Mübarek Ramazan ayında kaçınılması gereken en önemli şey nefsin hoşuna giden ve keyif veren durumlar olduğu için normal sigara gibi keyif vererek vücudu uyuşturan e sigara yani elektronik sigara da orucu bozar.
Oruçlu iken bilerek sigara içmek orucu bozmakta ve kaza gerektirmektedir. Sigara dumanına maruz kalınması durumunda ise oruç bozulmadığından kaza edilmesine gerek kalmamaktadır. ORUÇLUYKEN SİGARA DUMANI ORUCU BOZAR MI? Oruçluyken istemeden sigara dumanına maruz kalmak orucu bozmaz.
İçinde bulunan sıvı nikotinin buharlaşmasıyla oluşan dumanın solunması sigaranın yarattığı etkiyi yaratıyor. Buradan yola çıkılarak sigaranın orucu bozduğu gibi elektronik sigaranın yani e sigaranın da orucu bozduğı söylenebilir.
Oruç tutan bir kişinin yanında yolda yanınızdan sigara içen birinin geçmesi ya da sigara içen başka birinin sigara dumanı gelirse sigara dumanı bu kişinin orucunu bozmaz. Oruçlu bir kişinin, sigara dumanına maruz kalması durumunda orucu bozulmaz.
Oruçlu iken sigara içmenin orucu bozduğu din bilginleri ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirtilmektedir. Elektronik sigaranın da orucu bozduğu bu kapsamda bilinmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
İftardan sonra sigara isteğini bastırmak için öneriler
Sigarayı hatırlatabileceği için kahve ve çaydan uzak durmalı; onun yerine ıhlamur, bitki ve meyve çayları içilmelidir. Sigara içilmeyen ortamlarda bulunulmalıdır. Aile ve çevreden sigarayı bırakma konusunda destek alınmalıdır. Yürüyüş yapılmalıdır.
Oruç halinde iken yasaklardan uzak durulmaması orucu bozar. Diyanet açıklamalarına göre sigara, nargile dumanı gibi tiryakilik nedeniyle kullanılan maddeler de orucu bozan hallerdendir.
Ramazan ayında oruç tutarken orucu bozacak durumlar karşısında kişiler dikkatli olmalıdır. Bu kapsamda öpüşmek orucu bozar mı sorusunun cevabı evettir. Eğer kişi oruçlu iken bilerek ve isteyerek bir kişi ile öpüşür ise orucu bozulur ve bunun sonucunda kefaret orucu tutması gerekir.
Diş fırçalamak orucu bozar mı? Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva'l-Hindiyye, 1/202). Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur.
Ağız ve burnundan su girip de sindirim organına ulaşmadıkça oruçlu kimsenin yıkanması, orucuna zarar vermez.
Eğer bir kişi sigara kullanıyor ise soluduğu dumandan keyif alır bu nedenle orucu bozulmuş olur, ama sigara dumanına maruz kalan ve sigara tiryakisi olmayan bir kişi istemeden sigara dumanı solursa orucu bozulmaz.
Aynı zamanda hem kaza hem kefaret (61 gün oruç) lazım gelir." Elektronik sigara likitlerinde bulunan aroma, nikotin, su ve diğer maddeler buharlaşarak organlarımıza nüfuz eder. Bu nedenledir ki oruçlu iken elektronik sigara kullanılmamalıdır.
Buna göre elektronik sigara içmek caiz değildir. Haramdan mekruha doğru hükmü ise içen kişiye (bünyesine göre) verdiği zarara bağlıdır.
Nikotin bandı orucu bozmaz. Kural olarak orucu bozan şeyler, vücuda normal yollarla giren maddeler ve cinsel ilişkidir.
Oruçluyken dudak yemek eğer istemsiz yapılan bir davranış ise ve dudak derisinden bir parça yutulmuyorsa oruç bozulmaz. Kaza gerektirmez. Ancak oruçluyken bilerek dudak yenirse ve susam tanesinden daha büyük bir parça yutulursa bu durumda oruç bozulur ve kaza yapmak gerekir. Öpmek, öpüşmek orucu bozar mı?
Bu imkâna sahip olmayanlar, tedavi ve aşı amaçlı iğne yaptırabilirler. Ancak oruçlu iken gıda ve vitamin iğneleri yaptıranların, ağızdan aşı alanların damardan serum ve kan verilenlerin orucu bozulur. Daha sonra bu oruç kaza edilir.
Diyanet tarafından yapılan açıklamalarda; ne kadar dikkat edilirse edilsin, çiğneme sırasında tat alma ya da yutma ihtimali olduğu nedeniyle sakız çiğnemek orucu bozar. Ancak kenger sakızı gibi katkısız sakızlar ve önceden çiğnenerek tatsız hale getirilen sakızların çiğnenmesi yutmamak koşuluyla orucu bozmamaktadır.
Balgam, vücudun kendisi tarafından salgılanan bir salgı olduğu için orucu bozmamaktadır. Tükürük ağzın salgıladığı doğal bir durumdur. Bu yüzden oruçlu olunduğu zamanlarda kişilerin tükürüklerini yutması orucu bozmaz.
Ağız ve burundan alınıp mideye ulaşan her şey orucu bozar. Bu itibarla, ağız kokusunu önlemek veya diş ağrısını gidermek maksadı ile ağza sıkılan sprey ve benzeri maddeler yutulur da mideye ulaşırsa orucu bozar, yutulmazsa bozmaz.
Oruçluyken sürtünmek orucu bozar mı sorusuna net olarak bozmaz diyemeyiz. Bozmasa da oruç niyetinin kalitesini bozar. Yani orucunuzu riske atmış olursunuz.
Oruç, imsak (fecr-i sâdık) vaktinden güneşin batımına kadarki süre içinde yeme, içme ve cinsel ilişkiden, ibadet niyetiyle uzak durmaktır. Yani oruç gündüz tutulur. Ramazan geceleri için yeme, içme ve cinsel ilişki yasağı söz konusu değildir.
Bu konuda (37715) nolu sorunun cevabına bakabilirsiniz. Oruçlu, menisinin akmayacağından ve onunla cinsel ilişkiye girmeyeceğinden emîn (nefsine hâkim) ise, hanımıyla oynaşabilir, onu öpebilir, ona sarılabilir ve onun tenine dokunabilir. Bu konuda (49614) nolu sorunun cevabına bakabilirsiniz.
Bu gibi günler istisna olduğu için niyet etmeden oruç bozmak günahtır denilemez. Şayet planlı bir şekilde oruç bozulacaksa niyetin edilmesi daha uygun bir davranış olacaktır.
Miktarı ne olursa olsun kendiliğinden gelen kusuntu orucu bozmaz. Aynı şekilde mideden ansızın ağza yükselip tekrar mideye dönen şeyler de oruca zarar vermez. Kişinin kendi isteği ile ağız dolusu kusması hâlinde ise oruç bozulur. Hz.
Dudaktan öpüşmenin şehvet içermesidir. Merğınânî, el-Hidâye, II, 256'da da belirtildiği gibi eğer eşler birbirini yanaktan öper ya da sarılır ise bu oruçlarını bozmaz. Ancak dudaktan öpüşme sırasında cinsel istek meydana gelebilir. Buna ek olarak boşalma da meydana geleceği için oruç bozulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri