İpotek kaldırma ücreti her yıl yeniden belirlenen Tapu ve Kadastro Harçlarına göre 2022 yılı için 43,40 TL olarak belirlenmiştir. Bazı bankalar bu ücret dışında bir ipotek kaldırma ücreti talep etse de bu aslında alınması yasal olmayan bir ücrettir.
Arabaların ipoteği kaldırılmadan ya da devredilmeden satışı yapılamaz. Bu nedenle rehinli aracın satılabilmesi için öncelikle ipoteğe sebep olan borcu ödemeniz gerekir. İpoteğe konu olan borcu ödemek dışında araba ipoteğini kaldırmak için alıcıdan ön ödeme de alabilirsiniz.
Yeni Sistemle Rehin Kaldırma İşlemi Sadece Dakikalar Alır
Uygulanan yeni sisteme göre rehin kaldırma işlemini banka online olarak birkaç dakika içinde gerçekleştirir ve durum ruhsata anında işlenir.
Görüldüğü gibi eski usulde yeni sistemde olduğu gibi sadece banka görevlisiyle işlemler halledilerek rehin kaldırılamamaktadır. Hem noter onayı hem de Trafik Tescil Müdürlüğü'nün incelemesi gerekmektedir. Belgelerin doğruluğuna kanaat getirildiğinde taşıt üzerindeki rehin kaldırılacaktır.
TEB Cetelem TEB bankasına ait olup taşıt kredisi alanında uzmanlaşmıştır.
İlgili 45 soru bulundu
1.000 - 150.000 TL aralığındaki tutarlarda ve 3 - 36 ay aralığındaki vadelerde, 18-75 yaş aralığındaki herkesin başvuru yapabileceği CEPTETEB İhtiyaç Kredisi'ni aylık eşit taksitler halinde ödeyebilirsin. Üstelik CEPTETEB İhtiyaç Kredisi alabilmek için kefil ya da teminat göstermene de gerek yok.
İkinci el araç alımlarında, alınacak aracın yaş sınırlaması 5'tir.
Kredinize ait tüm borcunuz ödendikten sonra araç üzerindeki rehin, ödeme yaptığınız günün gecesi otomatik olarak kaldırılacaktır.
Buna göre, alacaklı rehnin paraya çevrilmesi yolu ile ilamsız takipte gönderilen ödeme emrinin tebliğinden itibaren altı ay içerisinde rehin konusu şeyin satışını talep edebilir. Şayet alacaklı süresi içerisinde satış talebinde bulunmaz veya satış talebini geri çeker ise ilamsız takip kendiliğinden düşer.
Bir taşıtın ipotek edilmesi, borca karşı verilen bir güvencedir. Ödenmeyen borçlarda ipotek edilen araca banka tarafından el konulur. Kredi çekmek için başvuru yaptığınızda, banka sizden ipotek isteyebilir ya da siz imkânlar dahilinde kredi alamayacağınızı düşünüyorsanız, aracınızı ipotek ederek kredi alabilirsiniz.
Taşıt Kredisi Özellikleri
Aldığınız aracı ödeme süreci boyunca rehni ile kullanabilirsiniz. İkinci el araç alırken ise kefil şartı aranabilir ve taşıtın kasko değeri üzerinden kredi çekilebilir.
Genelde, bankaların alacakları için kredi müşterilerinin banka nezdindeki hesaplarına tatbik ettikleri mevduat rehni için aldıkları taahhütnamedir. Bankacılık açısından blokaj hesabın kullandırılması anlamına geldiğinden, rehin nedeni ile bloke edilen (kullandırılmayan) hesap taahhütü olarak açımlanabilir.
Çekme belgeli araç trafiğe çıkamaz. Çekme belgeli motoru trafiğe çıkarma cezası, Karayolları Trafik Kanununun 21. maddesine göre 10 ceza puanı ve 2.018 TL idari para cezası şeklindedir. Aracının tekrar trafiğe çıkabilmesi için sistemde çekme belgeli olarak görünmemesi gerekir.
İpotek kaldırma ücreti her yıl yeniden belirlenen Tapu ve Kadastro Harçlarına göre 2022 yılı için 43,40 TL olarak belirlenmiştir. Bazı bankalar bu ücret dışında bir ipotek kaldırma ücreti talep etse de bu aslında alınması yasal olmayan bir ücrettir.
Bir sonraki adım ise ipotek kaldırma harç ücretinin ödenmesi. Harç ödenmeden ipoteğin kaldırılması söz konusu değil. Her yıl belirlenen harç ücreti için güncel tutarı öğrenerek ilgili bankadan yatırmanız gerekiyor. Bu iki önemli işlemin yapılmasının ardından tapuda gerekli incelemeler başlatılır.
Bir alacağa teminat olarak, alacağın tahsil edilememesi durumunda bunun için alacaklıya verilen eşya veya haktır. Böylece alacaklıya verilen şey rehin veya diğer adıyla merhundur. Rehin, alacaklıya yapılacak ödemeyi belirli bir şey üzerinde teminat altına almayı sağlayan sözleşmedir.
www.tares.org.tr internet sitesi üzerinden rehin koyma ve sicil sorgulama işlemleri gerçekleştirilebilmektedir. Bunun için herhangi bir noterlik üzerinden, ücretsiz olarak “Türkiye Noterler Birliği E-Hizmet Üyelik” işlemi gerçekleştirilmelidir.
sviçre Medeni Kanunu'nun 891/f.II maddesine göre ise; alacak rehninin rehinle teminat altına alınan alacak bakımından kapsamına, ana para, akdi faiz, gecikme faizi ve takip masrafları girmektedir.
Buna göre Kanun ve bu Yönetmeliğe göre kurulan rehin hakkı, belirlenen sürenin sona ermesi, alacağın sona ermesi, rehnin terkini veya rehinli taşınır varlığın tamamen yok olmasıyla sona erer.
E-Devlet uygulamasına T.C. ve şifrenizle giriş yapınız. Ardından Gelir İdaresi Başkanlığı bağlı hizmetler bölümünden "Araçlara Uygulanan Elektronik Haciz Sorgulama (e-haciz Araç)" sayfasına ulaşınız. Burada sorgulama yaptıktan soran araçla ilgili e-haciz işlemleri görüntülenir.
Taşıt kredisi ve rehin edilen araçlar hakkında
Taşıt kredisinin vadeleri zamanında ödenmediği taktirde, yasal süre dolduktan sonra, icra davası söz konusu oluyor. Rehin edilen aracın ilgili bankaya teslimi gerekiyor.
-https://www.turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama linkine ulaşarak e-Devlet sistemine T.C kimlik numarası ve şifreniz ile giriş yapınız. -Açılan sayfada kişinin adına kayıtlı olan taşınmazların listesi görüntülenecektir. -İpotek kaldırma başvurusu yapılmış olan taşınmazlar için "Detaylar" butonuna tıklayın.
2. el taşıt kredisi alabilmek için gereken en büyük şart aracın yaşıyla ilgili. Bankalar genellikle yaşı yüksek olan araca kredi vermek istemezler. Yaş sınırı bankadan bankaya değişse de genellikle maksimum 8 yaşa kadar olan araçlar için kredi verilir.
İki firmanın daha katılımıyla anlaşmalı firmalar binek araçlar için Fiat, Honda, Hyundai ve Renault Mais, ticari araçlar için Fiat, Ford, Isuzu, Karsan, Temsa, Otokar ve BMC olarak belirlendi.
En Fazla Ne Kadar Taşıt Kredisi Çekebilirim? Daha önce sözünü ettiğimiz gibi bankalar tarafından verilen 2. el araç kredileri değerinin tamamını kapsamamaktadır. Ayrıca araç için verilen kredi miktarı 100.000 TL altı araçlar için %70'ini kredi çekebilirsiniz. 100.000 üzeri araçlar için ise %50 oranında karşılamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri