8- Nikâh saatinde 18 yaşını doldurmuş, yanında T.C. kimlik kartı bulunan en az iki şahit hazır bulunmalıdır. Nikâh şahidi olabilmek için: reşit, ayırt etme gücüne sahip olmak ve şahitliğini yaptığı kişiyi tanımak şarttır.
18 yaşını doldurmuş, Akıl sağlığı yerinde olan her kişi nikah şahidi olabilir.
Nikah şahidi olacak kişinin yaşının en az 18 olması gerektiğini unutmayın. Ayrıca, nikah şahidinin medeni durumunun bekar ya da evli olması fark etmez ama boşanmış veya dul olan bir kişi de şahitlik yapabilir. Bu konuda yanlış bir algı olduğunu belirtmek isterim.
Şahitler reşit olmalıdır. Gelin ve damadın her ikisinin de birinci dereceden akrabaları (anne, baba, kardeşler ile çocuklar) nikah şahidi olamazlar.
Nikâh şahidi olabilmek için ergin, ayırt edebilme yetisine sahip olmak ve şahitliği yapılan kişiyi tanıma şartı aranır. Bu şartları taşıması kaydıyla çiftin annesi, babası, kardeşi veya çocuğu da nikâh şahidi olabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Nikah Şahitleri
Nikah saatinde 18 yaşını doldurmuş, yanında Nüfus Cüzdanları bulunan en az iki şahit hazır bulunmalıdır . Nikah şahidi olabilmek için; reşit, ayırt edebilme gücüne sahip olmak ve şahitliğini yaptığı kişiyi tanımak şarttır. (Çiftin; annesi, babası veya kardeşleri şahitlik yapabilirler.)
Nikah şahidi olabilmeniz için şu şartları taşımanız gerekir: · 18 yaşından büyük olmalısınız. · Akli dengeniz yerinde olmalı. · Şahitlik yaptığınız kişiyi tanıyor olmalısınız.
Kardeşten Nikah Şahidi Olur mu? Başta kardeşler olmak üzere aynı soyisimden nikah şahidi olur mu sorusu da konuyla ilgili en çok merak edilenler arasında. Bu noktada şu bilgiyi vermeliyiz; aynı soyadı taşımak şahit olmaya engel değildir. Gelinin ve damadın kardeşleri şahitlik edebilir.
On sekiz (18) yaşını doldurmuş, çifti tanımak şartı ile akıl sağlığı yerinde olan her kişi nikâh şahidi olabilir. 30-EN AZ VE EN FAZLA KAÇ NİKÂH ŞAHİDİM OLABİLİR? En az 2 şahit, en fazla 4 kişi olabilmektedir.
Nikah şahidi olma şartları arasında aile üyeleri olamaz veya aynı soyadı taşıyanlar olamaz diye bir kaide şart yoktur. Bu yüzden kardeş nikah şahidi olabilir. Aynı zamanda diğer aile üyeleri anne ve baba da nikah şahitliği yapabilir.
On Altı Yaş, Olağanüstü Durum ve Pek Önemli Sebep, Yetkili Hâkimin İzni, Yasal Temsilcinin Dinlenmesi. Olağanüstü evlenme yaşı, Türk Medenî Kanunu'nda düzenlenmiştir. “Ancak, hâkim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple on altı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir.
Bu arada anne ve babasının daha resmi nikahı var.” Cevap: Evlenme kapsamında yaş ile ilgili olarak temel kural, kişinin evlenebilmesi için 17 yaşını doldurmuş olması gerekliliğidir.
Nikâhta resmi olarak en fazla iki şahit olabilir.
Türkiye'de evlenme yaşı
2002'de uluslararası ortalamaya uyum sağlamak adına hem erkeklerde hem de kızlarda 18 yaş olarak belirlenmiştir. Ancak kişi, ebeveyn rızası varsa 17 yaşında, olağanüstü koşullarda ve mahkeme kararıyla 16 yaşında evlenebilir. Türkiye'de 15 yaş ve altındaki bir kişinin evlenmesi yasaktır.
a) On yedi yaşını tamamlayan erkek ve kadın velinin izni, veli yoksa vasi veya vesayet makamının izni ile, b) On altı yaşını dolduran kadın ve erkek hakimin izni ile evlenebilir. Ancak; ayırt etme gücüne sahip olmayanlar ile on beş yaşını dolduran küçükler, mahkemece ergin kılınsa dahi evlenemez.
OLAĞANÜSTÜ EVLENME YAŞI NEDİR? Bir kadın veya erkek, on yedi(17) yaşını doldurmamış olsa bile, on altı(16) yaşını doldurmuşsa ve ilaveten evlilik birliğini kurması için olağan üstü bir durum, önemli bir neden varsa, hakimden evlenmesine izin vermesini isteyebilecektir.
Şahit, evlenme isteğine ait iradelerin açıklanmasına dair bildirimlerin serbestçe yapıldığına, şahitlik ettiği kişinin kimliğinin doğruluğuna ve akdin yapıldığına şahittir. Şahit olacak kişiler nikah öncesi kimliklerini görevli memura göstermek ve T.C kimlik numaralarını ve adreslerini bildirmek zorundadır.
Tirmizî, Nikâh, 15 [1104]) buyurarak nikâhtaki en önemli şartlardan birinin şahitlik olduğunu belirtmiştir. Nikâh akdinde şahitlerin; erkeğin şahidi ve kadının şahidi şeklinde bir ayrıma tabi tutulması şart değildir.
Nikah şahitlerinden biriysen de elbiseni buna göre seçmelisin. Nikah şahidi elbisesi çok gösterişli olmamalı ve gözleri kendi üstüne çekmemelisin. Tek renk, klasik bir elbise tercih edebilirsin.
8- Nikâh saatinde 18 yaşını doldurmuş, yanında T.C. kimlik kartı bulunan en az iki şahit hazır bulunmalıdır. Nikâh şahidi olabilmek için: reşit, ayırt etme gücüne sahip olmak ve şahitliğini yaptığı kişiyi tanımak şarttır.
Kişinin annesi, babası ya da kardeşleri de nikah şahidi olabilir.
Mehir olarak maddî veya malî değeri olan her türlü menfaat tespit edilebilir. Mehrin en az miktarı Hanefîler'e göre 10 dirhem (o dönemlerde yaklaşık iki koyun bedeli), Mâlikîlere göre ise 3 dirhem gümüştür. Şâfiî ve Hanbelî hukukçulara göre ise mehrin alt veya üst sınırı yoktur.
Erkek veya kadın 17 yaşını doldurup 18 yaşından gün almadıkça evlenemez. Yaş şartı tam olsa da kanun aradığı diğer evlilik şartlarının da var olması gerekir. Yani kişilerin evlenebilmesi için bedensel ve ruhsal olgunluğa ulaşmış olması gerekir.
-On yedi (17) yaşını doldurmuş erkek ve kadın, anne-baba veya vasinin izniyle evlenebilir. Bu çiftler için evlenme ehliyet belgesi ile birlikte vukuatlı nüfus kayıt örneği de istenecektir. Ayrıca anne-babalarının da nüfus cüzdan fotokopileri ve birer adet fotoğraflarıyla birlikte başvuru yapmaları gerekmektedir.
2024 yılı nikah cüzdanı ücreti ise 705 TL'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri