Çikolatanızın tadı bozulmadığı sürece yemenizde bir sakınca yoktur.
Son kullanma tarihi geçmiş çikolata, kişinin sağlığını çoğu zaman tehdit etmez. Çünkü çikolata son derece dayanıklı bir yiyecektir. Tadında herhangi bir değişiklik veya bozulma yoksa tüketilebilir. Bekleyen çikolatanın üzerinde beyaz bir tabaka oluşabilir.
İyi ki hemen bozulmuyor: Çikolata
Çikolata üretim tarihinden sonra 1 yıla kadar dayanıyor. Yani tatlı krizlerinize karşı eve çikolata depolamak isterseniz, bunu gönül rahatlığıyla yapabilirsiniz.
Bir gıdanın TETT'si geçtiyse bazı özelliklerini kaybetmiş olabilir fakat bunlar sağlığımızı olumsuz etkileyecek durum değildir. O yüzden TETT geçti diye gıdayı hemen çöpe atmamalıyız. Eğer gıdada kötü koku ve istenmeyen lezzet varsa o durumda tüketilmemesi ve atılması gerekmektedir” uyarısında bulundu.
Ayçiçek yağlarının son kullanma tarihinden sonra kullanılabiliyor olması, sonsuza kadar bozulmayacağı anlamına gelmez. Sıvı yağınızda aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, sakın riske girmeyin.
İlgili 32 soru bulundu
Cips, son tüketim tarihi geçtikten bir ay sonrasına kadar tüketilebilir. Bu durumda cipsi tüketmek sağlığınıza zarar vermez ancak tadının bayatladığını fark edebilirsiniz. Cipsin daha uzun süre dayanmasını istiyorsanız serin ve kuru bir yerde muhafaza etmelisiniz.
Son Tüketim Tarihi (STT), mikrobiyolojik açıdan kolay bozulabilen ve bu nedenle insan sağlığı açısından kısa süre içerisinde tehlike oluşturması muhtemel olan gıdaların tüketilebileceği son tarihtir. Son tüketim tarihi geçmiş ürünlerin kullanılması uygun değildir.
Genellikle ürünün kalori, şeker ve yağ içeriğiyle son tüketim tarihine bakılıyor.
SKT ise ürünün son kullanılabileceği/tüketilebileceği tarihi ifade eder. Bu tarih geçtiğinde, ürün kesinlikle kullanılmamalıdır. Bu tarihten sonra ürünün kontrolünü yaparak tüketmenizde bir sakınca yoktur. Bu tarihten sonra tüketilmemesi gerekir.
TETT tavsiye edilen tüketim tarihi anlamına gelir. TETT, Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği'ne göre, uygun şekilde muhafaza edilmesi durumunda gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihtir. Etikette belirtilen TETT gününe kadar gıda, kalitesini en iyi şekilde muhafaza edebilmektedir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Nutella raf ömrü ne kadar? Sıvı çikolataların ortalama raf ömrü bir haftadır. Sıcaklığın 35 derece üstünde olması durumunda raflarda depolanan katı çikolataların hepsi azami 1 ay süre raflarda kalmalıdır.
Çikolata. Çikolatanızın tadı bozulmadığı sürece yemenizde bir sakınca yoktur. Eskiyen çikolatanın üzerinde zaman zaman beyaz bir tabaka oluşur. Bu çikolatanın içindeki şekerin ya da yağın kristalize olmasından kaynaklanır ve size zarar verecek bir şey değildir.
Çikolataların bozulduğu iki şekilde anlaşılmaktadır; bunlardan birincisi görüntüsünün değişmesi ikincisi ise koku değişikliğinin olmasıdır. genellikle yağın erimesi ile çikolata yüzeyi beyazlar ama halen tüketilebilir. Çikolatanın üzerinde şekerlemenin oluşması ise, bozulmasının en önemli işaretini oluşturmaktadır.
Genellikle sütlü çikolatalar için raf ömrü 1 yıl, bitter çikolata için 2 yıl olurken kakao içeriği çok yüksek olan dark çikolatalar için bu süre 5 yıla kadar ulaşır. Raf ömrünün yanında uygun koşullar sağlanmadığı sürece çikolataların bozulma süreleri de kısalabilir.
Eğer buzdolabı kullanacaksan çikolatayı hava ve ışık geçirmeyen, kuru bir kapta sakla. Bu kurallar uygulandığında çikolata uzun bir süre dayanır. Örneğin, sütlü çikolata katı hâldeyken yaklaşık bir yıl boyunca rahatlıkla muhafaza edilebilir. Bitter çikolata ise katı hâldeyken yaklaşık iki yıl saklanır.
Ancak son tüketim tarihini geçmiş tüm gıdalar bakteri gelişimine açık hale gelmiş olabilirler. Bu nedenle markette daima ürünlerin son kullanma tarihlerine göz atmalısınız. Eğer tarihin geçtiğini fark ederseniz, doğrudan çöpe göndermek daha sağlıklı ve güvenli bir tercih olacaktır.
Dondurulmuş, konserve veya kurutulmuş yiyeceklerin son kullanma tarihleri geçse bile yenilebilirler. Tek yapmanız gereken bozulma olup olmadığını kontrol etmek. Tabi ki küf keskin bir koku yapacağından büyük bir belirti.
Tavsiye edilen tüketim tarihi, bir gıda maddesinin kalitesini (örneğin lezzeti) en üst düzeyde korumasının makul olarak beklenebileceği sürenin uzunluğudur. Tavsiye edilen tüketim tarihi bulunan gıdalara örnek olarak, konserve, kurutulmuş ve dondurulmuş gıdalar verilebilir.
Son kullanma tarihi belirlenirken ürünün, hesap üzerinde ki (mikrobiyolojik) bozulma süresinden ve tüketilmesi halinde zarar verebilme yüzdesinden faydalanılarak tarih belirlenir ve ortaya çıkan süreden bir miktar önceki tarihler son kullanma tarihi olarak yazılır.
Çabuk bozulan gıdalar için son kullanma tarihinin uzatılabilmesi için paket içindeki karbon dioksit, nitrojen ve oksijen oranlarının normal havadan farklı hale getirildiği paketleme yöntemi . kullanma tarihini uzatlamaya yönelik bir yöntemdir.
Satın alınan gıdalarda, gıdanın kalitesini korumak için belirtilen tavsiye edilen tüketim tarihlerine uyulması son derece önemlidir. Bu nedenle Fanta da tavsiye edilen tüketim tarihine kadar tüketilmelidir.
Ama üzerinde n 05.07.2022 yazıyor. Yani son kullanma tarihi geçmiş.
Son kullanma tarihi genellikle ilacı yazılan ayın sonundan sonra almamanız gerektiği anlamına gelir. Örneğin, son kullanma tarihi Temmuz 2020 ise ilacı 31 Temmuz 2020'den sonra almamalısınız.
Aralarındaki en büyük fark ise son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin kullanılması sonucunda sağlık sorunlarına neden olurken, TETT yani tavsiye edilen tüketim tarihi geçmiş ürünlerin kullanılması, beklenen etkiyi görememek, gıdalarda ise istenen tadı alamama gibi sonuçlara neden olmaktadır.
Çoğu un türü, son kullanma tarihlerinden altı ila sekiz ay sonra, tam buğday ve kendi kendine kabaran un ise, son kullanma tarihlerinden sonra dört ila altı ay dayanır. Mısır unu, son kullanma tarihinden itibaren 12 aya kadar dayanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri