Nihâvend makamı, Klasik Türk müziğinde bir makam. Nihâvend durağı, rast perdesi. Nihâvend seyri - Bazen çıkıcı bazen inici gibi bir biçimde başlarsa da, hemen inici-çıkıcı hale dönen bir seyir. Nihâvend dizisi, buselik makamı dizisinin rast perdesindeki şeddi.
Nihavend makamı, Bûselik makamının Rast perdesi üzerine göçürülmesiyle meydana gelir. a ) Durağı: Rast perdesidir. b ) Seyri: İnici-çıkıcıdır. Bâzen çıkıcı, bâzen de inici gibi seyre başlarsa da, hemen çıkıcı-inici hâle döner. c ) Güçlüsü: Neva perdesidir. d ) Yeden:Irak perdesidir.
Nihavend makamı: Kuvvet ve rahatlık verir. Kas ve bel ağrısı, yüksek tansiyon ve akıl hastalıklarında faydalıdır. Öğleyle ikindi arası daha etkilidir. Rast makamı: “Doğru, dosdoğru, sağ ve gerçek” demektir.
Neveser Makamı dizisindeki Nim Hicaz ve Eviç perdeleri naturelleştirilip Çargah ve Acem perdelerine dönüşürse Nihavent Makamı dizisi ortaya çıkar.
Nihavent dizisi Batı Müziğinde sol minör dizisi ile aynı yapıdadır. Makamın kürdili şekli eski minör, hicazlı şekli ise armonik sol minör adını alır. Makam perdeler arasındaki nota uzatmaları ile ünlüdür Makamın kelime anlamı İran'ın Lücistan Eyaletine bağlı bir şehrin adıdır.
İlgili 25 soru bulundu
Nihavend Makamı: Kuvvet ve barış duygusu verir. Akıl hastalıkları üzerinde iyileş- tirici etkisi vardır.
Nihavend Makamı
Toprak-Ateş tabiatlı.
Hüzzam makamı
Hüzzam kelimesi yoğun, ağır hüzün anlamına gelir. Bu nedenle Hüzzam Makamındaki eserler insana hüzün veren, acıklı eserlerdir.
Nihavend makamı dizisi, Klasik Batı müziğinin sol minör dizisiyle aynı diziye sahiptir. Güçlü, üzerinde kürdî dörtlüsü bulunan dizi eski minör, hicaz dörtlüsü bulunan dizi ise armonik sol minördür. Nihavend makamında ses uzatmalar meşhurdur.
Eski devirlerde Türk mûsikisi makamlarına ırak, hicaz, nişâbur (nişâpur), tebriz gibi şehir veya bölge ismi verme âdeti çerçevesinde, İran'da bir şehir olan Nihâvend de bir makam ismi olarak anılagelmiştir.
Neva makamı: Kişiye lezzet ve ferahlık hissi verir. Uşşak makamı: Kişiye gülme hissi verir. Zirgüle makamı: Kişiye uyku verir. Saba makamı: Kişiye cesaret, kuvvet verir.
makamı; cesaret, kuvvet ve rahatlık hisleri uyandırır.
Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit nihavent kelimesi, 'Türk musikisinde bir makam' şeklinde ifade edilebilir. Bu makam üzerinden farklı dönemlerde yaratılmış eserler dile getirilir. Özellikle yaygın bilinen ve önemli makamlar içerisinde gelir.
cuma'nın habercisi olan ezandır. osmanlı döneminde sadece perşembe günleri, yatsı vaktinde okunan ezandır. en güzel örneklerinden biri olmasa da içine bir nebze buselik karıştırılmış haliyle tatlı bir okuyuşu şu örnekte dinlenebilir. mükemmel bir örneği yukarıdadır. daha iyisini dinlemedim.
Hz. Peygamber'in kıyamet gününde sahip olacağı mânevî konumu ifade eden bir tabir. Dünyanın bağlı olduğu kozmik sistemde meydana gelecek değişimin ardından ölülerin diriltilmesiyle başlayıp ebediyen devam edecek olan âlem.
İran'da tarihî bir şehir. İran'ın batısında Hemedan şehrinin 60 km. kadar güneyinde Gâmâsâb (Gâmesiyâb) suyunun bir kolu üzerinde denizden 1790 m. yüksekte kurulmuştur. İran'ın batısındaki Kirmanşah'ı, ülkenin merkezî kesimindeki İsfahan'a bağlayan yol üzerinde bulunması şehrin önemini arttırır.
A)Basit Makamlar:
Bunlar; Çargâh, Buselik, Kürdi, Rast, Uşşak (Hüseyni) ve Hicaz'dır. Güçlü perdeleri, dörtlü ve beşlilerin ek yerinde olmalıdır.
Bunlar sırasıyla; Şeriat, Tarikât, Marifet ve Hakikât kapılarıdır. Her kapının ise 10'ar makamı vardır. Böylece, toplamda 40 makam olmaktadır.
Salikin makamlardan bir veya birkaçına ulaşması, ölünceye kadar bu makama sahip olacağı anlamına gelmez. Kazanılan makamların kaybedilmesi mümkündür. Her ne kadar farklı tasnifler yapılmışsa da makamların sıralanması hususunda şu tasnif genel olarak kabul görmüştür. Bu tasnife göre en son ve en yüksek makam rızadır.
Günümüzde makam olarak adlandırılan, melodik bir seyiri ve kuralları olan ezgisel yapı, geçmiş yüzyıllarda makam, âvâze, şube ve terkîb olarak çeşitli özelliklerine göre sınıflara ayrılmıştır.
7. Uşşak makamı: İnsana gülme hissi verir. 8. Zirgüle makamı: İnsana uyku verir. 9. Saba makamı:İnsana cesaret,kuvvet verir. 10. Buselik makamı: İnsana kuvvet verir. 11.
Nihavent kelimesinin kökeni Farsça dilidir. Nihavent kelimesinin Farsça dilindeki karşılığı nihāvend şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri