Nikah memuru maaşları Temmuz zamlarıyla birlikte güncel olarak 22.600 TL oldu. Fakat evli ve çocuklu devlet memurlarına yansıyan ek ödeneklerle birlikte maaşları 23.500 TL'ye çıkabilmektedir. Evlendirme dairesinde görev alan bir nikah memuru maaşı ortalama 23.000 TL olarak Temmuz 2023 zamları itibariyle belirlenmiştir.
Nikah memuru olmak için, yasal anlamda birtakım şartlar bulunmaktadır. KPSS sınavında yeterli puan alarak, belediye kadrolarına atanmak, Adli sicil geçmişi temiz olmak, Bu şartları sağlayan kişiler, nikah memuru olarak görev alabilirler.
Nikah memurlarının çalışması saatleri her memur ile aynıdır. Nikah memurları haftada 40 saat çalışır. Diğer memurlar ile aynı haklara sahiptir.
5393 sayılı Belediye Kanununun 14'üncü maddesinin (a) bendi ile belediyelere nikâh kıyma görevi verilmiştir. Nikâh işlemleri geleneklere ve bu işlere tahsis edilen mekânların durumuna göre hafta sonu veya gece de yapılabilmektedir.
Nikah memuru ya da bir diğer adıyla evlendirme memuru olabilmek için yaş konusunda herhangi bir üst sınır bulunmamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak kaydıyla, 18 yaşını dolduran herkes nikah memuru olabilmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Nikah memurları, nikah dairesi dışında da nikah kıyabiliyor. Bu hizmet ücrete tabi. Nikah memurunu düğün salonuna getirme ücreti başvuru yaptığın belediyeye göre değişiklik gösteriyor. Başvurduğun belediyenin belirlediği fiyatlar mekanın bulunduğu yerin mesafesine göre değişebiliyor.
Düğüne nikâh memurunu çağırmak isteyenlerin gözden çıkarması gereken ücret 650 ile 1550 lira aralığında ancak belediyelerin bu konuda sabit bir fiyatı olmadığını da hatırlatmak gerekiyor.
HAFTA İÇİ MESAİ DIŞI RESMİ NİKAH ÜCRETİ 150,00 TL. 170,00 TL. HAFTA SONU RESMİ DAİRE NİKAH ÜCRETİ 250,00 TL. 270,00 TL.
Bundan daha yüksek bir fiyat alırsanız itiraz etmeniz sizin için faydalı olacaktır. Belediyelerin nikah salonlarında düğün ücretleri hafta sonu 600 TL'den başlamaktadır. Düğününüze nikah memuru çağıracak iseniz düğün salonunda nikah kıymak için fiyatlar 350 TL'den başlamaktadır.
Memurların Evlilik İzni Süresi: 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu Md.104/B' ye göre memura kendisinin veya çocuğunun evlenmesi halinde 7 günlük evlilik mazeret izni verilmektedir. Memurun kendisi veya çocuğu dışında kalan yakınlarının evlenmesi durumunda evlilik mazeretine dayalı izin hakkı söz konusu olmayacaktır.
Nikâh memuru, Medeni Kanun'un ilgili maddesine göre, belediye başkanının kendisine verdiği yetkiye dayanarak şahitler huzurunda evlenecek çifte, “hiç bir etki altında kalmaksızın kendi arzularıyla evlenmeyi kabul edip etmediklerini” önce geline, sonra damada sorar.
Nikah memuru önce kimlik sorularını soracaktır: “Adınız, soyadınız, anne adınız, baba adınız?” Ve sonra da meşhur sorusunu soracaktır “Hiç kimsenin etkisi altında kalmadan.....” Kimisi sade bir “Evet” diyecektir . Kimisi “Çook istiyorum. Evet, evet, evet” diyecektir.
Örneğin; İstanbul'da 2023 nikah işlem ücreti; Hafta içi: Nikah salonu ücreti ortalama 600-800 TL. Hafta sonu: Cumartesi ve pazar ile tatil günleri gerçekleşen nikahlar için ise 800-1.000 TL civarında. Bu ücretler genellikle hizmet bedeli, dosya ücreti ve evlilik cüzdanı maliyeti gibi masrafları da kapsıyor.
Nikah memuru, belediyeye bağlı görev alır. Bu görev içinde koşulsuz tüm nikah işlemleri için görev üstlenir. Özellikle giyimine özen gösteren, iletişim becerileri gelişmiş, hoşgörülü kişiler nikah memuru olarak atanır. Çoğunlukla da belediye altında yer alan Yazı işleri Müdürlüğü bu çalışma için uygun görülür.
Nikah memurluğu günümüzde hem popüler hem de saygın bir meslek olarak görülmektedir. Ancak her meslekte olduğu gibi nikah memuru olmak için de adayların birtakım şartlara sahip olmak gerekir. Nikah memurluğu için neler gerektiği ve nasıl başvuru yapıldığı merak edilen bir konudur.
Nikah Memuru, düğünlere, nikahlara giderek kişilerin resmi olarak evlenmesini sağlayan, nikah işlemine onay veren ve bu işlemi devlet kayıtlarına işleyen personeldir. Nikah Memuru, devletin en önemli birimi olan ailenin oluşmasına yardımcı olduğu için oldukça değerli bir görev icra etmektedir.
Düğünlerin oturma düzeni, maske, mesafe ve temizlik kuralları ile nikah merasimi şeklinde en fazla bir saat süre içerisinde gerçekleştirilmesi, Ayrıca 30.07.2020 tarih ve 12682 sayılı Genelgemiz çerçevesinde toplu taziye yapılmamasına ilişkin hükümlerin eksiksiz uygulanması, sürdürülecektir.
Genelde evlendirme dairelerinde günün ilk nikahı saat 11:30 gibi kıyılıyor. Bunun öncesinde gelin hazırlıklarının yaklaşık 3-4 saat sürdüğünü düşünürsek, düğün gününüzde hazırlıklarınıza sabah çok erken başlamanız gerekecek.
1. hayır. başvuruyu nereye yaparsanız oradan gönderecekler.
Genel bir kabul vardır. O da hafta sonu evlendirme ücretinin mesai saatindekinden fazla olmasıdır. Mesai saatleri dışına hafta sonu da girdiği için nikah kıyılması mümkündür.
Evlilik öncesinde mutlaka SMA testi de yaptırılması ilgili yasal mevzuat gereğince zorunlu hale getirilmiştir. Bu testin yaptırılmaması durumunda nikâhın kıyılması söz konusu değildir.
Yıldırım nikahı şeklinde bir nikah çeşidi olmamakla birlikte en erken evrak tesliminizden 24 saat sonra evlenebilirsiniz.
Nikah memurları, belediye başkanlarının kendilerine verdiği yetkiye dayanarak, başkanı temsil etmek sureti ile de nikah kıyar. Nikah memuru, belediye nezdinde görev yapar. Bu görev içinde herhangi bir şart ya da koşul olmadan bütün resmi nikah işlemleri için görev üstlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri