiler büyüyor. Ama bor olduğu zaman bitkilerin verimi artıyor.
Türkiye'nin izin verilmediği ya da çıkarma yasağı olduğu için bor madenini çıkaramadığı ve işleyemediği iddiası ünlü şehir efsanelerindendir. Türkiye'nin bor madenini arama, çıkarma ve işletme konusunda bir engelle karşılaştığına dair herhangi bir kanıt yoktur.
Kuzunun en lezzetli hali: Söğürme! Aynı zamanda Niğde'nin Bor ilçesinin de tescilli lezzeti. Bor söğürmesi kuzunun kaburga kısmından etli kısmı düz bir şekilde açılan pirzola ve kuzunun külbastı denilen et kısmıyla birlikte bir tepsiye diziliyor.
Araç 1 kilogram borhidrür ile 35 kilometre yol gidebiliyor. Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) verilerine göre, dünya rezervinin yüzde 70'inden fazlasına sahip olan Türkiye'de yaklaşık 900 milyon ton bor rezervi tespit edildi.
Bor'un saf elementi; ilk kez 1808 yılında Fransız kimyager J.L. Gay – Lussac ve Baron L.J. Thenard ile İngiliz kimyager H. Davy tarafından elde edilmiştir.
Balıkesir'in Bigadiç ilçesinde 1950 yılında bor maden yatakları bulundu. Bu bölgedeki madenlerin işletme hakkı o günkü adıyla Etibank, bugünkü adıyla Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne verilmiştir.
ETİ MADEN'in ve bor madenlerinin herhangi bir ülke, firma ve şahsa satılması veya devredilmesi gibi bir durum söz konusu olmayıp, bu konuda yürütülen herhangi bir çalışma da mevcut değildir."
Eti Maden tarafından geliştirilen “Boron”da beyaz ve renkli çamaşırları üzerinde oluşan evsel ve endüstriyel lekeleri renkleri ve çamaşırları olumsuz olarak etkilemeden kolaylıkla çıkarmaktadır.
Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Türkiye'de başta bor mineralleri ve türevlerini çıkaran, kamuya ait bir madencilik ve kimya devlet kurumudur.
Niğde'nin antik adı “NAHİTA” dır. Bahçeli buluntuları ve Çamardı-Kestel'de ortaya çıkarılan kalay madeni, Niğde tarihinin M.Ö 5000 yılına kadar uzandığını gösterir. Hitit ve Asur yazıtlarından M.Ö 1800'den itibaren, bölgede 1000 yıl süreyle Hititlerin yaşadığı anlaşılmaktadır.
Oysa Ankara, Konya, Kırşehir, Çankırı, Aksaray, Yozgat, Çorum, Amasya, Niğde ve Tokat'ın kimi ilçelerinde, kimisi 15. yüzyıla kadar uzanan zamanlardan beri yerleşikleşmiş Kürt toplulukları yaşıyor.
Esen Bey, Eretna Hükümdarı Hükümdarı Gıyaseddin Mehmed Bey'in (1352-1365) oğlu II. Eretna'nın oğludur (Özkarcı, 2001: 150). Eretna Bey'in ölümünde sonra Eretna Devleti'nde baş gösteren iç çekişmelerden istifade eden Karamanoğlu Ali Bey 1366-1367 yılında Niğde'yi ele geçirmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri