YSK'nın resmi internet sayfasında; “Seçim tarihi itibariyle 18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halkoylamasına katılma hakkına sahiptir ”ifadeleri yer almaktadır.
YSK tarafınan ikinci tur seçimlerinde 18 yaşına yeni girecek gençlerin oy kullanma durumu hakkında detaylar paylaşıldı. 18 yaşına girecek yaklaşık 50 bin gençle alakalı olarak YSK sayfasında; ''Seçim tarihi itibariyle 18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halkoylamasına katılma hakkına sahiptir.''ifadeleri ...
2023 seçiminde kaç doğumlular oy kullanacak? Seçim tarihi itibariyle 18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halkoylamasına katılma hakkına sahiptir. Yani 2005 doğumlular bu seçimde ilk kez oy kullanmış olacak.
Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi
Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimi yurt içinde 14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak. oy kullanabilecek.
İlk kez oy kullanacak seçmen sayısı 4 milyon 904 bin 672 olup, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalması halinde 47 bin 523 seçmen 28 Mayıs'ta ilk kez oy kullanacak" dedi.
İlgili 15 soru bulundu
Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda yüzde 50 oyu geçen aday olmadığı için seçimler ikinci tura kaldı. 28 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 18 yaşını dolduran ve seçmen olmaya hak kazanan 47 bin 523 kişi de sandık başına giderek, ilk kez oy kullanacak.
İkinci turda, genellikle yalnızca ilk turda en çok oyu alan iki aday veya belirlenen oy oranının üzerinde alan adaylar ikinci turda aday olur. Kalan adaylar ikinci turdan çekilmekte serbesttir.
Sorusunu cevaplamak gerekir. 18 yaşını dolduran herkes oy kullanabilir. Oy kullanmak için yaş hesaplama yaparak öğrenebilirsin. Ayrıca seçmen kağıtlarını da kontrol edebilirsin.
Seçimlerde oy kullanma yaşı 18'dir.
Yurttaşın oy kullanmama durumunda YSK idari para cezası uygular. YSK tarafından 2023 oy kullanmama cezasının ne kadar olduğuna dair henüz net bir açıklama gelmese de 2017 yılındaki seçimde oy kullanmama cezası 22 lira olarak belirlenmişti.
Türkiye'de seçme yaşı
1982 Anayasası ise 21 yaşını dolduran vatandaşlara seçme hakkı tanıdı. 1987 yılında seçme yaşı 20'ye, 1995 yılındaki anayasa değişikliğiyle de seçme yaşı 18'e indirildi.
Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmî bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için, bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kâğıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şarttır.
YSK, web sitesinde seçim sürecine dair merak edilen soruları yanıtladı. Bunlardan biri de askerlerin oy kullanıp kullanamayacağı sorusuydu. YSK açıklamasına göre: Silahaltında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları, izinli bulunsalar dahi her ne sebeple olursa olsun oy kullanamaz.
Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda, 18 yaşına girecek yaklaşık 50 bin yeni seçmen bulunuyor. Seçmenler nerede oy kullanacağını YSK'nın internet sitesi ve e-devlet üzerinden görebilecek.
1) Silâhaltında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları (her ne sebeple olursa olsun, izinli bulunanlar da bu hükme tabidir), 2) Askeri öğrenciler, 3) Ceza infaz kurumlarında hükümlü olarak bulunanlar oy kullanamaz. Bu kapsam dışında kalanlar oy kullanabiliyor.
İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılır. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış bulunan iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur.
Oy pusulalarında yırtık, işaret veya yazı olmamasına dikkat edilecek. "TERCİH" veya "EVET" mührü dışında, pusulanın herhangi bir yerine imza atılması veya işaret konulması halinde oy geçersiz sayılacak. Oy pusulalarından başka, zarfa hiçbir şey konulmayacak, aksi halde kullanılan oy geçersiz olacak.
YSK'nın oy verme saatlerine ilişkin kararına göre; Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28'inci Dönem Milletvekili Genel Seçiminde oy verme günü olan 14 Mayıs 2023 Pazar günü, Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci oylamaya kalması durumunda ise 28 Mayıs 2023 Pazar günü tüm yurtta oy verme başlangıç ve bitiş saatleri 08.00-17.00 olarak ...
Türkiye'de seçim tarihi itibarıyla 18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halk oylamasına katılma hakkına sahip. Seçimlere katılabilmenin ilk kuralı ise Türk vatandaşı olmak. Kanuna göre Türk vatandaşı olmayanlar seçimlerde veya halk oylamalarında oy kullanamıyor.
Dolayısıyla yaş hesabı yapılırken, 18 yaşın tamamlanmış olması aranmalıdır. Bunun yolu ise, bulunulan tarihten, kişinin doğum tarihinin çıkartılmasıdır. Eğer sonuçta 18 yıl ve daha fazla yıl söz konusu ise kişi 18 yaşını doldurmuştur. Eğer sonuç 17 yıl 11 ay 30 gün ise, hala 18 yaş doldurulmamıştır.
Yukarıda da belirtildiği üzere erginlik 18 yaşın doldurulması ile başlar. Dolayısıyla fiil ehliyetine sahip olmak için 18 yaşın doldurulmuş olması zaruridir. 18 yaşına girmek, 18 yaşından gün almak evlenebilmek için tek başına yeterli olmaz. 18 yaşından gün almak kanuna göre 17 yaşını doldurmak anlamına gelir.
Yasaya göre, 18 yaşından küçükleri polis alır ama, çocuk hakkında işlem yapamaz . Polis tarafından Baro ve savcılığa haber verilmesi, kimlik tespiti yapıldıktan sonra, çocuğun ifadesi alınmadan ve nezarete sokulmadan savcıya götürülmesi gerekir. "Çocuk gözaltında tutulamaz .
Recep Tayyip Erdoğan:
24 Mart 2023 tarihinde adaylık başvurusu YSK tarafından oy birliğiyle kabul edildi.
50+1, geçerli oyların yüzde 50'sinden 1 oy fazlası anlamına geliyor. 50+1 seçim modeli, 21 Ekim 2007 tarihindeki referandumla kabul edilen cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi yöntemi ile birlikte uygulanmaya başlandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri