Çipura ya da çupra (Sparus aurata), Sparidae familyasına ait, Akdeniz'de yayılım gösteren balık türü. Klimatik yapıdan çipura balığına tüm Akdeniz'de rastlanmakla birlikte doğu ve güneydoğu Akdeniz ülkelerinde, Kanarya Adaları'nda, İngiltere kıyılarında, Verde Burnu'nda ve nadir olarak Karadeniz kıyılarında rastlanır.
Çipura Ege denizinin balığıdır. Çanakkale'den Gelibolu'ya kadar sahillere yakın kumluk, çakıllık ve taşlık bölgelerde yaşar. Ege adalarında çipuranın büyüğüne 'hirisof' Marmara bölgesinde ise 'alyanak' denir. Küçük çipuralar ise 'lidaki' diye adlandırılır.
Isparaz ve lidaki bu türün küçük çeşitleridir.
Çipuralar gümüş pullu, 20 – 30 cm boy aralığında, elips vücut şeklinde, yanları basık, gövdesi kalın, başı büyük, gözlerinin arasında hilal şeklinde sarı bir leke bulunduran balık türleri olarak tarif edilebilir. Oldukça lezzetli olduğu bilinen çipura, beyaz etiyle günlük olarak sıklıkla tüketilir.
Eğer balık buğulama yapmak ve iyi bir lezzet elde etmek istiyorsanız levrek tercihi daha uygun olacaktır. Levrek balığı çipuraya göre daha yağlı balık olduğu için buğulaması lezzetli olmaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
Çipura: Ege Bölgesi'ne has bir balık olan çipura, Karadeniz ve Akdeniz'de de avlanır. Oldukça etli bir balık olan çipura, ülkemizde en çok tüketilen balıklardandır. Çipuranın en lezzetli olduğu dönem Ağustos ve Eylül aylarıdır.
Oldukça lezzetli olan bu balık, son dönemlerde çiftliklerde de üretilmeye başlamıştır. Genellikle 250 gram ile 350 gram ağırlıkta olan çupra tavada ve ızgarada pişirilmektedir. Daha büyük ağırlıklara ulaşan balıkların ise fırında pişirilmesi tavsiye edilmektedir.
Çipura Balığı Kılçıklı mıdır? En beğenilerek tüketilen balıklardan birisi olan çipura yoğun bir ete sahiptir. Etli bir balık olan çipuranın kılçık sayısı ise oldukça az olması ile bilinir. Eti sıkı ve sert olan çipura balığı doyurucu ve lezzetli olması ile bilinir.
Hazırlanan balıklar kızgın yağda ve ağır ateşte önlü arkalı bir şekilde pişirilmelidir. Pişirme işlemi ortalama 15-20 dakika sürer. Pişen çupraların fazla yağını almak için, kağıt havlu üzerinde bekletebilirsiniz.
Eti az kılçıklı, sert ve beyazdır.
Bir adet balık yaklaşık 400-600gr ağırlığındadır. Minimum sipariş 2kg'dır. 2kg'a yaklaşık 3-4 adet bütün balık girmektedir. Balıklarımızın içi temizlendiği için net ağırlık %10-15 azalır.Besin değerleri mevsimsel olarak değişiklik gösterebilir.
Çipura balığını temizleme işlemine, pullarıyla başlanmalıdır. Bunun için tıraşlama aparatı kullanılabilir. Eğer tıraşlama aparatı yoksa, bıçağın keskin tarafıyla da pullar temizlenir. Balık yan bir şekilde tutulur ve bıçağın keskin tarafıyla dikkatli bir şekilde, üzerindeki pullar kazınır.
Çipura 800-1000 Gr. Kilo olarak satılmaktadır. Çipura 1 Adet ürünümüz bütün olarak 600 gr / 800 gr arasında değişmektedir. Ürün içi temizlenmiş şekilde gönderildiği için gramaj kaybı yaşanmaktadır.
Efendim ana balığın ismi palamut. En küçüğüne kestane palamudu diyoruz. İki yüz elli gram filan olanlar. Sonra çingene palamudu, sonra palamut, sonra torik gelir.
Çipura balığı (Sparus aurata), Sparidae familyasına ait, antik çağdan beri sevilerek tüketilen bir Akdeniz balığıdır. Akdeniz ve Ege denizinde yaygındır ama Marmara denizinde seyrek rastlanır. Boyları ortalama 25–35 cm. ağırlıkları 0,5–3 kg' yi bulur. 60 cm. ve 6 kg. olanları da seyrek olarak görülebilir.
Dip balıkları: Bu balıklar deniz zemininde yaşarlar. Çipura, barbunya, dil, kalkan, kırlangıç, lahos, mercan, mezgit, tekir, pavurya, karides, ahtapot böcek ve ıstakoz bunlardan bazılarıdır.
Çupra balığı; genelde ızgara olarak sevilmektedir. Fırın, mangal ve tava için de gayet uygundur. Yahni ve buğulama yöntemi de tercih edilen çupra kızartıldığı takdirde her balık gibi besin değerlerini kaybedebilir.
Çipura ızgarada, mangalda, tavada ve fırında piştiğinde çok lezzetli olan bir balık. Evde en kolay ve kokusuz balık pişirme yöntemi olarak fırında pişirebilirsiniz. Pişirmeden önce üzerine ekleyeceğiniz limon suyu ve zeytinyağlı sosu sayesinde kurumadan, içi yumuşacık balıklar hazırlayabilirsiniz.
Balık suyun içine atıldığında dibe çöküyorsa tazedir. Ama eğer çökmeyip suyun üstünde duruyorsa bayattır. Suyun üstünde kalan balığın ağzı açık kalır. Bayat balıkların karın kısmında şişlik olabilir.
Sarımsakları rendeleyip, zeytinyağ ,pul biber ve tuzu da ilave edip balıkları bu sosa buluyoruz. Fırça ile arasına da güzelce sürüp 1-2 saat buzdolabında bekletiyoruz. Kızartma tavasına yağ koymadan kendi yağı ve suyu ile iki tarafını da güzelce kızartıyoruz. Afiyet olsun.
Balığın balık gibi kokması şart değil. Taptaze balık ve kabuklu deniz ürünleri sudan çıktıktan birkaç saat sonra bile gerçekten kokusuzdurlar. Biraz serin 'deniz esintisi' olabilir ama kesinlikle nahoş bir koku değildir bu. Deniz ürünleri ancak bozulmaya başladığında kokar ve diğer et çeşitlerinden daha hızlı bozulur.
Balığın pişme süresi fırınınızın performansına göre değişiklik gösterecektir. Ancak genel olarak fırında çupra balığı 30 ile 40 dakika arasında pişmektedir yine de kontrollü bir şekilde pişirmeniz tavsiye edilir.
Tuz, karabiber ve zeytinyağını karıştırıp balık sosunu hazırlıyoruz. İçerisine balıkları koyup en az 1 saat buzdolabında dinlendiriyoruz. Teflon tavaya az sıvı yağ koyup tavayı kızdırıyoruz. Tavaya balıkları koyup arkalı önlü çevirerek pişiriyoruz.
Isınan ızgaraya balılar yerleştirilir ve önlü arkalı pişirilir. Benim ızgarada (elektirikli ızgara) 10'ar dakika yetti ama sizin ızgaranızda değişebilir. Parçalamadan yavaşça porsiyonlara aktarılıp, salata ile servis edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri