fücur / fücûr. Günah. Zina. Namusları pây-mâl etmek gibi şeytanî iştiha.
Zina, aralarında bir nikâh bağı bulunmayan yetişkin bir erkek ile kadın arasındaki cinsel ilişkidir, ancak efendi-cariye ilişkisinde de nikah bağı yoktur ve onlar zina sayılmamıştır. Zina çoğu toplumun etik anlayışına uygun olmayan cinsel ilişki olarak değerlendirilir.
Zinet. İzzet. Bir şeye alışıp ünsiyet etmek.
(ﻭﻟﺪﺵ) i. (Ar. veled “çocuk” ve Fars. -eş üçüncü şahıs zamiriyle veled-eş “onun oğlu”) târih. Osmanlı Devleti'nde yeniçeri ocağı ileri gelenlerinin ocağa kaydettirdikleri evlât ve akrabâları hakkında kullanılmıştır.
Veledizina kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Veledizina kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı veled + zinā şeklindedir.
İlgili 43 soru bulundu
Veled-i Zina, zina ürünü çocuk.
Evlilik dışı doğmuş çocuk. Evlilik içinde doğan çocuğu "sahih nesepli", evlilik dışı doğana ise "gayrı sahih nesepli" denir. Nesep bir kimsenin soy ve hısımlık bakım, kendi soyu ile olan kan bağını ifade eder.
Zina yapmak; aralarında nikah akdi olmayan ergen bir kadın ile ergen durumdaki bir erkeğin cinsel ilişkiye girmesi durumunu ifade eder. Zina olarak ifade edilen bu durum ise kişiler tarafından bilerek ve isteyerek gerçekleşir. Zina yapan kişiye ise, 'zani' denilmektedir.
Evlilik dışı cinsî münasebet.
Çocuğun anası; sahibinden çocuk dünyaya getiren cariye anlamında bir fıkıh terimi.
Meşru olmayan birleşmeden doğan çocuk, nikah dışı birleşmeden doğan çocuk.
Hediye, armağan, bahşiş.
Azim, gayret, fedakârlık.
Osmanlı Türkçesi
[1] zil. [2] pas. [3] zenci.
Sevişmek kelimesi zina anlamında kullanılmışsa, en büyük günahlardan biri işlenmiş olur. Ancak sevişmek ile zina etmeden yapılan işlemler anlamında ise, o zaman zina olmamakla beraber Allah'ın yasakladığı bir iş olduğundan zina olmasa da yine haram işlenmiş olur. Mahrem olmayan kadına dokunmak veya tokalaşmak haramdır.
Arapça zny kökünden gelen zināˀ زناء “gayrimeşru cinsel ilişkiye giren” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Aramice/Süryanice zny kökünden gelen zənā זְנָא “zina etti, gayrımeşru ilişkiye girdi” fiilinden alıntıdır.
Zina olarak kabul edilmeyen davranışlar, sadakatsizlik olsa da cinsel ilişkinin varlığına karine olmayan her türlü haldir: öpüşme, kucaklaşma, aşıkane hareketlerde bulunma.
Arapça cry kökünden gelen cāriyat جارية "1. genç kız, 2. hizmetçi, dişi köle" sözcüğünden alıntıdır.
(Dübur. dan) Azat olması efendisinin ölümüne bağlı bulunan köle.
Ümmül Veled'den doğan çocuk, da aynen annesi hükmünde olup satılamaz, hibe edilemez , herhangi bir verecek için rehn olarak bırakılamaz.
Zina çocuğunun cennete giremeyeceği ile ilgili hadistir diye söylenen söz uydurmadır.
Kuranı kerim ve masumlardan (a.s.) gelen rivayetlerde beyan edilen şu ki; gayri meşru yollardan doğan çocuklar, hayatını, kerametini, öğretim ve eğitimini sınırlandırmadan bazı toplumsal meziyetlerden mahrum bırakılıyor.
Kalbi kendiliğinden zikreder hale gelince sâlike ruh latifesinin zikri telkin edilir. Zikrin tesiriyle kalbin bu ilâhî tecelliye mazhar olmasına “veled-i kalb” veya “vilâdet-i sânî” adı verilir.
Ebû Hüreyre (r.a)'un rivayetine göre Efendimiz (SAV) şöyle buyurdu: "Âdemoğluna zinadan nasibi takdir olunmuştur. O buna mutlaka erişir. Gözlerin zinası bakmak, Kulakların zinası dinlemek, Dilin zinası konuşmak, Elin zinası tutmak, Ayakların zinası yürümektir.
Zina için sayılan söz konusu koşullar doğrultusunda, erkek ve kadın bu suçun faili olup bunlardan birinin evli ya da bekar olması eylemin suç olma niteliğini ortadan kaldırmamaktadır.
Ölüm komasına girmeden yürekten yapılan her bir tövbe gibi zinadan ötürü yapılacak tövbe de kabul edilir. Kuran'da pek çok âyet, tövbelerin kabul olunacağını, işlenen günahların silineceğini müjdelemektedir. Şûra sûresinin 25. âyetinde şöyle buyrulur: “Allah kullarının tövbelerini kabul eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri