Kasko hasar ödemesi için kazaya dair bilgi ve belgelerin 5 iş günü içerisinde sigorta şirketine bildirilmesi gerekir. Kasko hasar beyanı yapıldıktan sonra ekspertiz raporu ile hasar tespit edilir. Belgelerin eksiksiz olması ve hasarın tespitinden sonra 10 iş günü içerisinde kasko hasar ödemesi yapılır.
Vatandaşlarımız, Kesin Hasar Tespit Sonuçlarını mahalle muhtarlıklarında askıya çıkarılan listelerden, e-devletten ve hasartespit.csb.gov.tr internet adresinden öğrenebileceklerdir. Sonuçlar, 30 gün süreyle belirtilen internet adresi ve mahalle muhtarlıklarında ilan edilmeye devam edecektir.
Valilikçe görevlendirilen teknik ekipler olay mahalline intikal ederek, afete uğrayan binanın hasar tespitini yaparlar (Afet etkisi belirleme) . Afet etkisi belirleme çalışmaları sonucuna göre Genel Hayata Etkililik/ Etkisizlik ve acil yardım yapılması yönünden değerlendirmeler ayrı ayrı yapılır.
Hasar tespiti yapıldıktan sonra, binaların tamiri ve güçlendirilmesi gerekiyorsa, inşaat mühendisleri ve mimarlar tarafından belirlenen standartlara uygun olarak işlemler yapılmalıdır. Aksi takdirde, bina güvenliği tehlikeye girebilir ve olası bir afet durumunda insan hayatı tehlikeye girebilir.
Binasının hasar tespiti hiç yapılmayan, binasının hasar durumunun hatalı olduğunu düşünen ya da başka sebeplerle hasar tespitlerine itiraz eden vatandaşlarımızın 30 günlük süre içerisinde itiraz talepleri alınmaktadır. Bu süre sona erdikten sonra itiraz hasar tespitleri başlamaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı; depremden etkilenen bölgelerde ilan edilen hasar tespit sonuçlarına, 1 ay içinde itiraz edilebileceğini, yeniden yapılan hasar tespitiyle sonuçların kesinleşeceğini açıkladı.
Bina Hasar Tespiti Kimler Tarafından Yapılır? Deprem sebebiyle yapılarda meydana gelen hasar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Belediyeler tarafından gerçekleştirilir. Kişiler dilerlerse deprem öncesi ve sonrası yapılarının hasar riskini veya mevcut hasarını özel hasar tespit şirketlerine de yaptırabilir.
Bir afet nedeniyle binanın hasar gördüğü düşünülüyor ise Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'ne başvurulmalıdır. ( 3 Hasar tespit çalışmaları kaç aşamada yapılmaktadır? Hasar tespit çalışmaları sırasıyla; Hasar Tespit ve İtiraz Hasar Tespit olmak üzere 2 aşamada gerçekleştirilmektedir.
Bina incelemesinde herhangi bir ücret talep edilmiyor. Vatandaşlar, yaşadıkları ilçe, mahalle, sokak, cadde gibi bilgileri doldurarak inceleme başvurusunda bulunabiliyor.
Hasar uzmanı, araç hasar seviyesi ile muhtemel onarım maliyetini belirlemek ve sigorta kapsamı konusunda müşteriye uzman bilgisi sunmakla sorumludur. Oto fiziki hasarları ile ilgili iddiaları zamanında ve etkin bir şekilde araştırır, müzakere eder ve karara bağlar.
Hasar Tespitlerine İtiraz Etmek İsteyen Vatandaşlarımız;
Kesin Hasar Askı Listeleri ile birlikte askı itirazları 07.04.2023 tarihinde başlayacak, 06.05.2023 tarihinde saat 23:59'da son bulacaktır. Kamuoyuna önemle duyurulur.
Bu tespite itiraz etmediğiniz takdirde binanızın az hasar aldığını kabul edersiniz ve yıkılabilecek binalara ilişkin verilecek yardımlardan yararlanma hakkınız olmaz. Orta Hasarlı Binalar : Bu tespit “BİR YIL İÇİNDE GÜÇLENDİRME ZORUNLULUĞU, AKSİ TAKDİRDE YIKILIR” şeklindedir.
Riskli yapı tespitine ilişkin durum, kendilerine bildirildikten sonra hak sahipleri tarafından itiraz yoluna başvurulabileceği gibi iptal davası yoluna da başvurulabilir.
Hasar dosyasının kusur oranı komisyon tarafından üç iş günü içerisinde sonuçlandırılmaktadır. Kaza tespit tutanağının doldurulmasından sonra hasar anında istenen diğer belgelerle beraber 5 iş günü içerisinde sigorta şirketine ulaşarak hasar dosyasının açtırılması gerekmektedir.
İdari yasa gereği hasar tespitine itiraz edebilir. Hasar derecesi veya tespite itirazda bulunabilir. Sonuçlar da 1 hafta içerisinde açıklanacak.” Ağır hasarlı binaların yıkımının vatandaşlar tarafından yapılmaması gerektiğine vurgu yapan Bolat, “Vatandaşlarımız, ağır hasarlı binalarını kendileri yıkmak istiyor.
BASIN DUYURUSU Deprem Bölgesinde Yapılan Hasar Tespit Çalışmaları 6 Şubat 2023 tarihinde ve sonrasında meydana gelen deprem afetleri münasebetiyle afet bölgesinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinesinde gerçekleştirilen bina hasar tespit çalışmaları, büyük oranda tamamlanmıştır.
Deprem hasar tespiti https://hasartespit.csb.gov.tr/ veya www.turkiye.gov.tr e-Devlet ekranlarından öğreniliyor.
Hasar kaydı sorgulama SMS
SMS ile araç plaka sorgulama tüm operatörler tarafından gerçekleştirilebilir. Sorgulama ücreti 7 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Aracın hasar geçmişini sorgulamak için araç plakası karakterler arasında boşluk bırakılmadan yazılır ve 5664'e gönderilir.
HASAR TESPİTİ İÇİN NEREYE BAŞVURULUR? Tespit çalışmaları için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na resmi başvurular yapılırken, sigortası olanların zararlarının tazmini için ise Doğal Afet Sigortaları Kurumu'na (DASK) başvurmaları gerekiyor.
2577 SAYILI İDARİ YARGILAMA USULÜ KANUNU'NUN 10'NCU MADDESİ UYARINCA, HASAR TESPİTİ YAPTIRMAK İÇİN 30 GÜN ZARFINDA İDAREYE BAŞVURMALARI GEREKMEKTEDİR.
Yalnızca araç plaka bilgisi ile aracın ağır hasar kayıtlı araç olup olmadığını öğrenebiliyorsunuz. Satın almak istediğiniz araç için kaza bilgisi sorgulama yapmak istiyorsanız da işlem çok basit. KAZA yazıp boşluk bırakarak aracın plakasını yazıyorsunuz ve 5664'e kısa mesaj gönderiyorsunuz.
Yapıların kullanılıp kullanılmaması ile kalkan duvarlar, baca, parapetler, cephe kaplamaları gibi hasarlarla zeminde meydana gelen yer değiştirmelerin çevredeki insanlara verebileceği zararın belirlenmesi ve önlenmesi amacıyla yapılan ilk değerlendirme ön hasar tespiti olarak tanımlanmaktadır.
Kasko hasar beyanı yapıldıktan sonra ekspertiz raporu ile hasar tespit edilir. Belgelerin eksiksiz olması ve hasarın tespitinden sonra 10 iş günü içerisinde kasko hasar ödemesi yapılır.
Yıkılması gerekenler için en çok 3 gün süre verilerek tehlikenin giderilmesi sahiplerine bildirilir. Mahallinde sahibi bulunmadığı takdirde durum, mahalli vasıtalarla ilan edilmek suretiyle, bildiri yapılmış sayılır. Mal sahibi veya vekili, bu bildiriye karşı 3 gün içinde yetkili idare kurullarına itiraz edebilir.
NEDİR? Hasar tespit, meydana gelen deprem gibi afetler sonrası mimar ve mühendislerden oluşan teknik heyet tarafından depremin binaya verdiği hasarın gözlemsel olarak değerlendirilerek hasarsız, az, orta, ağır/yıkık olarak sınıflandırılması işlemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri