Vakf-ı hasen. Söz tamamlanmakla birlikte mâba'di ile lafız yönünden ilgisi bulunan yerde yapılan vakftır. Meselâ Fâtiha sûresinde ”الْحَمْدُ لِلّٰه“ deyip durmak böyle bir vakftır.
2. Vakf-ı kâfî. Kelime, lafız ve mâna bakımından tamam olmakla birlikte mâba'di ile anlam ilgisi devam eden yerde yapılan vakftır. Meselâ Bakara sûresinde (2/3) "وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ يُنْفِقُونَ" âyetinin sonunda yapılan vakf bu şekilde bir vakftır.
Vakf-ı Murahhas (الوقف المرخص), ayetin uzun olması veya başka bir sebeple zorunlu olarak (zaruret sebebiyle) durulabilecek yerlere konulmuştur. Vasl evlâ, vakf câizdir. Durulursa geriden alınmaz. Örnek olarak bkz.
İnzar, insan eğitimi açısından Kur'an'ın önemle işlediği bir dayet üslubu ve eğitim metodudur. İnzarın, Kur'an'ın öngördüğü model insanın özelliklerinden olan takva kavramıyla yakın ilgisi bulunmaktadır. İnzar, takvaya ulaştırıcı bir vasıtadır.
VAKF-I ĞUFRÂN:Peygamber efendimizin dua ve niyazda bulunmak maksadıyla yapmış olduğu vakıflardır. On yerde bulunduğu rivayet edilmektedir. Bunlar Mâide 51, En'am 36, Secde 18, Ya'sin 12, 30, 52, 61, 81, Mülk 19. 2. VAKF-I CİBRÎL:Vahy meleği olan Cebrâil'in (a.s) vahy esnasında yapmış olduğu vakflara denir.
İlgili 45 soru bulundu
İşareti ز' dir. Vakf-ı Murahhas, aslında durulması uygun olmayan, ancak âyetin uzun olması ve nefesin yetmemesi nedeniyle vakf yapılmasına ruhsat verilmiş vakf'dır. İşareti ص' dır.
Kulun, sürekli biçimde Allah Teâlâ'nın gözetimi altında bulunduğunun şuur ve idrakinde olması anlamında tasavvuf terimi.
Vakf durmak, ibtidâ ise başlamak demektir. Tecvîd ıstılâhında ise okumaya tekrar başlamak niyetiyle, nefes alacak kadar, sesi kesmektir. Vakıf, Âyet sonlarında veya ortalarında kelimenin bütünlüğü korunarak, lafız ve mananın tamam olduğu yerlerde, sükûn üzere yapılır.
Kur'an'daki duraklama işaretleri (diğer adları da secâvend ya da vakf ve ibtidâ) kıraat esnasında belli bir yerde durulması ya da devam edilmesi için koyulmuş işaretlerdir. Bunlar cümlenin sadece yapısına veya sözdizimine değil, aynı zamanda nefes için veya etki için duraklama ihtiyacına da dayanmaktadır.
Kur'an okurken lafız ve mânayı gözeterek durmak ve ardından okumaya başlamak anlamında terim, bu konuya ait bilim dalı. Sözlükte vakf “durmak, kelimeyi kendinden sonraki kelimeden ayırmak, kelimeyi harekeden kesmek” anlamlarında masdardır (Lisânü'l-ʿArab, “vḳf” md.; Kāmus Tercümesi, III, 762).
5737 sayılı Vakıflar Kanununa göre, mülga 743 Sayılı Türk Kanunu Medenisi'nin yürürlük tarihinden önce kurulmuş ve yönetimi vakfedenlerin soyundan gelenlere şart edilmiş vakıflara mülhak vakıflar denilir.
➡ İki adet üçlü nokta durakları, Kur'an-ı Kerim yazılımında birbirine yakın aralıklarla yerleştirilir. Bu durak çeşidine satır arasında rastlanılır. Okuyucu üçlü noktalardan ilkinde durursa ikincisinde durmaz; şayet ikincisinde duracaksa ilkinde durmaz. Yani bu noktalardan yalnızca bir tanesinde durulur.
Vakıf tesis eden kişiye "vâkıf vakfedilen mala "mevkuf denir. Vakıf yapan kişinin amaçlarını, şartlarını ihtiva eden, kurulacak vakfın . nasıl yönetileceğine ilişkin esasları belirleyen ve mahkemece tesciliyle birlikte vakfın vücut bulduğu vesikaya (vakıf senedine) "vakfiye" adı verilir.
İbtida, Osmanlı döneminde başlamak anlamında kullanılan bir kelimedir. Bu kelime genellikle bir şeye yeni başlamak anlamında kullanılıyordu.
Fasl kavramı, cümlenin cümleye atfının terk edilmesi; vasl ise, bir cümlenin diğer bir cümleye vâv ( و) edatı ile atfedilmesi anlamına gelmektedir.
Secâvendler, Türkçedeki noktalama işaretlerine benzer. Okunan yerin manâsı göz önüne alınarak konulmuşlardır. Bu işaretleri ilk defa Muhammed b. Tayfur es-Secâvendi (öl: 560/1165) koymuştur ki, daha sonra konulan bazı işaretlerle birlikte hepsine birden, onun ismine izafeten "Secâvend"…
Secavend harflerinin kullanım amacı tilavete ve tecvid kurallarına uygun okumayı sağlamak için olmaktadır. Secavend İşaretlerini Kim Buldu? Secavend işaretlerini Ebul Fazl Muhammed bin Tayfur es Secavend adında bir islam alimi bulmuştur. Secavend ise onun bulunduğu kasabanın adıdır.
➡ Tilavet esnasında satırın altına doğru yazılmış küçük nun harfini gördüğümüz zaman, nun harfinden önceki kelimenin sonunda yer alan tenvindeki cezimli nun harfini okuyuştan kaldırır; onun yerine esreli nun ekleriz. Bu şekilde iki sessiz harf arasındaki geçişe sesli bir harf ekleyerek okuyuşu devam ettirmiş oluruz.
Okunan yerin manâsı göz önüne alınarak konulmuşlardır. Bu işaretleri ilk defa Muhammed b. Tayfur es-Secâvendi (öl: 560/1165) koymuştur ki, daha sonra konulan bazı işaretlerle birlikte hepsine birden, onun ismine izafeten "Secâvend" denilmiştir (A. Çetin, Kur'an-ı Kerim Tarihi, s. 150).
5737 sayılı Vakıflar Kanunu'na göre vakıfların türleri; yeni vakıflar, mazbut vakıflar, mülhak vakıflar, çalıştırılanlara ve işçilere yardım vakıfları, kamuya yararlı vakıflar ve aile vakıfları şeklindedir.
Tecvîd ilminde vakf, okumaya tekrar başlamak niyetiyle nefes alacak zaman kadar sesi kesmeye denir. Vakfta esas olan iskândır. Yani kelimenin sonunu sakin kılarak durmaktır. Kat' (القطع) ise kıraatten tamamen ayrılmak maksadıyla okuyuşu kesmeye denir.
Kelimenin son harfi Yuvarlak Te ( ة ) ise, harekesi ne olursa olsun He ( ه ) harfine dönüşerek cezimli He ( ه ) gibi okunur ve durulur.
Murâkabenin diğer anlamıysa kişinin kalbine yönelmesini ve kalbini Al- lah'tan başka her şeyden yani mâsivâdan muhafaza etmesini ifade eder.
14. yüzyıldan bu yana kullanılmaktan olan murakabe kelimesi dilimize Arapçadan geçmiştir. Bu kelimenin sözlük anlamı, bir şeyin kurallara uygun bir şekilde yapılıp yapılmadığını denetlemektir.
📌Mim durağına vakf-ı lazım adı verilir. Satırda veya ayet sonunda küçük mim harfi görüldüğü zaman durulması gerekir. Aksi takdirde anlam bozukluğu veya düşüklüğüne sebep verilmiş olunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri