Normal şartlarda yorganların senede bir defa yıkanması önerilir. Yorganınız kısmi olarak kirlendiyse. Örneğin; üzerine bir şey döküldüyse, o bölgeyi temiz bir kapta hazırladığınız ılık sabunlu suyla yıkayabilirsiniz.
Yorganların yılda en az 2 kez yıkanması öneriliyor.
Bu sebeple ne sıklıkla yorgan yıkaması yapılacağı da merak edilir. Yorganları tertemiz tutmak için ideal süre 8 ila 12 ay arası demek mümkün. Nevresimler ise hafta ya da ayda 1 defa muhakkak yıkanması önerilir. Her yorganın kumaş ve iç yapı malzemesi farklı olduğu için, yıkama talimatları da değişkenlik gösterebilir.
Dolayısıyla hijyenine dikkat edilmesi içinde oluşabilecek güve gibi parazitlerin yanında yünde oluşabilecek kokunun da önüne geçer. Eski tip yün yorganların senede bir defa yıkanarak havalandırıldığında dayanım süresinin 50-60 yıl olduğundan bahsedilir.
Yıkama Sıklığı
Yine çok terleyen biriyseniz duruma göre haftada 1-2 kez değiştirilip yıkanması doğru olacaktır. Genel olarak nevresim takımları kış aylarında 2-3 haftada bir değiştirilebilir. Yaz aylarında ise hava sıcaklığı gibi durumların etkisiyle haftada en az iki kez değiştirilmesi daha sağlıklı olacaktır.
İlgili 43 soru bulundu
Yastık kılıfları haftada en az 1 kere yıkanmalıdır, kişinin tercihine göre sıklığı değişiklik gösterebilir. Yastığın içeriğinin temizliği için koruyucu kullanabilir ve düzenli olarak yıkayabilirsiniz. Yastık koruyucu olarak boyutuna uygun bir yastık alezi tercih edebilirsiniz.
Havluların diğer çamaşırlarla birlikte yıkanması yanlıştır. Havluların daha kolay sertleşmesine sebep olur. Havlularınızı biriktirerek, diğer çamaşırlardan ayrı yıkamayı tercih etmelisiniz.
Eğer yünler uzun süre yıkanmazsa, kötü kokulara ve rahatsızlığa neden olacaktır. Yün yıkama işlemlerinin belirli zamanlarda kişilerce özenli olarak yapılması gerekiyor. Gündelik hayatta kullanılan yorgan ve yastıkların içerisinde yünler bulunuyor. Yünler insanların daha rahat edebilmesi için kullanılıyor.
Yün yorganların temizliğinde hem toz hem de sıvı deterjanlar tercih ediliyor olsa da maksimum temizlik için sıvı deterjanları kullanmanızın daha doğru olacağını söyleyebiliriz. Yünün su ile temas ettikten sonra sertleşen bir malzeme olması, yün yorgan temizliğinde yumuşatıcı kullanımını da zorunlu kılmaktadır.
Normal şartlarda yorganların senede bir defa yıkanması önerilir. Yorganınız kısmi olarak kirlendiyse.
Yorganların doğal dokusunu bozmamak için ağartıcı, leke çıkarıcı, çamaşır suyu gibi ürünlerin kullanılmaması gerekir. Doğal içerikli elde yıkama deterjanları, beyaz sabun gibi temizleyiciler ile yorganınızı yıkayabilirsiniz. Bunun yanında evde yapabileceğiniz doğal deterjanlar ile de yorganlarınızı yıkayabilirsiniz.
8 kg ve üstü makina alırsanız sorun çıkmadan yıkarsınız yorganlarınıda 7 kg makinada yorgan yıkamak zor çünkü. Arçelik 64lt, Bosch 63lt. Çift kişilik büyük yorganları biraz sıkıştırmanız gerekecektir. Büyük çift kişilik yorganları yıkamak için minimum 65lt hacim gerekir.
Dr. Browning, kış aylarında sıklığın azalmasının tolere edilebileceğini ancak çarşafları haftada bir değiştirme sıklığının ideal olduğunu belirtiyor. Kış aylarında daha az terlesek bile ölü deri hücrelerimizi vücudumuzdan atmaya devam ediyoruz, bu yüzden iki haftada bir sıklık bile yeterli olmayabiliyor.
Kış mevsiminde nevresim temizliği
Hijyenik bir ortamda dinlenmek ve hastalıklara karşı korunmak için, kışın haftada bir nevresim takımları kumaşın dayanabildiği en üst sıcaklığa kadar yıkanmalı, ütülenmelidir ve nevresim değiştirme işlemi yapılmalıdır.
Makineye sığmayan yorganları elde bir leğenin içerisinde yada küvette yıkayabilirsiniz. Soğuk suyun içerisine yorganı basın ve 1 - 2 saat bekletin. Ardından suya, yünlü çamaşırlar için kullandığınız deterjandan ekleyin. Yorganı çevire çevire yıkayın.
Mümkünse, güneş ışınlarının doğrudan gelmesini önleyin. Bu işlem, yün yorganın en ideal şekilde kurumasını sağlar ve daha uzun ömürlü olmasına yardımcı olur. Ayrıca yorganı kuruturken arada bir çevirmeniz, her tarafının hızlı ve eşit derecede kurumasını sağlar. İnce bir yün yorgan 4-6 günde tamamen kuruyacaktır.
Çamaşır makinenizin narin ya da hassas programında en az sıcaklık derecesine getirerek yıkamanızı tavsiye ederiz.
Makinenizde sentetik yıkama programı bulunmuyorsa, düşük devirli bir programda 40 derecede yıkayabilirsiniz. Ancak aşırı lekelenme söz konusu ise bu ürünlerin yıkanmasında uygun leke çıkarıcıların kullanılmasında ve ön yıkama yapılmasında da herhangi bir sakınca yoktur.
Yün yorgan yıkama işleminde dikkat edilmesi gereken noktaların başında su sıcaklığı geliyor. Yünün doğal bir elyaf olduğunu ve yıkarken özen gösterilmesi gerektiğini unutmayın. Bu noktada dikkat etmeniz gereken ilk konu su sıcaklığı. Yün yorganlarınızı maksimum 30 derecede yıkamanız gerekiyor.
Son derece sağlıklı ve doğal bir malzeme olan yün, biyolojik bozunma gösterir. Bu nedenle endüstriyel kirliliğe neden olmaz. Esnek ve yumuşak bir yapıya sahiptir. İçerisindeki doğal kıvrım ve sarmallar sayesinde eski haline dönebilen yünler, bu açıdan oldukça konforludur.
Kazan kapasitesinin yarısı kadar ağırlığa sahip yünü bir ölçek çamaşır deterjanı ile makinede kolayca yıkayabilirsiniz. Yün yıkama deterjanını ekledikten sonra makineyi yün programında düşük sıcaklıkta çalıştırmalısınız. Makinede yıkanan yünleri banyoda iyice süzüldükten sonra balkona serip kurutabilirsiniz.
Banyo havlusunu cilde sürtmek, mikrop bulaşma riskini arttırıyor. Bu riske karşı alınması gereken önlem ise havluları sık sık yıkamaktır. New York Tıp Okulu'ndan Mikrobiyolog ve Patolog Philip Tierno, bir havlunun üç defadan fazla kullanılmaması gerektiğini söyledi.
Tüm bunlara bağlı olarak Çamaşır Uzmanı Mary Marlowe Leverette, sağlıklı bir uyku için çarşafların haftada bir değiştirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Şurada Paylaş! Leverette, "İdeal olarak, yatak çarşafları her hafta kumaş için önerilen en sıcak su ile yıkanmalıdır.
Üzerinde zamanla toz, ter biriken yastıkların düzenli aralıklarla temizlenmesi gerekmektedir. Yastık temizliği yapılmadığı takdirde yastıklar sararır ve konforsuz bir hale gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri