Allah'a kulluk edin ve ona hiçbir şeyi ortak koşmayın. Anne babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yakın arkadaşa, yolcuya, ellerinizin altında bulunanlara iyi davranın. Allah kendini beğenen ve böbürlenip duran kimseyi asla sevmez.
Bilmediğin bir şeyin ardına düşme; zira kulak, göz ve kalp, bunların hepsi ondan sorumludur. Bilmediğin şeyin peşine takılma. Çünkü kulak olsun, göz olsun, kalp olsun, hepsi bundan sorumlu tutulmuştur.
İslam toplumunda kadınların haklarının yenilmiş olmasına son veren Nisa süresidir. Miras, ibadet ve evlilik hükümleri yer alır. Nisa süresinde toplumsal açıdan da uyulması gereken kurallar, Allaha, peygambere olan itaat ve cihadın anlamı, imanlı olmak ve salih ameller işlemek içerisinde yer almaktadır.
Eğer karı kocanın aralarının açılmasından korkarsanız, erkeğin ailesinden bir hakem ve kadının ailesinden bir hakem gönderin. Düzeltmek isterlerse Allah aralarını bulur; şüphesiz Allah her şeyi bilen, her şeyden haberdar olandır.
İkinci tanımlamaya göre Allah Teâlâ her bir insan için tıpkı bedeni gibi bir de nefis yaratır, Şah Veliyyullah'ın “neseme” adını verdiği bu nefis, insanın hayatı boyunca yapıp ettiklerine göre mânevî bir yapı ve kişilere göre farklı özellikler kazanır.
İlgili 43 soru bulundu
Enbiya Suresi 35. Ayet – Her Nefis Ölümü Tadacaktır - YouTube.
Kim nefsini temizlerse, mutlaka kurtulmuştur. kendini arıtan kimse onmuştur. Nefsini temizleyip arıtan kurtuluşa erer. Ki nefsi arındırıp temizleyen gerçekten kurtuluşa ermiştir.
Nisâ / 35. Ayet. Şâyet karı-kocanın aralarının iyice açılmasından ve artık yuvanın dağılmasından endişe ederseniz, erkeğin ve kadının ailesinden birer hakem belirleyin. İki taraf da iyi niyetle işi düzeltmek isterse, Allah karı-kocanın arasındaki dargınlığı giderip barışmalarını sağlayacaktır.
Karı kocayı birlikte anlatmak için de zevceyn tabiri kullanılır. Kur'ân-ı Kerîm'de zevc kelimesi hem sözlük hem de ıstılahtaki anlamında tekil, ikil ve çoğul şekillerinde sıkça kullanılmıştır (meselâ bk. el-Bakara 2/35, 232, 234; en-Nisâ 4/20; el-En'âm 6/143; Hûd 11/40; el-Hac 22/5; el-Ahzâb 33/28; er-Rahmân 55/52).
38: Allah'a ve âhiret gününe inanmadıkları halde mallarını insanlara gösteriş için harcayanları da Allah sevmez. Bir kimsenin arkadaşı şeytan olursa, o ne fenâ bir arkadaştır! 39: Onlar, Allah'a ve âhiret gününe inanıp, Allah'ın kendilerine ihsân ettiği nimetlerden O'nun yolunda harcasalardı, ne zararları olurdu sanki!
Meal (Kur'an Yolu)
Anneleriniz, kızlarınız, kız kardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, erkek kardeşin kızları, kız kardeşin kızları, sizi emziren anneleriniz, sütbacılarınız, eşlerinizin anneleri, kendileriyle birleştiğiniz eşlerinizden olup evlerinizde bulunan üvey kızlarınız size haram kılındı.
Nisa Suresi, 3. ayet: Eğer yetim (kız)lar konusunda adaleti yerine getiremeyeceğinizden korkarsanız, bu durumda, (onlarla değil) size helal olan (başka) kadınlardan ikişer, üçer, dörder olmak üzere nikahlayın.
Allah sizden yükünüzü hafifletmek ister; çünkü insan zayıf yaratılmıştır. Allah yükünüzü hafifletmek ister, zira insan (sabır ve metanet bakımından) zayıf yaratılmıştır. Allâh hakkınızdaki hükmüni hafif yapmak ister zîrâ insân za'îf yaradılmışdır. İnsan zayıf yaratılmış olduğundan Allah sizden yükü hafifletmek ister.
Doğduğunda hiçbir bilgiye sahip olmayan insana bilgi vasıtalarından kulaklar, gözler ve kalpler (akıllar) verildiğinin hatırlatılması, insanın en değerli ve ayırıcı niteliğinin gözlem ve düşünme kapasitesi olduğuna ve bu nimetleri verene şükretmek gerektiğine işaret eder.
İsrâ Suresi (23-39) Ayetleri Bağlamında Müslüman Cemiyetin Miracı İSRÂ SÛRESİ; 23 - Rabbin kesin olarak şunları emretti: Ancak kendisine ibadet edin, anne ve babaya iyilik edin. Onlardan biri veya her ikisi senin yanında yaşlanırsa, sakın onlara "öf" bile deme ve onları azarlama.
Cimrilik de savurganlık da aşırılıktır, bu sebeple haramdır. İkisinin ortası cömertliktir. Ahlâk kitaplarında savurganlık ifrat, cimrilik tefrit olarak nitelenir.
Özel hayatın gizliliğini ihlal suçuna ilişkin uyuşmazlıkların pek çoğu, eşler arasında ve aynı konutu paylaşan kişiler arasında ortaya çıkmaktadır. Eşler arasında özel hayatın gizlilik hakkı, evlilikle ortadan kalkmaz.
Birbirleriyle uzun süre görüşmeyen eşlerin nikâhları zarar görür mü? Nikâh, ya boşanmak ya akdin feshi veya ölümle sona erer. Bunlardan biri olmadıkça eşlerin uzun süre ayrı kalmaları nikâhlarına herhangi bir zarar vermez.
"Şimdi bazı kardeşler sorular soruyor, eşler beraber yıkanabilir mi diye. Eşlerin beraber yıkanması sünnettir ya. Sünnet sünnet" dedi.
Eşi ile sorun yaşayan kişilerin bol bol Ya Vedud, Ya Kaviyy isimlerini zikretmeleri gerekir. Aile içi huzurun sağlanması için Yasin Suresi okuyarak ailedeki kişiler için dua edilebilir. Saf Suresi'ni okumak da aile içerisinde huzuru sağlayacaktır.
Kendini haramdan korumaya, helâl ile yetinmeye niyet etmeli, eşiyle cinsel ilişkiden önce, şeytandan Allah Teâlâ'ya sığınıp, "Bismillâhi Allahümme cennibnâ-ş-şeytâne ve cennibi-ş-şeytâne ve mâ razaktenâ" (Allah'ın ismiyle, Allah'ım, bizi ve bize vereceğin evladımızı şeytanın şerrinden muhafaza eyle.)" demelidir.
Eşler arasında cinsel soğukluk nedenleri
Eşler arasındaki cinsel isteksizlik genellikle çiftler arasındaki sorunları yansıtır. Evlilikte cinsel soğukluk sebebi olarak gösterilen en büyük etken ilişkiye gereken özenin gösterilmemesi ve cinsel yaşama yeniliklerin kazandırılmamasıdır.
Nefsî Tezkîye ya da Nefîs Terbiyesi/Temizliği İslam dini ve tasavvuf terimi. Nefsin temizlenip günâhlardan arındırılması, sâf, pâk, ve olgun hale getirilmesi sürecine verilen isim. Nefsi teskiye etmek demek nefsi temizlemek demektir.
Nefsi müdafaa bir kişinin haksız olan bir saldırıya uğradığında kendini koruması ve savunmasına verilen Arapça kökenli bir isimdir.
Kişinin nefsini yenmesi, kendine gelmesinin şartıdır. * Kendine geldiği zaman, kendini bilir, kendini bulur, kendi olur. * Kendini aşar, kendinden taşar. Başka dünyalara / âlemlere akar...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri