Genel olarak; kireçlenme, kalça çıkığı ve büyüme plağı kayması gibi çocukluk çağı hastalık sekelleri, romatizmal hastalıklar, iltihap sekelleri, tümörler, ileri yaş kalça kırıkları ile kanlanma problemi sonrası kemik nekrozları kalça protezinin uygulandığı hastalık gruplarıdır.
Kalça protezi; kireçlenme, kırık, kalça çıkığı gibi sorunlarda yapılabilir. Bu sorunları yaşayan hastalara ameliyatsız tedavi yöntemleri uygulanmışsa ya da ameliyatla temizleme yapılmışsa ve bir faydası görülmemişse kalça protezi ameliyatı kaçınılmazdır.
Ancak ameliyat tedavisi şart olduğu halde tedavi gecikirse, sağlam olan iki diz, diğer kalça hatta sırt ve bel bölgelerinde dahi ciddi kireçlenme ve bozulma riski oluşabilir. Ameliyat olunmadığı takdirde diğer bölgelere normale nazaran daha fazla yük bineceği için, vücudun diğer bölgeleri için de risk artmaktadır.
Ameliyattan sonra genellikle ertesi gün kendini iyi hisseden hastaların walker dediğimiz yürüteçle yürümelerine, ikinci gün yüksek tip klozete oturmalarına izin verilir. Hastanede yatış süresi ortalama 4-7 gün arasında değişir.
Ancak hastalar bu süreçte yürürken ağrı duymamaktadır. Protez ameliyatlarının tamamen iyileşmesi için ise yaklaşık 6-12 aylık bir sürenin geçmesi gerekmektedir. Kalça kırığı ne kadar sürede iyileşir? Kalça kırığı, kırık kemiklerin kaynaması ortalama sekiz haftalık bir zaman dilimi içinde gerçekleşmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Kalça Protezinin Ömrü ve Ameliyat Süreci
Son dönemlerde meydana gelen protezin ana maddesi hiçbir şekilde aşınmadığı ve aşınmanın minimuma indirildiği yüzey kaplamaları kullanıldığı için, kalça protezinin ömrü 20 – 25 seneye kadar çıkmaktadır.
Öncelikle yapılacak ameliyatın ilk ameliyatın mükemmel yapılması hasta için doğru protezin seçilmesi birtakım komplikasyonların olmaması durumunda konulacak protezin yaklaşık on beş ila yirmi sene belki çok daha uzun süreyle hastaya hizmet edeceği öngörülebilinir.
Kalça protezi özel bir maddeden yapılmaktadır ve günümüzde uygulanan protezlerin insan dokusuna herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Kalça protezi ameliyatı öncesinde gerekli tetkikler uygulanmalı, hastanın genel sağlık durumu gözetilmeli ve tecrübeli cerrahların tercih edilmesi gerekmektedir.
Kalça protezi ameliyatından sonra ilk gün koltuk değneği yada wolker yürüteç ile yürümeye başlanılabilir. Düzgün ve desteksiz yürüme 4. Haftadan sonra başlamalıdır.
Robotik protez cerrahisi ameliyatını SGK karşılıyor mu? Robotik protez ameliyatlarında diz veya kalça eklemine uygulanan protez malzemesini SGK anlaşmalı hastanelerde SGK karşılamaktadır. Ancak ameliyatta kullanılan robotik protez cerrahisine ait özel malzemeleri ve robot maliyetini SGK karşılamamaktadır.
Oturma, ayağa kalkma, yürüme miktarı hastanın durumuna göre arttırılır. Genellikle 7-14 günde çift koltuk değneğinden, dirsek destekli tek koltuk değneği ile yürümeye geçilir. 3 Veya 4 hafta dolunca desteksiz yürüme önerilir. Kalça protezi yapılan hastaların herhangi bir gıda sınırlaması yoktur.
Kalça protezi ameliyatı için yaş sınırı var mıdır? Özel durumlarda erken erişkin dönemde bile gündeme gelse de; esas olarak orta yaştan sonra yapılan bir ameliyattır. Bu ameliyat için üst sınır bir yaş yoktur. Endikasyonuna göre de kemik gelişimini tamamlamış veya tamamlamak üzere olan herkese uygulanabilir.
Kalça protezi ameliyatı sonrası hastalar genellikle 4-5 gün içerisinde taburcu edilir. Hasta ameliyattan çıktıktan sonra aynı gün içerisinde birkaç adım atabilir. Ameliyattan sonraki ilk 5 gün boyunca da hastanın yürümesi önemlidir.
Kalça protezinin çıkması durumuyla, protez ameliyatından sonra erken veya geç dönemde karşılaşılabilmektedir. Kalça protez ameliyatından sonraki ilk 2 yıl içerisinde meydana gelen çıkıklar erken çıkıklar, 2 yıldan daha geç dönemde ortaya çıkan kalça protez çıkıklar ise geç çıkıklar olarak sınıflanır.
Kalça kemiğindeki kırık ne kadar sürede iyileşir? Kalça kırığı ameliyatından sonra kırık kaynaması genel olarak 6-8 hafta içinde gerçekleşmektedir. Hastanın genel sağlık durumu, sigara içip içmemesi bu süreleri değiştirebilmektedir. Kaynama seri kalça röntgenleri ile kontrol edilir.
Total kalça protezi kimler için uygundur? Kalça eklemi artrit, kalça çıkığı, kırık ya da damarlanma bozukluğuna bağlı olarak ileri derecede hasar görmüş kişilerde, diğer tedavi yöntemleri (ilaçlar, fizik tedavi, eklem içi enjeksiyonlar, baston kullanımı) ile sonuç alınamazsa kalça protezi uygulanır.
Ayrıca çift taraf kalça protezi iyi durum 19+19 %38 dir. Ötv siz araç için ayaklarınızda kısıtlılık varsa dr. değerlendirmesi sonucu rapor alırsınız. Kalça protezi ile araç için ötv alanda var alamayanda.
Kalça protezin doğal aşınması ve yıpranması genellikle ağrı veya rahatsızlığa neden olmaz. Ancak protezde gevşeme başladıktan sonra şikâyetlere sebep olur. Özellikle kasık ve kalça bölgesinde ağrı daha çok asetabulum denilen kalça yuvasına yerleştirilen protezin gevşemesine ait bulgu olarak kabul edilebilir.
Kalça protezi ameliyatı sonrası topallama oldukça yaygın bir durumdur. Bu durumun nedeni, ameliyat sonrası kalça kaslarının zayıflaması ve protezin yeni olmasıdır. Topallama genellikle ameliyattan hemen sonra başlar ve iyileşme süreci boyunca azalır.
Kalça protezi kaç yaşında yapılır? Genellikle 60 yaşın üzerindeki hastalara kalça protezi yapılır ancak gerekli olduğu zamanlarda daha genç hastalarda da uygulanabilir. Kalça protezinin ömrü ne kadardır? Genel olarak 20 – 25 yıl kadar sürmektedir.
Seramik kalça protezi, günümüzde en çok tercih edilen protez türüdür. Bu protezler dayanıklılığı ve uzun ömürlülüğü sayesinde uzman hekimler tarafından tercih edilmektedir. Seramik kalça protezi günümüzün gelişen teknolojisinin katkılarıyla diğer protezlere oranla daha iyi sonuç alımı sağlamıştır.
Ancak, her cerrahi işlem gibi kalça protezi ameliyatı da ciddi bir operasyondur. Kalça eklemini çevreleyen kas ve dokuların iyileşmesi zaman almaktadır. Bu nedenle, ameliyat sonrası ilk zamanlarda ağrılarınızın olması normaldir.
Ameliyat sırasında damar-sinir yaralanması, kırık ve protezlerin düzgün yerleştirilememesi riskleri olabilir. Ameliyat sonrasında damar içinde pıhtı oluşması, enfeksiyon, yara iyileşme problemleri, ağrı, protezlerin gevşemesi ve yeniden ameliyat gerekmesi gibi riskler olabilir.
Kalça protez materyallerini de 4.000 TL civarında ödemektedir. Bu rakam SGK ile protez markaları arasında protokolle tespit edilmektedir. Özel hastaneler SGK tarafından sınıflandırılarak ek ücret alabilmektedir.
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr.İbrahim Rızvanoğlu konu hakkında önemli bilgiler verdi. Protez cerrahisi , eklem içindeki hasarın son aşamaya gelmesi sonucunda bozulan eklemin çıkarılarak, yerine aynı işlevi görecek yapay-metal eklem / implant (platin) yerleştirme işlemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri