Oldukça kalabalık bir malzeme listesine sahip olan tatlılardan olan kaymak tatlısı, Niğde'nin en özel lezzetlerinden. Hamurundan şerbetine dek her şeyinin el emeği göz nuru olduğu bu tatlı, iç harcında bulunan pirinç, süt, şeker ve yumurta ile de merak uyandırıyor. Yolunuz Niğde'ye düşerse, denemeden dönmeyin deriz.
Halveter Tatlısı
Helvayı andıran bu tatlı Niğde'nin meşhur tatlıları arasında bulunmaktadır. Un helvası gibi yapılan bu tatlıda pekmez kullanılmaktadır. Geleneksel bir tatlı türü olarak Niğde yöresine aittir.
Niğde Tarhanası, Beyaz Kiraz Reçeli ve tabi ki Niğde denilince akla ilk gelen Niğde Gazozu şehrin en sevilen lezzetlerinden.
Alışveriş / Ne Alınır
Organik bal ve pekmezlerin yanı sıra, Niğde gazozu, misket elması, kiraz ve tahinli ekmek gibi yöresel lezzetleri ile de ünlü şehirde bu yöresel ürünler en çok satılan hediyelik eşyalar arasında.
İlgili 33 soru bulundu
Elma ağacı sayısında Niğde ili ülke sıralamasında ilk sırada yer alır.
Niğde ilinde tarım yapılan alanların % 47,01'inde sulu tarım yapılmaktadır. 2022 Yılı TÜİK verilerine göre Niğde üretim miktarı bakımından ülkemizde; Kuru fasulyede 58 bin ton ile birinci, (Türkiye'nin % 21'i) Patateste 679 bin ton ile birinci, (Türkiye'nin % 13'ü) Çavdarda 43 bin ton ile birinci, (Türkiye'nin % 16'sı)
Elma ağacı sayısında Niğde ili ülke sıralamasında ilk sırada yer alır. Ülke genelinde patates üretiminin % 25'lik bölümü ilimizde üretilmektedir. Geleneksel el sanatları bakımından Niğde önemli bir ildir. Niğde ilinde üretilen halılar dünyanın birçok ülkesinde müşteri bulmaktadır.
Niğde denilince ilk akla gelenler; Niğde Gazozu, Elması olmakla birlikte; her şehrin olduğu gibi, kendine has, şehrin meşhur lezzetlerini (BEYAZ KİRAZ REÇELİ, HELVETER TATLISI, ALIÇ SİRKESİ, KAYMAK TATLISI) ve zengin el sanatlarının (EL DOKUMA HALILAR, PALANCILIK, KEÇEÇİLİK, YÜN İPLİK BOYAMA) da mevcut olduğu bilinmesi ...
Cumhuriyetin ilanı ile Niğde'nin Konya vilayetinden ayrılarak müstakil vilayet statüsüne kavuşması en önemli gelişmedir.
Yırtıcı kuş beslemeyi günümüzde de yaşatmaya çalışan Niğdeli Barlas Potukönen, yırtıcı kuşlara olan merakını çocukluğundan beri sürdürüyor. Niğde'nin Bor ilçesinde yaşayan Potukönen, 7 tane doğan besliyor.
Yemeğe lezzetini veren kuyruk yağı. Bor söğürmesinin Sivas, Kangal ve Karaman kuzu etlerinden yapılması tercih ediliyor. Pişirme esnasında sürekli çevriliyor ve suya damıtılıyor, yağını bırakması sağlanıyor. Üzeri açık bir şekilde alevi görerek 45 dk pişiriliyor.
Niğde Şehri'nin eski çekirdeğini oluşturan Alaeddin Tepesi'nde kale, Alaeddin Camii, Rahmaniye Camii, Hatıroğlu Çeşmesi, Sungur Bey Camii, Sokullu Mehmet Paşa Bedesteni, Nalbantlar Çeşmesi, Ermeni ve Rum Kiliseleri gibi şehrin tarihsel geçmişini yansıtan birçok anıtsal yapı yer almaktadır.
Türkiye'nin en ünlü tatlısı olan baklava, ince yufka tabakaları arasına ceviz, fıstık veya badem dolgusu konularak hazırlanır.
Bu tarihten sonra Niğde, Osmanlıların yıkılışına kadar Karaman eyaletine bağlı bir Osmanlı sancak şehri olarak varlığını sürdürmüştür. II. Mahmud döneminde 1831 tarihinde, Osmanlı ülkesinde ilk kez nüfus sayımı yapılmış, Niğde merkezinde 1.661 hanenin bulunduğu belirlenmiştir.
Niğde, yaşamın ekonomik, ulaşımın sorunsuz olması, barınma imkânlarının yeterliliği, halkın öğrenciye sıcak yaklaşımı ve her konuda kolaylık göstermesi, suç oranının düşük olması, sakin ve güvenilir sosyal yapısı ile üniversite öğrencileri açısından oldukça cazip bir kenttir.
Kent merkezinde Niğde Kalesi, saat kulesi, Hüdavent Hatun Türbesi ve kent müzesine dönüştürülecek bedestenin de önemli eserler arasında yer aldığına işaret eden Şimşek, Bor ilçesinde Roma Havuzu, Tyana Krallığı'na ait antik kenti ve su kemerlerini ziyaret etmenin mümkün olduğunu vurguladı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2022 Adresi Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'ne (ADNK) göre Türkiye genelinde kaç Niğdelinin yaşadığı belirlendi.
Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürü Alper Lütfi Göncü; "Misket elması Niğde'nin meşhur tarımsal ürünü, elma üretiminde Türkiye 3.'sü.
Niğde'mizin en önemli tarım ürünü patates biz de Niğde patatesini mümkün oldukça markalaştırmaya çalışıyoruz ve markalaştırma çalışmalarımız içerisinde de 13 Temmuz'u aslında patates kızartması gününden ziyade Niğde patatesi kızartması olarak inşallah dünyaya duyurmaya çalışacağız.
Niğde ili Anadolu'nun buğday ambarı sayılan 10 il arasında yer alır. Türkiye'de en çok elma bu ilde yetişir. Bunlara ilâveten baklagiller, ayçiçeği, patates, buğday, arpa, çavdar, fasulye, nohut, sarmısak ve şekerpancarı da yetişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri