Yazılı tarih döneminde ise Niğde'de sırasıyla: Asur Ticaret Kolonileri, Hititler, Tabal Geç Hitit Devleti, Frigyalılar, Persler, Makedonya Krallığı, Kapadokya Krallığı, Romalılar, Bizans İmparatorluğu, Anadolu Selçuklu Devleti, Eretna Beyliği, Karamanoğulları Beyliği ve Osmanlı Devleti hüküm sürmüştür.
M.Ö 17 yılında Romalıların bölgeye gelişine kadar, Medler, Persler, İskender'in Helenistik Kapadokya Krallığı ve Bergama Krallığı yörede yaşamıştır. 395 yılında Roma İmparatorluğu ikiye ayrılınca Niğde, Bizans (Doğu Roma) toprakları içinde kalmıştır.
Hititler devrinde Niğde bölgesi “Nakita” isimli bir yerleşme merkeziydi. Zayıf bir rivâyete göre de Niğde ismi, ilk çağ isimlerinden “Cadyna”dan gelmektedir. İslâm müelliflerinin eserlerinde ise Niğde için “Nekidâ”, “Nekide” olarak bahsedilir.
Yine bu sayımda Niğde merkezinde 3.353 erkek nüfusun, köylerle birlikte de 4.248 erkek nüfusun Niğde'de yaşadığı tespit edilmiştir. Bu dönemde Niğde'de ilk teşkilatlanma Muhittin Bey (Osmanlı Meclisi Mebusanı Niğde Milletvekili) tarafından gerçekleştirilmiştir.
Cumhuriyetin ilanı ile Niğde'nin Konya vilayetinden ayrılarak müstakil vilayet statüsüne kavuşması en önemli gelişmedir.
İlgili 29 soru bulundu
Fetihten sonra bölgeye Kayı Boyuna bağlı Bayat, Emen ve Badak aşiretleri yerleştirilmiştir.
Yırtıcı kuş beslemeyi günümüzde de yaşatmaya çalışan Niğdeli Barlas Potukönen, yırtıcı kuşlara olan merakını çocukluğundan beri sürdürüyor. Niğde'nin Bor ilçesinde yaşayan Potukönen, 7 tane doğan besliyor.
638 bin Niğdeli nerede yaşıyor? 299 bini #Niğde'de 95 bini #İstanbul'da 51 bini #Ankara'da 19 bini #Adana'da 21 bini #İzmir'de 17 bini #Mersin'de 16 bini #Bursa'da 13 bini #Antalya'da 12 bini #Kayseri'de 12 bini #Konya'da yaşıyor.
Göçten önce % 30 civarında gayrimüslimin yaşadığı Niğde, göç- ten sonra % 100 bir Türk şehri haline gelmiştir. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Yunanistan, Nüfus Mübadelesi, Lo- zan Antlaşması, Niğde.
Anahita, bir ilahenin ismidir ki, kameri ve bereketi temsil eder.” demektedir. Nakida adı kimi zaman Nekide olarak da kullanılmış, 14. yüzyılda aynı sözcük Arap harfleriyle Nîkde okunacak biçimde yazılmıştır. Cumhuriyet'ten sonra bu ad, Niğde'ye dönüştürülmüştür.
Kazım Baran ve Garip Bozkurt dedelerin yürüttüğü ceme, Adıyaman, Antep ve Mersin'den giden Aleviler de katıldı. Niğde'nin Merkez ilçesine bağlı Kömürcü Köyü bir Alevi köyü. Ancak bu köyde cemevi yok cami var. 12 Eylül sonrası 1983'te köye cami yapılmış.
Oysa Ankara, Konya, Kırşehir, Çankırı, Aksaray, Yozgat, Çorum, Amasya, Niğde ve Tokat'ın kimi ilçelerinde, kimisi 15. yüzyıla kadar uzanan zamanlardan beri yerleşikleşmiş Kürt toplulukları yaşıyor.
Esen Bey, Eretna Hükümdarı Hükümdarı Gıyaseddin Mehmed Bey'in (1352-1365) oğlu II. Eretna'nın oğludur (Özkarcı, 2001: 150). Eretna Bey'in ölümünde sonra Eretna Devleti'nde baş gösteren iç çekişmelerden istifade eden Karamanoğlu Ali Bey 1366-1367 yılında Niğde'yi ele geçirmiştir.
1335 yılında yapılan Sungur bey türbesi ile Kesikbaş, Ağa Yusuf, Arap dede, Şah Süleyman türbeleri de Niğde ili merkezinde bulunmaktadır.
Çavdarda 43 bin ton ile birinci, (Türkiye'nin % 16'sı) Beyaz Lahanada 131 bin ton ile ikinci, (Türkiye'nin % 20'si) Elmada 573 bin ton ile üçüncü, (Türkiye'nin % 11'i)
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2022 Adresi Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'ne (ADNK) göre Türkiye genelinde kaç Niğdelinin yaşadığı belirlendi.
Musa Uzunlar (oyuncu) Hande Katipoğlu (0yuncu) Timuçin Esen (oyuncu ) Niğdeli olmayanlar.
Niğde haritada Kapadokya bölgesinde ve İç Anadolu'nun güneydoğu kısmında yer almaktadır. Konya, Kayseri, Aksaray ve Nevşehir gibi illere komşu olan Niğde ili, güneyinde Mersin ilinden, doğudan ve güneydoğudan Adana ilinden ayrılma gösterir. Niğde'nin toplam 6 adet ilçesi bulunmaktadır.
Niğde'ye bağlı 6 ilçe, bu ilçelere bağlı 23 belde ve 132 köy bulunmaktadır.
Niğde'mizin en önemli tarım ürünü patates biz de Niğde patatesini mümkün oldukça markalaştırmaya çalışıyoruz ve markalaştırma çalışmalarımız içerisinde de 13 Temmuz'u aslında patates kızartması gününden ziyade Niğde patatesi kızartması olarak inşallah dünyaya duyurmaya çalışacağız.
Niğde, yaşamın ekonomik, ulaşımın sorunsuz olması, barınma imkânlarının yeterliliği, halkın öğrenciye sıcak yaklaşımı ve her konuda kolaylık göstermesi, suç oranının düşük olması, sakin ve güvenilir sosyal yapısı ile üniversite öğrencileri açısından oldukça cazip bir kenttir.
İğde (Elaeagnus), bir tür meyve ve bu meyveyi veren İğde ağacı türlerine verilen genel addır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri