Gebe kadın bunu akıntı şeklinde fark eder. Bu sümüksü tıkaç aynı zamanda hafif pembemsi kanla bulaşmış (ancak kanama olmayan) şeklindedir. Halk arasında buna belirti, nişan, iz de denir. Nişan geldiğinde hemen hastaneye gitmek gerekmez.
Genel bir kural olarak, en az 1 saattir süren, 5 dakikada bir gelen ve 60 sn süren kasılma olduğunda, hastaneye başvurulur.
Nişan gelmesi doğumdan iki-üç gün önce de olabilir. Bu nedenle hastaneye gitmeden önce doktorunuz arayıp, bilgilendirin, doktorunuz uygun görürse hastaneye gitmek için doğum kasılmalarının başlamasını ya da suyunuzun gelmesini beklemeniz uygun olacaktır.
Nişan Kanaması
Doğum yaklaştıkça rahim ağzında incelmeler ve genişlemeler oluşmaktadır. Bundan dolayı da bu mukus tabakası kanlı bir şekilde atılmaktadır. Nişanın gelmesi doğumun hemen olacağı anlamı taşımaz nişan geldikten sonra 1-7 gün içinde doğum beklenmektedir.
Amniyon kesesi yırtıldıktan sonra bebeğin ve anne rahminin mikrop alması kolaylaşır. O nedenle su geldiğinde ya da şüphe edildiğinde hemen hastaneye gitmek gereklidir. Bazen kadınlar su gelse bile ağrılar başlamadı diye hastaneye gitmeyi geciktirirler.
İlgili 19 soru bulundu
Suyun geldiğini fark ettiğiniz an doktorunuza gitmek en doğru yöntem olacaktır. Hastanede yapılan tetkikler sonucu doktor doğum zamanının geldiğini haber verirse anne adayına yapay sancı vererek 24 saat içinde doğumun gerçekleşmesini sağlar.
Suyun geldikten sonra duşa girmende herhangi bir sakınca yok.
Nişandan Ne Kadar Sonra Doğum Başlar? Nişanın gelmesi rahim ağzının açılmasıyla olur. Ancak aktif doğum nişandan sonra birkaç saat sonra, birkaç gün sonra hatta bir iki hafta sonra bile başlayabilir.
Genellikle 4 cm açılmanın ardından açılmalar hızlanarak devam edecektir. Bu nedenle, 4 cm açıklık doğumun kritik belirleyicisi olarak kabul görür. Ancak doğumun, yani bebeğinizin doğum kanalından geçerek dışarı çıkmasının gerçekleşebilmesi, rahim ağzı açıklığının 10 cm genişliğe ulaşması ile mümkün olabilmektedir.
Doğum zamanının yaklaşması ile birlikte rahim ağzında meydana gelen servikal değişim başlar. Serviks yumuşar, hafifçe açılır ve öne doğru pozisyon alır. Rahim ağzının açılması sonucunda, halk arasında hamilelikte nişan gelmesi olarak bilinen durum oluşur.
Bebeğin rahimde durmasını sağlayan ve vajinayla ilişkisini kesen mukus tıkacı, doğumun hemen öncesinde atılır, buna “nişan gelmesi” denir ve doğumun başlayacağının habercisidir. Anne adayları bu tıkacın atılmasını, pembe, sümüksü bir kanama olarak ifade ederler. Bu durum doğumun çok yaklaştığının habercisidir.
Bazı durumlarda rahimde düzensiz kasılmalar meydana gelebilir. Rahim ağzında açılmalar olurken bazı belirtiler de görülebilir. Genellikle rahim ağzında açılma sırasında regl dönemindeki gibi kanamalar da gözlemlenebilir. Bunun yanı sıra kanama da aşırı boyutlara ulaştığı takdirde doktora başvurmalıdır.
Hamileliğinizde bu gibi bir risk mevcutsa doktorunuz bilgi verecektir. Ayrıca amniyon suyunun gelmesi halinde de herhangi bir enfeksiyonun önüne geçmek için cinsel ilişkiye girilmemeli ve hemen hastaneye başvurulmalıdır.
Nişan geldikten sonra ne zaman doğuracağını Allah bilir.Çünkü bu durum kişiden kişiye değişir.Mesela ben ilk doğumumda (oğlumda) 12 saat suni sancı çektim ondan sonra doğurdum.ıkinci doğumumda (kızımda) yarım saat suni sancı çektim sonra doğurdum.Normal doğum yapacaksan bu rahimdeki açılmaya göre değişir.Rahim ağzı ne ...
Genel olarak nişan töreni yaklaşık 2-3 saat sürer.
Ancak çiftler, aileleri ve organizasyon ekibi nişanın detaylarını ve planını belirleyerek daha kesin bir süre tahmini yapabilirler.
Doğumun geldiğini gösteren belirtiler genel olarak şöyledir;
Sancı şikayetlerinin sırt bölgesinden başlayarak karın bölgesine doğru yayılmaya başlamasıyla. Kasılmaların ve ağrı şikayetlerinin giderek daha şiddetli hale gelmeye başlaması Pembe ya da kanlı akıntı olması durumunda.
Nişan Gelmesi ile Doğum Başlaması
Bu pembe renkli akıntı rahim ağzında çatlayan damarlardan kaynaklanır. Nişan gelmesi bazen birkaç gün sürebilmektedir.
Bebeğin başının doğum kanalında ilerleyebilmesi için rahim ağzının tamamen açılmış ve incelmiş olması gerekir. Aktif eylemde rahim ağzı incelmeye ve açılmaya başlar. Rahim kasılmaya başlar, kasılmalar sırasında kadın ağrı ya da sırtında, alt karın çevresinde basınç hisseder.
Anne adayı saat başı hareket algılamalı ve hissettiğinin farkında olmalıdır. Bazı durumlarda bebeğe yeterince kan gitmezse veya doğum kanalına girmişse bebek hareketleri azalabilir. Bu durumda da hastane yoluna çıkılmalıdır.
Bu sancılar genellikle ilk olarak karın bölgesinde başlar ve zamanla sırt bölgesine doğru yayılır. Ancak bazı anne adaylarında ise sırt ve bel kısmından başlayarak karın bölgesine geçiş yaptığı görülür. Dolayısıyla sancının hissedilme şeklinin kişiden kişiye değiştiği söylenebilir.
SUNİ SANCI UYGULAMASI İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR
Doğumun gerçekleşebilmesi için rahim ağzının doğuma hazır olması gereklidir. Yani rahim ağzının açılmaya ve bebeğin çıkışına izin vermeye hazır olması şarttır.
Doğum sancıları gebeliğin 38 ila 42.haftaları arasında gelebilir. Genelde ilk sancılar 5 ila 20 dakikada bir gelir. Sonrasında bu sancılar daha kısa sürelerle sık sık gelmeye başlar.
Gerçek doğum kasılmaları başladığında hemen hastaneye gitmek gerekmez. Ancak suyunuz gelirse, kanama olursa ve birden bire sık ve şiddetli ağrılar gelirse hemen hastaneye gitmelisiniz. Ağrılar beş dakikada bir geldiğinde hastaneye gitmek için evden çıkılmalıdır.
Amniyon sıvısı akıntı şeklinde koyu ve kıvamlı olmaz. Su gibi akışkan bir yapıya ve açık sarı ya da ıhlamur çayı rengine sahip olur. Çamaşırda akıntı gibi bir tabaka bırakmadığı için öksürme ve aksırmada olduğu gibi idrar kaçırmaya yol açmaz. Kendine özgü bir kokusu da vardır.
Hamilelik Döneminde Bol Miktarda Su Tüketilmelidir
Hamilelik döneminde sık sık ve bol miktarlarda su tüketilmesi gerekiyor. Bu dönemde tüketilen suyun miktarı ve sıklığı daha fazla olmalıdır. Bol su tüketimi annenin rahim kasılmalarını engeller ve erken doğum riskini en aza indirger.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri